El proper dimecres 20 d’abril Cameo publicarà ‘Apología/Antología’, una recopilació en 5 DVD i un llibre constitueixen la primera antologia que aglutina 50 anys de creació audiovisual de l’estat espanyol. Entre les 85 peces de videoart que han seleccionat els comissaris Neus Miró, Eugeni Bonet, Arturo/fito Rodríguez, Aimar Arriola i Gonzalo de Pedro, hi ha ‘The homogenics’, de l’igualadí Gerard Freixes.
La seva obra es podrà veure al segon DVD, el dedicat a “Desmontaje, apropiación y fuentes de archivo”. “Des d’un relleu moderat al cine de no ficció i en les primeres dècades del vídeo, les fonts de segona o enéssima mà han cobrat una presència major i constitueixen tot un hàbit entre artistes que es desenvolupen al vídeo i a altres mitjans”. “Ara cal sumar-hi els noms de María Cañas, Eli Cortiñas, Gerard Freixes i Alberto Cabrera Bernat, entre les concurrències més assídues a la comarca del desmuntatge i els seus voltants”, segons el web del projecte.
Freixes explica a La Veu que ell no se sent específicament videoartista però que el fet que “des d’aquest camp valorin l’obra com a pròpia i a més la destaquin és una satisfacció”. Pel que fa al seu treball, la majoria es basa en l’ús de material d’arxiu, “el que es coneix com found footage o cinema d’apropiació”. “Es caracteritza per la remescla d’imatges preexistents per fer-ne un nou ús”, afegeix. “Si molt d’aquest cinema juga molt amb el muntatge per crear obres no-narratives, jo el treballo bastant en post-producció, retallant-ne personatges i parts i recomponent. Alhora que també intento mantenir una certa línia narrativa”, concreta Freixes.
Pel que fa a l’obra seleccionada, ‘The homogenics’, l’igualadí explica que “forma part d’un conjunt de vídeos sobre la soledat i l’aïllament”. “En aquest cas pretenia parlar sobre l’estandarització i com el tornar a tothom igual acaba reduint-ho tot a un mateix. Per fer-ho volia partir d’una imatge estàndard de família feliç típica de les telecòmedies americanes i transformar-ne tots els membres en el mateix personatge. Per a això vaig revisar diverses comèdies fins que finalment vaig triar ‘El show de Dick van Dyke’, del qual vaig multiplicar-ne el protagonista”, concreta Freixes.
A banda de ser present a aquesta antologia, ‘The homogenics’ ha guanyat diversos premis nacionals i internacionals, ha estat present a temaris universitaris i apareix al llibre “Sampling Media” de la univeritat d’Oxford. “Aquest, junt amb ‘Alone’, és dels meus vídeos que ha funcionat més bé”, conclou.
Aquí podeu veure ‘The homogenics’: