14 C
Igualada
Dimarts, abril 20, 2021

Pactes i reflexions

Jaume Singla

 

Els ciutadans tenim tendència a fer la jornada de reflexió a l’endemà de les eleccions. Ho fem tot mirant els resultats i sumant el nombre d’escons o de regidors que cada força política s’ha adjudicat.

En veure la composició dels probables governs, molt sovint els electors ens adonem que no hem votat prou acuradament o que era millor no abstenir-nos, car han acabat per representar-nos els que menys ens agraden.

Això és encara més patent en les eleccions municipals. El fet que per gran que sigui una ciutat –Igualada, Vilanova del Camí, Piera…. – no deixem de conèixer-nos tots, en fer el llistat dels regidors que cada formació ha obtingut, normalment hi veiem més d’un oportunista “infiltrat”. Permeteu-me que no digui noms perquè aquest no és pas l’objecte de la columna. El cas és que hores d’ara, el mal o el bé ja està definit per als propers quatre anys.

Ara i en els propers dies, en els municipis on no hi ha una majoria absoluta, els partits han entrat en l’etapa de les negociacions per mirar de situar-se el millor possible de cara als propers quatre anys. Consell Comarcal i la Diputació són entitats que depenen directament dels partits perquè els presidents de les quals no són elegits directament pels electors, sinó que són designats per les direccions dels partits.

Els resultats electorals del 26 de maig han significat canvis importants en alguns ajuntaments de la comarca on, en alguns casos es canviarà d’alcalde i en altres l’alcalde sortint disposarà de quatre anys més per seguir governant. En general, a l’Anoia s’ha produït un relleu de regidors amb gent jove que entra per primera vegada i veterans que deixen el càrrec definitivament.

Fins després de la constitució dels ajuntaments, no veurem el mapa polític de l’Anoia –i del conjunt de Catalunya- al complert. I quan s’acabi el procés negociador i s’estabilitzin els pactes postelectorals, serà el moment en què cadascun dels partits haurà de reflexionar que fer en el futur, tant a nivell municipal com a també a nivell nacional.

És important que els partits reflexionin per veure com es converteixen en les eines de participació que necessitem els ciutadans. Avui en dia ja no ens convencen els alcaldes que es limiten a gestionar bé, sinó que necessitem alcaldes i regidors que tinguin el coratge de posicionar-se en favor dels seus conciutadans i s’oblidin de fer “carrera política” aprofitant els ressorts de poder dels seus partits concrets.

Amb cicles polítics cada vegada més accelerats, és imprescindible que els càrrecs electes mirin de servir al poble de la millor manera possible.
És el seu deure i és el nostre dret.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Enquesta: sortiràs a comprar el llibre i la rosa aquest Sant Jordi?

Després que l'any passat es traslladés el dia del llibre i la rosa a meitat d'estiu per la pandèmia, aquest 2021 tornarà a ser...

Castellolí invertirà 70.000 euros en el manteniment de camins forestals

L’Ajuntament de Castellolí aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals 2021-2026, un document que planifica el manteniment de camins forestals al municipi en els...

Orpí denuncia abocaments massius de deixalles als boscos del municipi

L'Ajuntament d'Orpí denuncia que en els darrers temps s'està produint un increment de deixalles en els boscos del municipi. "A part de l'abocament de...

S’obren les inscripcions del Concurs d’Aparadors de la Mostra Igualada

Fins al 4 de maig tots els comerços d’Igualada que ho vulguin poden inscriure’s al 9è Concurs d’Aparadors de la Mostra d’Igualada. L’activitat està...

S’estabilitza el nombre de grups confinats als centre educatius anoiencs

Si la setmana passada hi havia 23 classes aïllades a les seves cases, aquesta setmana en son 24 al conjunt de l'Anoia. Això sí,...
Compartir