21 C
Igualada
Divendres, setembre 24, 2021

Pactes i reflexions

Jaume Singla

 

Els ciutadans tenim tendència a fer la jornada de reflexió a l’endemà de les eleccions. Ho fem tot mirant els resultats i sumant el nombre d’escons o de regidors que cada força política s’ha adjudicat.

En veure la composició dels probables governs, molt sovint els electors ens adonem que no hem votat prou acuradament o que era millor no abstenir-nos, car han acabat per representar-nos els que menys ens agraden.

Això és encara més patent en les eleccions municipals. El fet que per gran que sigui una ciutat –Igualada, Vilanova del Camí, Piera…. – no deixem de conèixer-nos tots, en fer el llistat dels regidors que cada formació ha obtingut, normalment hi veiem més d’un oportunista “infiltrat”. Permeteu-me que no digui noms perquè aquest no és pas l’objecte de la columna. El cas és que hores d’ara, el mal o el bé ja està definit per als propers quatre anys.

Ara i en els propers dies, en els municipis on no hi ha una majoria absoluta, els partits han entrat en l’etapa de les negociacions per mirar de situar-se el millor possible de cara als propers quatre anys. Consell Comarcal i la Diputació són entitats que depenen directament dels partits perquè els presidents de les quals no són elegits directament pels electors, sinó que són designats per les direccions dels partits.

Els resultats electorals del 26 de maig han significat canvis importants en alguns ajuntaments de la comarca on, en alguns casos es canviarà d’alcalde i en altres l’alcalde sortint disposarà de quatre anys més per seguir governant. En general, a l’Anoia s’ha produït un relleu de regidors amb gent jove que entra per primera vegada i veterans que deixen el càrrec definitivament.

Fins després de la constitució dels ajuntaments, no veurem el mapa polític de l’Anoia –i del conjunt de Catalunya- al complert. I quan s’acabi el procés negociador i s’estabilitzin els pactes postelectorals, serà el moment en què cadascun dels partits haurà de reflexionar que fer en el futur, tant a nivell municipal com a també a nivell nacional.

És important que els partits reflexionin per veure com es converteixen en les eines de participació que necessitem els ciutadans. Avui en dia ja no ens convencen els alcaldes que es limiten a gestionar bé, sinó que necessitem alcaldes i regidors que tinguin el coratge de posicionar-se en favor dels seus conciutadans i s’oblidin de fer “carrera política” aprofitant els ressorts de poder dels seus partits concrets.

Amb cicles polítics cada vegada més accelerats, és imprescindible que els càrrecs electes mirin de servir al poble de la millor manera possible.
És el seu deure i és el nostre dret.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Parlem Telecom obre botiga a Igualada

Igualada és un municipi estratègic per garantir el creixement a l’interior de Catalunya de Parlem Telecom, que està executant un pla d’obertura de botigues...

A la Boutique Hotel Cal Roure, “Plou a l’escala”, de Kima Guitart, o l’art de pintar les sedes

La Boutique Hotel Cal Roure, a la plaça de l’Ajuntament, més enllà de donar vida a un singular edifici del patrimoni arquitectònic igualadí, amb...

El Casal de Calaf celebra el 125 aniversari amb una gran festa

Aquest diumenge el Casal de Calaf està de festa: compleix 125 anys i per celebrar-ho ha programat diversos actes. A les 12 del migdia es...

Les obres de la plaça Picasso de Vilanova, a punt de començar

L’Ajuntament de Vilanova del Camí entoma una de les obres més importants del mandat, la remodelació de la plaça Picasso, una de les més...

“Hem de ser responsables i pensar en global. Que les oportunitats vinguin és millor que buscar-les fora”

El proper 24 d’octubre Jorba viurà una consulta popular per conèixer la seva postura sobre el polígon industrial inclòs en el Pla Director Urbanístic...
Compartir