14 C
Igualada
Dimarts, abril 20, 2021

Racons de l’Anoia: Les botigues de Calaf (part 2)

Racons de l’Anoia: Calaf (part 1)

La plaça Gran de Calaf era el centre neuràlgic del comerç de la vila i del territori, gràcies a la celebració del famós mercat de Calaf que s’hi realitzava des de l’any 1226. Aquest fet va suposar l’obertura de més de 40 comerços al voltant de tot el casc antic.

Als anys 50, el mercat es va traslladar a una altra ubicació de la població i això va provocar que a poc a poc, les botigues anessin tancant les portes o traslladant-se.
El projecte “Les botigues de la plaça Gran, un tresor recuperat” retorna la vitalitat a aquesta plaça porxada en forma de museu, representant les botigues originals tal com eren als inicis del segle XX.

HORARIS
– De dimarts a dissabte a les 10 h i a les 12 h
– Diumenges:
De juny a setembre, tots els diumenges, a les 10.30h i a les 12.30h
D’octubre a maig, el primer i tercer diumenge de mes, a les 11.00h
Info:
93.868.08.33 o calaf.turisme@calaf.cat

Bodega

Ambientada en els anys 40, trobem el que podria haver sigut una bodega que també hauria fet la funció de taverna.
La bodega era un lloc freqüentat pels miners de Calaf i un lloc de trobada dels vilatans. Calaf no era una zona on és cultivés vi, per tant, aquest venia amb ferrocarril i el transportaven en bots fins a la bodega.
En aquest bodega podreu conèixer els diferents vins i la seva procedència, el tabac i els diferents licors que aquí s’hi poden trobar.

Impremta Juan Oller

La família Oller, d’ofici matalassers i venedors de roba, passada la Guerra Civil van tenir la possibilitat de dedicar-se també al negoci de la impremta.
Al local on està situada la “Imprenta Juan Oller” s’hi pot trobar un museu complet sobre la impremta, on hi podreu descobrir com s’elaboraven els cartells, diaris i altres materials de l’època; des del disseny, la confecció, la impressió fins a l’enquadernació.
En aquesta impremta podreu veure també la maquinària original, amb més de 100 anys d’història, en ple funcionament.

Escuela de niños

En aquesta escola podreu veure diferents materials que es feien servir a les escoles dels anys 40 i descobrir alguns dels continguts del model educatiu franquista.
Don Emilio Echaurren va obrir aquesta aula de reforç als baixos de casa seva i es va guanyar l’estima de la gent de Calaf, que en guarden molt bon record per la seva tasca docent.

Ultramarinos Cal Feu

Botiga de comestibles ambientada en els anys 40. Aquest ultramarinos era conegut per la seva xocolata a la pedra. A la vistita veureu com es feia aquesta xocolata i també com molien el cafè. També descobrireu com era la publicitat en aquella època.

Pastisseria Cal Mestres

Cal Mestres va ser una de les últimes botigues de la plaça Gran a tancar, als voltants del 2005.
Tot i això, la botiga s’ha restaurat i ambientat en la forma original que aquesta pastisseria tenia als anys 70. Hi trobareu l’obrador en perfecte estat i els diferents motllos per fer pastissos i torrons.

Cal Garriga Merceria-Perfumeria

A principis del segle XX, la “Merceria Perfumeria Cal Garriga” va obrir les seves portes i les va tancar definitivament l’any 1957.
Aquesta merceria era molt peculiar, ja que s’hi podia trobar de tot. Reviureu com es feien les fórmules dels perfums als inicis del segle XX, quin tipus d’articles s’hi podien trobar a partir dels més de 2.000 articles originals anteriors als anys 60 que s’hi exposen.

Colmado Cal Sala

Ramon Sala Coy, propietari d’aquesta pastisseria, era artista.
Un cop tancada la botiga, va aprofitar el local per obrir un taller d’art. Per això, actualment, Cal Sala està ambientat en les dues temàtiques.

Vetes i fils Cal Cisteller

Cal Cisteller va tancar el desembre de 2012, després de més d’un centenari en actiu.
S’hi venien perfums, botons, fils de cosir, mitges, bijuteria i molt més! A més a més, hi havia una secció de parament de la llar, on també s’hi trobaven llums de carbur, càmpings gas, lavatives, etc.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Enquesta: sortiràs a comprar el llibre i la rosa aquest Sant Jordi?

Després que l'any passat es traslladés el dia del llibre i la rosa a meitat d'estiu per la pandèmia, aquest 2021 tornarà a ser...

Castellolí invertirà 70.000 euros en el manteniment de camins forestals

L’Ajuntament de Castellolí aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals 2021-2026, un document que planifica el manteniment de camins forestals al municipi en els...

Orpí denuncia abocaments massius de deixalles als boscos del municipi

L'Ajuntament d'Orpí denuncia que en els darrers temps s'està produint un increment de deixalles en els boscos del municipi. "A part de l'abocament de...

S’obren les inscripcions del Concurs d’Aparadors de la Mostra Igualada

Fins al 4 de maig tots els comerços d’Igualada que ho vulguin poden inscriure’s al 9è Concurs d’Aparadors de la Mostra d’Igualada. L’activitat està...

S’estabilitza el nombre de grups confinats als centre educatius anoiencs

Si la setmana passada hi havia 23 classes aïllades a les seves cases, aquesta setmana en son 24 al conjunt de l'Anoia. Això sí,...
Compartir