Les beques de la misèria – David Prat
L

13 de novembre de 2015

CiU i PSC van aprovar, recentment, els pressupostos de l’Ajuntament d’Igualada. En aquests comptes municipals es detalla una previsió de quant es gastarà l’ajuntament i en què s’ho gastarà.
Ara bé, quina ha estat la sorpresa –desagradable- dels pressupostos aprovats per CiU i PSC? Doncs que es destinaran, únicament, 50.000€ per beques als estudiants universitaris i de FP. Aquesta quantitat és minúscula si la comparem amb el total dels pressupostos (49.821.997,82€, casi 50 milions d’euros!!!). Per tant, dels pressupostos només es destina un 0’1% dels recursos per ajudar els joves de la ciutat. De 50.000.000 d’euros, nomes 50 mil. I això, traduït, què vol dir? Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya hi ha 871 joves igualadins que estudien fora de la comarca de l’Anoia. Si fem un càlcul força simple (dividim els diners que hi ha per beques entre els joves que estudien fora de la ciutat) ens surt que a cada jove li tocaria l’esfereïdora quantitat de 57 euros amb 40 cèntims de beca anual. Amb prou feines es pot pagar una T10 de 6 zones amb això. Imaginem-nos, però, que per donar aquestes beques s’implementa un criteri de rendes familiars per poder-s’hi acollir. Imaginem-nos que dels 871 estudiants d’Igualada només s’hi poden acollir un 50%. En cas que només es volgués ajudar a la meitat dels estudiants igualadins, o sigui, a 436, els hi tocaria a aquests estudiants 114 euros amb 67 cèntims, a l’any! O sigui, 9€ amb 55 cèntims al mes. Beques de la misèria. Pràcticament és un exercici de caritat de l’Ajuntament d’Igualada. De 50 milions que pressuposta l’Ajuntament, només un 0,1% està destinat a ajudar els joves de la ciutat i a les seves famílies. És greu, ens ho mirem per on ens ho mirem. Estudiar a Catalunya és més car que a qualsevol altre lloc de l’estat. Els preus universitaris (i també d’ FP) s’han encarit moltíssim, en algunes carreres fins un 100% del seu total. S’ha retallat en beques i ajudes i el preu del transport públic continua sent abusiu, sobretot per les 6 zones de la comarca de l’Anoia. Les administracions públiques han de fer un esforç més gran que el d’un 0,1% del pressupost per ajudar als joves. No ens podem permetre com a societat que hi hagi famílies que vagin malament econòmicament per culpa dels estudis dels fills, o que senzillament hi hagi joves de la comarca que no puguin estudiar.
ERC Igualada va proposar un sistema de beques pels joves igualadins que estudiïn fora de la ciutat, i pressupostava aquestes ajudes sobre els 400.000€. Aquestes beques pels estudiants serien d’uns 450€ l’any pel 80% dels joves igualadins (de mitjana) que estudien fora, i depenent de la renda familiar podria arribar a ser de 950€ l’any. Això representaria una ajuda força important que permetria a moltes famílies de la ciutat alleugerir la càrrega econòmica que suposen els estudis dels seus fills. Els diners hi són, l’ajuntament té la capacitat econòmica per fer aquest esforç (si demanem esforços als ciutadans, també l’han de fer les administracions!) però pel que es veu no hi ha voluntat política per part de CiU i del PSC per ajudar als joves igualadins i a les seves famílies. Ens haurem de conformar amb el 0,1% de recursos de l’Ajuntament.
David Prat

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta