Un article de
Cristina Roma
Periodista i correctora
1 de juliol de 2022

Sant Pere Sallavinera celebra la 25a edició de les Nits Culturals

Un article de
Cristina Roma

Aquest cap de setmana, avui divendres i demà dissabte, les Nits Culturals de Sant Pere Sallavinera celebren la seva 25a edició.

Avui divendres a les 10 del vespre es podrà gaudir del Te Deum d’Albert Guinovart, una obra d’envergadura per a doble cor, piano, orgue i percussió. El concert inclourà una segona part que permetrà gaudir de diversos musicals de Guinovart: les suites dels musicals Gaudí i Mar i cel, per concloure amb l’Himne del Poble”, del musical Scaramouche.

Durant la tarda de dissabte la companyia “Múcab Dans” presentarà la seva proposta visual, “Bombolles de Paper” I al vespre del mateix dissabte les Nits clouran amb el Trio Fortuny, amb els músics Joel Bardolet (violí), Pau Codina (violoncel) i Marc Heredia (piano), que interpretaran peces de W.A. Mozart, Bent Sørensen, Ernest Bloch i Ludwig van Beethoven. Ambdues funcions seran contextualitzades i comentades pel poeta Miquel Desclot.

Hem parlat sobre aquestes 25 edicions amb la presidenta de l’Associació de les Nits Culturals, Núria Estruch.

Enguany les Nits Culturals de Sant Pere Sallavinera celebren les 25 edicions. Com van ser els inicis?
De fet les Nits Culturals fa més anys que van néixer i va ser de la mà d’uns veïns, el Blai Puig i el Jaume Jubert, que van venir a viure a Sant Pere, a la plaça on es fan ara els concerts i que estaven molt relacionats amb el Liceu, tant per feina com per afició a la música i tenien per costum, cada any, de celebrar un aniversari amb un concert de música clàssica, al qual convidaven tot un seguit d’amics. Al venir a estiuejar a Sant Pere van continuar fent el mateix i en veure la plaça i les possibilitats que tenia, van decidir fer-hi un concert al qual van convidar tot el poble. La iniciativa va agradar molt i amb l’Ajuntament es va decidir repetir-ho. L’any 1993 es va constituir l’Associació de les Nits Culturals.

El primer concert oficial que es va fer va ser l’estiu de 1993 i si fem números, aquest 2022 seria gairebé la trentena edició, però cal tenir en compte els dos anys de pandèmia en què hem estat aturats i que després dels 10 anys es va fer una petita aturada de tres anys. D’aquí ve que l’edició d’enguany sigui la 25a.

Actualment, qui esteu al capdavant de l’organització? Compteu amb el suport de molta gent?
A l’Associació hi ha una Junta formada per sis o set persones però comptem amb l’ajuda de tot el poble de Sant Pere, també de persones que han nascut aquí però que ara no hi viuen i de gent que vol ajudar. Tots els que formem la Junta som de Sant Pere i ho fem perquè ens agrada continuar amb aquest festival i poder-lo tirar endavant.

Per celebrar les Noces d’Argent heu preparat un programa molt especial, tant per avui divendres, com per demà dissabte. Què hi podrem escoltar?
Avui divendres tindrem un concert amb l’Albert Guinovart que és una de les persones que vam tenir el primer any, el 1993 i que, encara que ha actuat en alguna altra edició, ens feia molta il·lusió que vingués aquest any. L’Albert Guinovart estarà acompanyat de la Polifònica de Puig-reig, del Cor de Cambra de l’auditori Enric Granados, dirigits pel Xavier Puig… vaja, que serà un gran concert.

El dissabte a la tarda hi ha el concert més dedicat al públic familiar: en aquesta ocasió Bombolles de Paper de Múcab Dans, un espectacle amb bombolles, dansa, música i audiovisual. És un espectacle una mica diferent als que havíem preparat en altres edicions perquè incorpora nous elements. Al vespre podrem gaudir d’un concert a càrrec del Trio Fortuny, una formació jove amb molta projecció i una gran qualitat. Durant aquestes 25 edicions hem anat apostant per joves intèrprets que després hem vist que han tirat endavant. I això sempre és una satisfacció.

Els assistents als concerts, tant de divendres com de dissabte, tindran una petita sorpresa que hem preparat amb motiu de l’aniversari, que no desvetllem.

Quina relació té el poeta Miquel Desclot amb les Nits Culturals?
El Miquel Desclot és una de les persones que des del començament han format part de les Nits. Ell el que fa és la introducció a les obres que s’interpretaran a cada concert, per posar en context el moment històric de l’obra, el compositor i el tipus de música que escoltarem.

L’estructura del certamen s’ha mantingut estable durant les 25 edicions, amb un concert divendres i dos dissabte, un per a infants.
Des del començament es va dissenyar d’aquesta manera i ho hem mantingut. Hem canviat les dates en què es programa, ajustant-les per poder-se fer el primer divendres i dissabte de juliol. Es va tenir en compte que no ens féssim mal amb altres festivals que hi puguin haver i també per adequar-lo a les dates de la sega, tenint en compte que som un poble essencialment rural, tot i que això ara ha quedat desfasat perquè se sega quan es pot. Però el poble ha après a conviure-hi i els vespres dels concerts, si encara s’està segant, es paren les màquines i el silenci ho embolcalla tot, només se sent la música. També hem modificat els horaris, sobretot el de la tarda, que al principi es feia a les 5 i ara es fa a les 6, per evitar una mica la calor.

Al vespre, quan acaben els concerts es pot compartir una estona amb els músics acompanyats d’una copa de cava i unes galetes.

Al llarg de totes aquestes edicions han passat per Sant Pere músics i formacions de renom. Quins podríem destacar?
Han passat pels nostres concerts, ja des de les primeres èpoques, el Lluís Claret i el Gerard Claret amb l’Orquestra d’Andorra, l’Alba Ventura, l’Orquestra de Cambra del Liceu, el Cor de Cambra del Palau de la Música, el Jordi Savall, l’any 2018. Ha passat molta gent per Sant Pere i és difícil triar. Amb l’Orquestra de Sant Cugat va venir l’Emma Vilarasau, també hem tingut el Quartet Gerhard i molta més gent.

L’Orquestra d’Andorra, el Lluís Claret i l’Albert Guinovart són els que han vingut més vegades pels lligams que hi havia. Per exemple, l’Orquestra d’Andorra va néixer el 1993, com nosaltres, i un dels seus primers concerts va ser aquí, a Sant Pere.

Com treballeu per programar els concerts de cada edició?
Sempre hem intentat que dins de la junta hi hagi persones amb coneixements del món de la música. A Sant Pere hi ha gent que ha estudiat i que està estudiant música i que tenen coneixements. Ens informem i parlem amb persones que estan dins el món de la música, com el Joan Miquel Mindan, l’Albert Guinovart o gent que està estudiant a l’ESMUC.
Ara és una mica més fàcil perquè les Nits Cultural ja són conegudes i són un dels esdeveniments culturals de l’estiu a la Catalunya Central.

El públic que assisteix a les Nits Culturals és un públic fidel? És de la comarca o també en ve de més enllà?
Tenim un públic fidel i ve gent de tota la Catalunya Central: del Bages, del Vallès, de la zona de la Segarra, del Solsonès. I el que és més agraït és que la gent ja ho espera.

L’espai on s’ubiquen els concerts és un espai especial?
Quan van començar a fer els primers concerts van descobrir la plaça de Sant Pere, que és una plaça empedrada amb cases de pedra i li van trobar una acústica molt bona perquè et pots col·locar en qualsevol lloc de la plaça i se sent perfecte. A més, en poder ser a l’aire lliure i en un entorn bonic, és un plus afegit.

Des d’aquí convidem a tothom a acostar-se a Sant Pere per gaudir d’unes excel·lents vetllades musicals.

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×