El ple de l’Ajuntament d’Òdena del mes de gener va aprovar el pressupost municipal per al 2020. L’alcaldessa Maria Sayavera va haver de fer valer el seu vot de qualitat, després de l’empat entre els vots a favor del grup Fem Òdena i els vots en contra del grup del PSC – Òdena Progrés, amb l’abstenció d’ÒAF – Òdena a Fons.
L’equip de govern destaca que els comptes per a aquest any busquen una contenció clara de la despesa. Amb un pressupost de 4.573.062 euros, la reducció de la despesa ordinària prevista per al 2020 és de 36.817,84 euros. Destaquen l’increment de les partides d’Educació per a la llar d’infants; de Promoció Econòmica per a un pla d’ocupació i un tècnic compartit de turisme amb el Consell Comarcal de l’Anoia; de Serveis Municipals per a la depuradora de l’Espelt; de Gent Gran per al Projecte Centre de Dia; d’Igualtat i Ciutadania per a la Fira de les Dones; i de Món Rural per incrementar el pressupost de l’Agrupació de Defensa Forestal.
Els comptes d’Òdena per al 2020 també inclouen inversions en projectes que preveuen l’aprovació de subvencions per part d’altres organismes. Destaquen els equipaments esportius del camp de futbol amb el suport del Consell Superior d’Esports de l’estat; la consolidació de la Torre de l’Homenatge amb subvenció de la Diputació de Barcelona i del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC); o el projecte ‘Turó del Castell: la memòria del guix’, amb subvenció del PUOSC i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
D’altra banda, el pressupost també vol mantenir els serveis que hi havia fins ara, com el de la llar d’infants, que consideren important. Aquest últim trimestre l’Ajuntament ha obert una aula nova a la llar d’infants els Vailets, i se n’obrirà una altra a la llar d’infants l’Avió de paper durant el segon trimestre d’aquest any. També aposta per mantenir oberta la biblioteca Atzavara.
Línies de treball per al 2020
L’equip de govern té previstes diverses línies de treball per al 2020. D’una banda, apostarà per més participació i transparència de les decisions de govern; millores a la mobilitat i a la connexió entre nuclis i amb altres municipis; manteniment de carrers i camins; la planificació industrial del municipi; polítiques d’habitatge i de gestió de l’ocupació dels mateixos; i millora de la seguretat. D’altra banda també treballa en la reordenació d’espais municipals i la implantació per al 2021 d’un nou sistema de recollida d’escombraries, i en la potenciació de la vinyala com a patrimoni gastronòmic i turístic del municipi.
Entre les apostes per a nous serveis destaca el Projecte de centre de dia i de centre d’atenció a la gent gran, que ha de servir per decidir com ha de ser, i quins serveis ha de tenir i com s’han de posar en marxa. Amb una perspectiva de cinc anys, el govern municipal també vol començar el projecte de construcció d’un nou consultori mèdic, finançat pel Servei Català de la Salut, que substituiria el que ara està provisionalment situat al carrer de la Font, i mantenint l’actual servei del nucli del Pla d’Òdena. L’Ajuntament d’Òdena també vol seguir apostant per l’institut-escola, que depèn del Departament d’Educació.
Pel que fa a la transparència en el govern, aquest primer trimestre estan previstes tres trobades sota el nom ‘L’Ajuntament escolta i respon’ als diferents nuclis del municipi. L’objectiu és doble: apropar l’acció de govern als ciutadans i escoltar el que els ciutadans han de dir al govern. A partir d’ara també es podrà veure la transmissió del ple en directe al canal de YouTube de l’ajuntament. I referent a la participació ciutadana, l’Ajuntament d’Òdena vol engegar els primers pressupostos participatius el 2021.
Un dels objectius de l’Ajuntament d’Òdena és millorar la mobilitat dins i fora del municipi. Ja hi ha hagut una reunió amb el secretari general de carreteres del ministeri de Foment per parlar de la connexió a peu entre Igualada i Òdena.
L’Ajuntament vol millorar la connexió a peu amb Vilanova del Camí. També treballarà per millorar la connexió en cotxe entre el Pla de la Masia i Igualada a través del carrer Igualada. D’altra banda, el govern preveu haver condicionat els camins que hi ha al terme municipal d’Òdena durant els propers quatre anys.
Òdena també està treballant en la planificació industrial del municipi. L’equip de govern considera que s’ha d’apostar per la zona de les Gavarreres i la del voltant de l’aeròdrom Igualada-Òdena.
Entre les actuacions que estan en marxa, l’Ajuntament d’Òdena destaca la reordenació dels espais municipals per dotar-los de contingut, endreçar-los i saber què s’hi pot fer a cadascun d’ells. Han de ser espais en els quals les entitats tinguin un lloc per trobar-se, en què la gent gran pugui trobar l’espai adequat per dur a terme activitats, i que els joves se’ls puguin sentir seus. És el cas de la nova ubicació de l’Espai Jove o de l’Espai de Joc al centre cívic del Pla de la Masia.
D’altra banda, aprofitant que s’acaba el contracte actual amb l’empresa que s’encarrega de la recollida d’escombraries, l’Ajuntament vol trobar un nou sistema que millori el reciclatge al municipi per al 2021. Els motius ecològics però també per pressupostaris: en els últims anys s’ha doblat el preu que paguen per cada tona de deixalles que es genera a Òdena.
L’Ajuntament també vol potenciar la vinyala tot l’any, més enllà de l’organització de la Fira dedicada a aquesta varietat de cargol. L’objectiu és, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Anoia i dels restauradors del municipi i de la Conca d’Òdena, reivindicar la vinyala com a patrimoni gastronòmic.