17.8 C
Igualada
Dimarts, setembre 28, 2021

Lents progressives

Roser Valls Valls
Òptica-optometrista de Valls Òptics

Has complert 40-45 anys?
Ja no enfoques tan bé de prop quan llegeixes o mires al mòbil?
Et molesta quan t’apropen alguna cosa massa per llegir?

Pot ser que hagis començat amb la presbícia o “vista cansada”. El sistema visual és “adult” als 8 anys i “vell” als 40-45 anys i la seva capacitat per enfocar de prop disminueix, i si hi afegim que la nostra vida professional i d’oci cada vegada implica més treballar en distàncies properes, la cosa es comença a complicar.

El primer és fer una revisió completa que inclogui totes les proves optomètriques i de salut visual necessàries.

Un cop tenim clar que la millor opció és una lent que tingui més d’una graduació, per tal de poder veure bé a totes les distàncies sense haver de treure i posar les ulleres contínuament, arriba el moment clau:

En el moment d’escollir el teu primer progressiu, és molt important entendre que no tots són iguals i que cada lent té un disseny concret pensat per un usuari concret amb unes activitats concretes.

M’explico:
Veritat que quan hem de comprar un cotxe podem escollir entre molts models diferents i que no és el mateix conduir amb un o un altre, en canvi tots tenen quatre rodes i un volant? Doncs també podem escollir entre moltes lents progressives de diferents proveïdors amb la mateixa graduació però amb molts dissenys diferents.

Seguint amb el mateix exemple, veritat que no utilitzarem un cotxe esportiu per anar a la muntanya? O un cotxe de carreres per conduir per la ciutat? Doncs cada lent progressiva té un disseny, una forma de repartir les graduacions diferent en funció de l’edat del usuari, la seva feina, si és miop o hipermetrop, si treballa amb PC o portàtil, els seus hàbits, i les seves necessitats etc.. Un progressiu no es diferencia d’un altre només per la seva amplitud de camps visuals, cal trobar la lent idònia per cada persona, i no sempre és la més cara, sinó aquella que s’ajusta millor a les seves necessitats en cada època de la seva vida.
Hi ha lents multifocals al mercat que estan pensades per:
Conductors: Aquells que, per feina, és passen al dia al volant i necessiten una lent que els ajudi a que no els enlluernin tant els llums dels cotxes de nit i unes zones de visió repartides de tal manera que el canvi de visió de la carretera al planell de conducció sigui còmode i natural.

Treballadors d’oficina: Aquells que es passen 8 hores o més asseguts en una taula d’oficina amb diferents punts de fixació en visió pròxima: el PC , el text o la persona que puguin tenir davant de la taula, i que la visió més enllà de 2-4 metres no té tant de pes.

Els prèsbites joves: Aquells que tot just comencen a sentir-se incòmodes en la fixació en distàncies properes, però que el seu sistema visual encara té poder per enfocar a distàncies intermèdies, com pot ser l’ordinador.

Usuaris més digitals: Aquells que estan hores amb el mòbil o distàncies molt properes i necessiten que la zona de prop sigui fàcil de trobar només amb una caiguda d’ulls, sense haver de buscar-la, etc.

Explicar/preguntar en quins moments del dia exigeixes més als teus ulls, si has tingut problemes d’adaptació alguna vegada, quina activitat fas repetidament, si practiques esport, quin… és imprescindible.

En resum, no oblidis que quan hagis de comprar uns progressius has d’explicar molt bé per què els vols, no escatimis en detalls, i deixa’t assessorar per el teu optometrista de confiança.

Compartir
Roser Valls Valls
Òptica-optometrista de Valls Òptics

Més notícies

Últimes notícies

Jorba serà la seu del Punt de Centralització del Producte del Parc Agrari

El Punt de Centralització del Producte i futur obrador del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, que inclou quinze municipis –Argençola, Capellades, Carme, Castellolí,...

El CF Igualada femení comença fort

CF IGUALADA 6 FC VERDÚ 0 Les blaves, s'estrenaven, a Les Comes, en lliga. Després de vèncer en la primera jornada, les igualadines volien seguir sumant...

El Barça esclafa l’Igualada Rigat al Palau Blaugrana

Barça 11 Igualada Rigat 1 L’Igualada RIGAT va pagar amb escreix la penyora del Palau Blaugrana. Els igualadins, que tornaven a tenir la baixa molt important...

FirAnoia tanca amb la satisfacció dels expositors i 31 cotxes venuts

La fira multisectorial FirAnoia ha tancat les portes aquest diumenge havent superat les expectatives de l’organització, tant pel que fa a l’afluència de visitants,...

Un igualadí s’emporta 1.000 euros de l'”Atrapa’m si pots” de TV3

Aquest cap de setmana el concurs de cap de setmana de TV3 Atrapa'm si pots ha tingut un concursant igualadí, que n'ha sortit victoriós...
Compartir