16.7 C
Igualada
Dimecres, 27 setembre 2023

Un article de

Same shit…
S

“Same Shit…different day”. Aquesta era la benvinguda a la feina de la meva adolescència. Quan preguntàvem a l’encarregat “Com estàs?”, ell responia: “la mateixa merda que ahir.” Ens feia riure i després pensar.

Als EEUU, que és d’on vinc, és costum que els adolescents treballin mentre estudien. Jo vaig treballar en una ferreteria des dels 14 anys fins que vaig acabar la universitat amb 21. A la feina vaig aprendre coses que no aprendria mai a classe ni a casa.

Em vaig donar compte de quan valia una hora de la meva vida i de quantes en necessitava per comprar-me unes Nike. Vaig interioritzar els conceptes de puntualitat i responsabilitat, vaig aprendre a seguir les normes i a trencar-les si calia. Vaig entendre que 8 hores avorrides passaven molt més lentes que 8 d’interessants. Arribava a casa físicament cansada, amb les mans brutes i els cabells amb olor de neumàtic.

També vaig aprendre molt d’altres treballadors. Hi havia mares, pares i avis, gent a punt de casar-se o de divorciar-se. Persones que marxaven per començar una nova vida i altres que tornaven d’una aventura acabada. Tots m’explicaven les seves experiències. Em feien riure i plorar, però sobretot em feien pensar sobre el que volia pel meu futur i sobre el que no volia, com per exemple, “la mateixa merda que ahir”.

Ara treballo en una empresa on contractem joves a l’estiu. Mentre els donem l’oportunitat d’aprendre, créixer i guanyar diners, ells ens retornen energia, il·lusió i una nova perspectiva del món. Quan acaba l’estiu i tornen a estudis, sempre els pregunto: “Com veus la vida ara que has treballat?” i sempre em diuen: “molt, molt diferent…”

Hi ha pares que creuen que els joves han de passar-ho bé a l’estiu i no treballar. Com si treballar volgués dir passar-ho malament. També hi ha empreses que pensen que tenir joves a la feina és un problema. Però no deixar que els joves treballin mentre estudien significa perdre d’oportunitats, coneixements i experiència, tant per als joves com per a les empreses. Significa que cada dia serà el mateix que ahir…

Stephanie Marko

Directora de l’empresa Stikets
Membre de la Junta Directiva de la UEA

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

🌱Dia Mundial de la #Salut Ambiental | 📢 CGM, solucions amb garantia competitiva i mediambiental 👉https://ow.ly/Cg8F50PPAbc

"L’objectiu de CGM és “oferir solucions eficients en la gestió dels residus, afavorint els principis de l’Economia Circular."

🏆 La Lliga de Capellades - @SocietatLaLLiga i Antònia Enrich recullen els Premis Compromís d’@OmniumAnoia 👉https://ow.ly/ZK1y50PPxXB

L’acte es va celebrar divendres al vespre amb la presència de públic d’arreu de la comarca