19 C
Igualada
Dissabte, setembre 19, 2020

Pactes i reflexions

Jaume Singla

 

Els ciutadans tenim tendència a fer la jornada de reflexió a l’endemà de les eleccions. Ho fem tot mirant els resultats i sumant el nombre d’escons o de regidors que cada força política s’ha adjudicat.

En veure la composició dels probables governs, molt sovint els electors ens adonem que no hem votat prou acuradament o que era millor no abstenir-nos, car han acabat per representar-nos els que menys ens agraden.

Això és encara més patent en les eleccions municipals. El fet que per gran que sigui una ciutat –Igualada, Vilanova del Camí, Piera…. – no deixem de conèixer-nos tots, en fer el llistat dels regidors que cada formació ha obtingut, normalment hi veiem més d’un oportunista “infiltrat”. Permeteu-me que no digui noms perquè aquest no és pas l’objecte de la columna. El cas és que hores d’ara, el mal o el bé ja està definit per als propers quatre anys.

Ara i en els propers dies, en els municipis on no hi ha una majoria absoluta, els partits han entrat en l’etapa de les negociacions per mirar de situar-se el millor possible de cara als propers quatre anys. Consell Comarcal i la Diputació són entitats que depenen directament dels partits perquè els presidents de les quals no són elegits directament pels electors, sinó que són designats per les direccions dels partits.

Els resultats electorals del 26 de maig han significat canvis importants en alguns ajuntaments de la comarca on, en alguns casos es canviarà d’alcalde i en altres l’alcalde sortint disposarà de quatre anys més per seguir governant. En general, a l’Anoia s’ha produït un relleu de regidors amb gent jove que entra per primera vegada i veterans que deixen el càrrec definitivament.

Fins després de la constitució dels ajuntaments, no veurem el mapa polític de l’Anoia –i del conjunt de Catalunya- al complert. I quan s’acabi el procés negociador i s’estabilitzin els pactes postelectorals, serà el moment en què cadascun dels partits haurà de reflexionar que fer en el futur, tant a nivell municipal com a també a nivell nacional.

És important que els partits reflexionin per veure com es converteixen en les eines de participació que necessitem els ciutadans. Avui en dia ja no ens convencen els alcaldes que es limiten a gestionar bé, sinó que necessitem alcaldes i regidors que tinguin el coratge de posicionar-se en favor dels seus conciutadans i s’oblidin de fer “carrera política” aprofitant els ressorts de poder dels seus partits concrets.

Amb cicles polítics cada vegada més accelerats, és imprescindible que els càrrecs electes mirin de servir al poble de la millor manera possible.
És el seu deure i és el nostre dret.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Vallbona complementarà les beques del Consell Comarcal per al menjador escolars

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia ha decidit destinar una partida de 1.430 euros per complementar les beques menjador que rebin els alumnes des del Consell...

PDUAECO: cap més conte de fades!

Fa uns tres anys les alcaldies d’Igualada i de Castellolí van intentar que l’empresa xinesa de cotxes elèctrics Thunder Power, amb seu a Hong...

Nou projecte per a la millora de l’espai públic a Sant Martí Sesgueioles

L’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles ha impulsat un projecte d’urbanisme per a la gestió i millora de l’espai públic, equipaments municipals i el seu...

Ricard Fuster: “Teníem moltes ganes de tornar a obrir l’Ateneu Cinema”

El Ricard Fuster és la persona que està al capdavant de l’Ateneu Cinema, que després de sis mesos tancat a causa de la pandèmia...

1983 – L’Ajuntament adquireix l’antiga fàbrica Cal Boyer i Cal Granotes

Durant l’any 1983, l’Ajuntament d’Igualada, amb l’alcalde Manuel Miserachs al capdavant, va comprar l’antiga fàbrica de Cal Boyer i l’adoberia de Cal Granotes, ambdues...
Compartir