29.6 C
Igualada
Dissabte, maig 28, 2022

Saber tocar un instrument musical des de petits

Com a pares tots volem el millor per als nostres fills i ens preocupa el seu benestar mental, físic i intel·lectual. En aquest sentit, la música és una part essencial i important de la vida d’un nen i ofereix molts avantatges que poden beneficiar positivament als nostres fills a mesura que creixen. Els expertes destaquen cinc beneficis que la música pot aportar als petits:

1. Ajuda a millorar la seva capacitat intel·lectual. Múltiples estudis científics han demostrat que la música ofereix nombrosos avantatges per a la salut dels més petits. Un d’aquests beneficis és que ajuda a millorar la seva capacitat intel·lectual i la memòria. La música ajuda a estimular l’hemisferi dret i afavoreix el desenvolupament de la lectura, les matemàtiques i la part més emocional.
Això per si sol hauria de ser suficient motivació per voler que els nostres fills s’involucrin amb aquest tipus d’activitats.

2. Ajuda a desenvolupar habilitats socials. Mentre creixen, molts nens s’enfrontaran al desafiament d’adaptar socialment.
La millor manera d’ajudar-los a superar aquesta situació és animar-los a aprendre a tocar un instrument musical o formar part d’un cor. Això els ajuda a desenvolupar habilitats socials, a relacionar-se amb les persones, a treballar en equip, així com els ensenya tècniques de lideratge i disciplina i a apreciar les recompenses i els èxits.

3. La música permet desenvolupar la confiança. Aprendre a tocar un instrument musical pot ajudar molt a reforçar la confiança. Quan un nen s’adona que pot desenvolupar una habilitat per si mateix, experimenta un impuls en la seva confiança. A mesura que passi el temps, millorarà i tindran encara més confiança en les seves possibilitats.

4. Inspira creativitat. Els músics són algunes de les persones més creatives de la societat. Ja sigui identificant una nota, reproduint-se correctament o tocant un instrument, els nens desenvolupen el seu esperit creatiu. Una cosa que els pot aportar un avantatge la resta de la seva vida.

5. La música ensenya paciència. Si alguna vegada hem observat tocar a un conjunt de música, el més destacable, més enllà de la qualitat musical, és la paciència de cada músic. Els membres han d’esperar el senyal de la persona a càrrec abans de tocar o en cas contrari no hi haurà harmonia en la peça que estiguin tocant. Això és el mateix que passa amb els nens que aprenen a reconèixer i interpretar qualsevol so.

Per quin instrument començar?
L’edat ideal perquè un nen comenci a aprendre a tocar un instrument musical és a partir dels 5 anys d’edat. L’aprenentatge mai ha de ser imposat pels pares, ja que la lliure elecció de l’infant li permetrà desenvolupar millor les seves aficions. Per tant, sempre serà el nen qui triarà l’instrument que vol tocar, encara que els millors instruments per introduir-se en la música són la flauta i el piano, perquè no exigeixen massa.

Però, abans de res, ha de agradar-li. Si el nen es mostra interessat per la música i per l’instrument musical que ha triat l’aprenentatge serà un estímul que estarà mogut per la motivació. Si els pares volen que el seu fill aprengui aviat, és essencial comprovar que el professor que triïn tingui experiència amb alumnes molt petits. A les millors escoles, no intenten ensenyar a aquests nens res complicat o amb disciplina, però, el professor aprofita l’amor dels nens per la màgia i la seva espontaneïtat. Les classes es converteixen en una sessió de jocs amb música i moviment, els nens aprenen jugant i no com a tasca obligatòria.

Per a nens entre 2 i 5 anys, amb una baixa capacitat motriu i amb dificultat per centrar llarga estona en una tasca, són ideals els instruments fàcils de tocar i que emeten melodies simples com xilòfons, tamborins, bongos o petits pianos.
A partir dels 6 anys, els nens poden abordar la música des d’una altra perspectiva perquè ja poden entendre les notes musicals. Poden començar amb els instruments més senzills de cada família com el clarinet, el tambor, el violí, la guitarra o el piano.

Aquests són alguns instruments musicals ideals per introduir els nens en la música amb els seus avantatges i inconvenients:
– Guitarra: és molt popular i assequible a la butxaca dels pares, encara que al principi pot costar estrènyer les cordes.
– Piano: poden iniciar-se des dels 3 anys en escoles de música, encara que el seu preu és costós.
– Flauta: no pesa i és fàcil de transportar, a més ajuda a l’infant a controlar la respiració.
– Bateria: tocar-la bé no és senzill però permet a l’infant experimentar amb sons.rimentar amb sons.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

“Natures”, d’Enric Mir: una admirable mostra pictòrica amb ànima

Aquests dies, a la Sala Municipal d’Exposicions, la mostra pictòrica “Natures”, amb quasi una vintena de quadres a l’oli, pintats sobre las suports de...

Aquest diumenge tindrà lloc la II Mostra de Productes del Parc Agrari a Rubió

Aquest proper diumenge i coincidint amb la festa major de Rubió, la localitat acollirà a la plaça de l’ajuntament -al costat del Castell-, la...

Demanda de l’Ateneu al llogater del Pub Acústic per no deixar el local

La junta de l’Ateneu Igualadí ha presentat aquesta setmana una demanda judicial contra el llogater del Pub Acústic, situat en el mateix carrer Sant...

Igualada encara la recta final de l’Anella Verda

Un dels projectes de més interès del govern municipal d’Igualada en els darrers anys, l’Anella Verda de la ciutat, entra en la seva recta...

L’editorial: Una comarca segura?

Darrerament, s’ha fet habitual llegir notícies derivades d’allò que es malacostuma a anomenar en l’argot periodístic “fet divers”, un sinònim dels “successos” de tota...
Compartir