Joan Roig
Business Development Manager LEITAT Anoia
En anteriors cops ja he parlat d’iniciatives industrials encaminades a l’obtenció de nous recursos o matèries primeres a partir de residus, doncs és una necessitat cada cop més evident per a la sostenibilitat dels recursos naturals.
En el cas de les aigües residuals, fins ara les depuradores es dedicaven a l’eliminació dels contaminants, però cada cop més es plantegen anar cap al model de bio-refineries, entenent-les com a plantes de producció de recursos. Aquest és el cas d’una iniciativa industrial de l’enginyeria d’aigües Hidroquimia, en el marc del projecte 3R2020 (convocatòria CIEN_CDTI), que planteja la recuperació del nitrogen, un dels contaminants més comuns i perjudicials presents en l’aigua residual, per a la seva valorització com a fertilitzant.
Els contactors de membrana es demostren com a una tecnologia efectiva, ràpida i amb alts rendiments, d’on obtenim sulfat d’amoni d’elevada puresa. Funcionen com a un dispositiu que facilita la transferència de matèria entre dos corrents de gas/líquid o líquid/líquid sense dispersar una fase a l’altra. El transport del nitrogen, un cop transformat de N-NH4 líquid a NH3 gas, s’aconsegueix gràcies a l’estructura de la membrana formada de polímers hidrofòbics porosos. Els porus actuen de “pont” i permeten que l’amoníac creui el gruix de la membrana perquè reaccioni i neutralitzi una solució d’àcid sulfúric que circula pel costat oposat i així formar sulfat d’amoni ((NH4)2SO4).
Amb tecnologies com aquesta, s’està aconseguint que els residus generats es vegin com a una font de recursos per a nous productes, que en definitiva són les directrius que es marquen en els models anomenats d’economia circular.