Peixos Vila Massana neix l’any 1924 a Igualada, som la quarta generació especialitzats en peix fresc i marisc de les costes catalanes. Actualment portem l’empresa la meva germana Anna Vila i jo, en Jordi. Ens hem renovat creant nous productes (hamburgueses, tàrtars i peix fresc congelat envasat al buit, entre d’altres). Ens podeu trobar a la plaça Espanya, 10 d’Igualada.
Nosaltres anem a la llotja de Tarragona, intenten seguir amb la normalitat malgrat la baixada de les vendes que és directament proporcional a la baixa del preu del peix i la qual cosa surt poc rendible als pescadors. Si el temps acompanya segueix havent-hi varietat.
Com s’ho fan els pescadors? Poden sortir amb normalitat?
Si el temps els ho permet, surten a la mar intentant mantenir les distàncies de seguretat tot i la dificultat que comporta estar dins una barca. Uns autèntics herois per poder seguir proveint al mercat de peix fresc.
Han també de prendre mesures de seguretat pel coronavirus al vaixell o barca?
Sí, totes les mesures possibles per no perdre cap mariner de la barca i així no haver de deixar de pescar. És important mantenir la distància de seguretat recomanable, portar mascareta i guants.
Us posen pegues per sortir i entrar de la Conca?
Els primers dies del confinament va ser més complicat anar a Mercabarna ja que les hores que hi vaig són entre les 3h i les 4h de la matinada. Vaig trobar diferents controls molt estrictes de llarga durada i vaig tenir molts problemes: em registraven la furgoneta, em demanaven el DNI i tots els papers, com de pel·lícula.
Teniu una acreditació especial per passar?
Sí, vaig trucar a l’Ajuntament i gràcies al Marc Castells i al Jordi Marcè em van facilitar una acreditació per entrar i sortir de la Conca i poder proveir de matèria primera els igualadins. A més amés, ara també tinc una acreditació de la Cecat de la Generalitat de Catalunya.
Sí, sempre l’hem fet però aquests dies l’estem oferint més degut a la situació. Portem tot tipus de comandes, en especial per la gent gran o amb dificultats de mobilitat, crec que ens hem d’ajudar uns als altres.
Quins horaris? La botiga segueix oberta? Treballa tot el personal?
El nostre horari habitual és de 9h a 13:30h i tardes de 17h a 20h però aquests dies fem horari de 9h a 13h i tardes tancat per confinament. Crec que totes les grans superfícies també haurien de reduir l’horari per ajudar a contribuir amb el confinament.
Sí, seguim treballant tot el personal tot i el risc que comporta per nosaltres i per les nostres famílies.
Com va anar la setmana passada quan es va anunciar el confinament, i aquesta? Teniu el mateix ritme de clientela?
Quan es va anunciar el confinament la gent es va alarmar i alguns clients compraven més quantitat de l’habitual per por a no poder sortir de casa i quedar-se sense peix. Aquesta setmana ens ha baixat el número de comandes ja que tenim molts clients de la comarca de l’Anoia.
Quines normatives de seguretat teniu aquí a la botiga?
Fem servir tots els protocols recomanats pel Gremi de Peixateries de Catalunya, com són mantenir la distància de seguretat entre un i dos metres, només deixem entrar un màxim de dues persones dins la botiga, utilitzem mascaretes i guants i fem servir productes desinfectants per netejar taulells, portes, furgonetes, etc.
Com veieu el futur si la cosa dura, creieu que es podrà servir de la mateixa manera o poden canviar les coses? A millor? A pitjor?
Crec que els més perjudicats serem els autònoms o les petites empreses. Espero que la gent aquests dies s’hagin adonat de la importància del petit comerç a les ciutats i que prenguin consciència de consumir més en aquests establiments. Només així ens en sortirem tots plegats. També m’agradaria recolzar a tota la gent que aquests dies està arriscant la seva salut per ajudar a altres persones (sanitaris, comerços d’alimentació, neteja, etc).