28 C
Igualada
Dilluns, juny 21, 2021

Renovables sí, però no així

David Alquézar
David Alquézar
President Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya

És una bona notícia que sigui una prioritat de país impulsar les energies renovables. Vivim una emergència climàtica que requereix mesures ràpides i contundents. Ara bé, des de l’Ajuntament de Tous ja hem traslladat al Govern de la Generalitat que aquestes mesures han de ser equilibrades al territori i consensuades amb els ajuntaments i els veïns, dues condicions que no es compleixen en el cas del Parc Solar que es preveu instal·lar al terme municipal de Sant Martí de Tous.

Per sort, des de Tous podem dir que la transició cap a les energies renovables ens ha enganxat amb els deures fets. Fa deu anys vam començar a implementar un model propi al nostre municipi, un model cooperatiu amb energia verda produïda al poble mateix sobre teulades o espais no productius, un model respectuós amb el medi ambient i amb el paisatge.

No parlo de bones intencions sinó de fets: durant aquests anys hem instal·lat plaques fotovoltaiques a totes les grans cobertes municipals, hem adoptat mesures d’estalvi energètic que ens han permès reduir més del 30% la factura municipal de la llum, hem contractat tota l’energia municipal de fonts renovables i lliures de CO2, bonifiquem als veïns l’impost de béns immobles per fomentar l’autoconsum, hem estat impulsors de l’Associació de Municipis per l’Energia Pública a nivell nacional i aquest any tindrem en marxa les primeres comunitats energètiques locals que produiran energia sobre les teulades dels edificis, tant públics com privats.

Si explico tot això és perquè s’entengui què volem dir quan diem que el parc solar que es projecta instal·lar a Tous no és el nostre model. En cap cas encaixa amb el model de producció d’energia local i cooperatiu que hem defensat i implementat des de l’Ajuntament. I no només això, sinó que creiem que reforça l’oligopoli de les grans empreses energètiques i concentra i massifica instal·lacions de renovables en determinats punts del territori, com la comarca de l’Anoia, d’una manera totalment desproporcionada per la potència que genera (111.000 mòduls fotovoltaics que produiran 1573,8 kWh/kWp a l’any) i la superfície que ocupa (168 hectàrees, l’equivalent a 33 Camps Nous).

Entenem que la Generalitat de Catalunya té un compromís per avançar cap a les energies renovables; el compartim i ens en sentim corresponsables. Però no estem d’acord en la manera com s’avança cap a les renovables, autoritzant instal·lacions sense comptar amb la participació dels veïns i veïnes i sense tenir en compte el posicionament dels Ajuntaments afectats.

Aquest mes de maig, el Ple de l’Ajuntament de Tous es va oposar per unanimitat al macroprojecte d’energies renovables que es preveu al nostre municipi. I no és una oposició poc fonamentada, no és un “no pel no”; és una oposició per defensar les energies renovables però d’una altra manera: fent valdre el nostre model energètic de quilòmetre zero, la feina que hem fet al poble durant deu anys i que seguirem fent amb més impuls que mai per estendre les comunitats energètiques locals a totes les illes del municipi. El nostre compromís amb la sostenibilitat energètica és total, però també ho és el nostre compromís amb el territori i el paisatge. Per això demanem una transició energètica justa, pública, distribuïda, democratitzada, participativa i sostenible. I tot això és possible: el model de Tous n’és la prova.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els Prats de Rei celebra el GroundUP Músic, organitzat per un famós artista veí del municipi amb 4 Grammys

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Prats de Rei l'edició virtual del GroundUP Music Festival, un esdeveniment organitzar pel músic multipremiat Michael League....

Mor el poeta igualadí Pius Morera als 78 anys

El poeta igualadí Pius Morera ha mort aquest divendres als 78 anys. Nascut el 5 de juliol de 1942, va guanyar l’Amadeu Oller de...

L’Anoia registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada

Campanya del cereal irregular a la Catalunya Central. Si bé a les zones més elevades la producció ha estat mitjana, al Pla de Bages...

L’Igualada Rigat no pot amb el Sarzana i cau a quarts de la WSE Cup

L’IHC RIGAT va caure eliminat divendres en els quarts de final de la WSE Cup i ja no es va poder classificar per les...

10 anys d’història d’uns populars, magnífics i generosos “Músics del Parc”

Va ser tot una delícia el passat dijous, 3 de juny, poder participar de l’últim concert d’aquest curs dels “Músics del Parc”, en un...
Compartir