L’editorial: No cometem un error

574

La, sembla, decidida intenció del govern espanyol de procedir a partir del 26 d’abril a un desconfinament progressiu ha posat en alerta a gairebé tots els experts en salut. La situació, no endebades, és prou greu com per arriscar-se més enllà del que es podria assumir com comprensible. I, en el nostre territori, i específicament a la Conca d’Òdena, hem d’estar-ne més amatents que en cap altre lloc d’Espanya.

Metges de Catalunya ha avisat que la fi del confinament total ordenada pel govern espanyol podria comportar a curt termini un rebrot de coronavirus. Segons el sindicat, si això passés seria inassumible per al sistema sanitari, que recorden que està extremadament tensat i amb unes plantilles molt castigades física i emocionalment.

És ben lògic que el més important, ara mateix, és rebaixar la pressió assistencial, reduir el nombre de pacients hospitalitzats i recuperar el personal sanitari, quelcom que, amb les dades a la mà, sembla que s’està aconseguint a l’Hospital d’Igualada, gràcies a l’ingent esforç dels seus professionals, i també els de l’Atenció Primària.

Els experts epidemiològics també reclamen que s’incrementi la distribució de tests ràpids de diagnòstic del coronavirus per als professionals que estan en la primera línia i, progressivament, per a la resta de la població. Sabem que això ja s’està complint pel que fa als serveis sanitaris i de seguretat, però no per a tota la població. Tal i com segueixen insistint els alcaldes de la Conca, urgeix que el nostre territori sigui el primer en ser sotmès a tests ràpids massius entre tota la seva població.

No té sentit demanar cada dia a la població que faci els “deures”, i que aspectes tan elementals com fer un examen definitiu a tots els ciutadans de la zona més contagiada de l’Estat topi amb tants entrebancs i silencis. Del govern d’Espanya, i del de Catalunya. En comencem a estar farts!