L’editorial: Tardor intensa

55

A la tardor passaran coses, li va dir el President Quim Torra a Pedro Sánchez en la seva darrera trobada a Madrid. Vivim una situació convulsa aquest estiu i el cert és que, en els darrers dies, ja s’han observat preocupants accions amb una evident campanya organitzada contra els llaços grocs.

A Igualada, en pocs dies de diferència, es va llençar al terra un dels màstils amb l’Estelada que hi ha a la capital de l’Anoia, i es va pintar de taronja -precísament aquest color- l’entrada de la seu d’ERC. No escapem, doncs, als devenirs de la intensa actualitat política i social que viu el país. És el “preu” de ser una de les ciutats catalanes més compromeses amb l’independentisme.

Tindrem una tardor moguda, deia l’alcalde d’Igualada i president de la Diputació, Marc Castells, aquesta setmana als periodistes. Òbviament, les dates de la Diada Nacional i del primer aniversari de l’1 d’octubre estan marcades en el calendari, però abans, el proper dimarts, l’esperada conferència del President de la Generalitat s’apunta que pot ser demolidora per a les institucions espanyoles. Es pot convertir en una guia pràctica per a les setmanes següents que el President vol compartir i consensuar amb diferents actors sociopolítics. L’imminent creació, per part de Carles Puigdemont, del Consell de la República, i la decidida voluntat de l’ANC i Òmnium de posar en pràctica el mandat sobirà del referèndum de l’1-O amb una àmplia mobilització sota el lema Fem República, són altres escenaris a curt termini, sense oblidar les sentències judicials respecte els nostres presos polítics i exiliats. Del seu resultat dependrà -molt- el clima que viurà Catalunya abans de les properes eleccions municipals de maig de 2019.

Més enllà del lícit i lliure posicionament de cadascú respecte el procés sobiranista, no hem d’oblidar mai que s’ha arribat fins aquí en pau i amb civisme. Que ningú sigui el primer en llençar la primera pedra. A tots ens hi va molt.