Neguit entre els veïns del Bruc pel projecte d’un “glamping” a la zona

635

Aquestes darreres setmanes els veïns del Bruc mostren preocupació, uns, i interès i expectació, altres, pel projecte d’instal·lació d’un càmping a la zona del Plans de la Vinya nova, ubicat a una zona molt propera al parc de la muntanya de Montserrat.

eco-glaming-sonia-veuanoia-brucEs tracta d’un projecte privat que, si inicialment tenia previst utilitzar unes 30 hectàrees aproximadament, actualment s’ha reduït l’espai d’actuació deixant la superfície en 15 hectàrees, de les quals s’hauria de cedir un 25% de sòl a l‘ajuntament per complir amb les nomes subsidiàries. El projecte definitiu encara no s’ha presentat a les dependències municipals i es treballa sobre una proposta que es va adaptant a les diferents normatives municipals.

El passat divendres 4 de novembre l’actual equip de govern va organitzar un acte públic per tractar diferents temes urbanístics, entre els quals, la proposta de construcció d’un càmping al municipi. L’assistència va ser notòria pel neguit que ha generat entre alguns veïns que no volen que es destrueixi una zona rústica ubicada en el pre parc. Al torn de preguntes diversos assistents van mostrar aquest malestar, comentant que “s’hauria d’ampliar el parc natural com els municipis veïns per evitar aquestes construccions”, o que “primer s’hauria de confeccionar el POUM i després donar permisos i no a l’inrevés”. Els contraris al projecte varen ser molt contundents en demanar a l’equip de govern el “compromís explícit amb la preservació de la zona”.

Per la seva part, el posicionament de l’equip de govern es què, es tracta d’una proposta que al lloc on està previst ubicar-la compleix la normativa i, fins que no es presenti el projecte definitiu, no es podrà valorar en un sentit o altre. Enric Canela, l’alcalde del Bruc, en la seva intervenció, va explicar que la normativa urbanística ho permet si compleix una sèrie de condicions com: la cessió del 25% a l’ajuntament de sòl afectat, els vistiplau del Patronat de la Muntanya, i l’autorització de la direcció general de Turisme, Urbanisme i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

En canvi, són molts els bruquetans que veuen una oportunitat per potenciar el turisme i transformar-lo en llocs de treball, en la creació d’empreses esportives i d’oci per oferir activitats als futurs visitants o la comercialització de productes autòctons com l’oli, i una empenta al comerç local.

cabana-forestal-camping-bruc-veuanoiaLa Veu de l’Anoia ha parlat amb els promotors per saber, exactament, les característiques del projecte. Es tracta d’un glamping, la combinació de glamour i càmping, que acolliria un total de 46 unitats construïdes en dues fases i ubicades estratègicament per garantir la intimitat dels visitants. Allotjaments singulars com cabanes de fusta, cabanes als arbres o tendes safaris, tot ecològic i utilitzant les energies renovables i sistemes autònoms de depuració i sistemes d’estalvi d’aigua.

Els promotors són conscients del neguit que pot haver entre els veïns, però tot és fruit d’una no-informació. El màxim rendiment serà de 46 unitats que, traduït en vehicles, és molt poca quantitat. Ens han comentat que “volem promocionar el turisme i les empreses esportives i de lleure, i donar vida als restaurants i comerços de la zona”, així com “la restauració d’elements existents com antics dipòsits d’aigua i pous, i recuperar l’olivera i l’agricultura a la zona”.

Moció en contra de l’eco-càmping per part d’EBET

En el ple municipal celebrat aquest dimecres dia 16, el grup municipal El Bruc ets tu (EBET) va presentar una moció en contra de la construcció de l’eco-càmping. EBET, amb un únic regidor, forma part de l’actual equip de govern juntament amb els 4 regidors de Bruc Viu. La posició de Bruc Viu és que “no es pot aprovar una moció a la proposta legítima d’un ciutadà” i que es tracta d’un “posicionament radical i el projecte en ferm encara no ha estat presentat”. El portaveu del grup a l’oposició, CiU, en resposta al seu vot va comentar que “falta molta informació per posicionar-nos i no es pot vetar cap iniciativa empresarial que es presenti al nostre poble” afegint que “vetllarem perquè compleixin les normatives mediambientals”. EBET, per la seva part, “considera que s’hauria de construir en altres espais del municipi”. La moció no es va aprovar per 8 vots en contra i 1 a favor.

Conxita Costa