4 de desembre de 2020

L’editorial: Mal panorama

Les xifres de l’evolució econòmica de l’Anoia que ens arriben de l’any passat no són gens bones. A punt de tancar l’exercici del pitjor any del segle amb diferència, s’ha fet públic l’Anuari Econòmic Comarcal corresponent al 2019, que cada any presenta el BBVA, i que es considera un referent indiscutible en l’àmbit econòmic per comprovar el “termòmetre” de cada comarca, en base al seu Valor Afegit Brut (VAB), quelcom similar al més conegut Producte Interior Brut (PIB) d’un territori. Doncs, si bé l’Anoia registra un creixement positiu, i millor que d’altres comarques veïnes com el Bages, dista molt de ser l’habitual a Catalunya. És més, la nostra comarca té un creixement just la meitat menor del que mostra el país de mitjana.

Els analistes també observen una davallada en el pes del sector industrial, que ha perdut un 22% des de l’inici de la crisi del 2008, i, segons apunten, encara estem molt lluny del volum de contractacions laborals que hi havia llavors.

No podem estar contents. Tampoc dels cants de sirena que sentim, de tant en tant, per boca d’alguns representants polítics. I, evidentment, aquest Anuari és una excel·lent eina per mostrar a tots aquells que llencen per terra, una i altra vegada, totes les accions encaminades a aconseguir més sòl industrial.

L’Anoia necessita ajuda. De debò, amb fets i no només paraules o promeses. Necessita també més unitat d’acció, i sobretot, més sentit comú. És una obvietat que les dades d’aquest 2020, quan arribin, situaran encara pitjor l’escenari econòmic comarcal. Són faves comptades. Caldrà doncs, estar molt amatents.

Si volem evitar que el nostre territori s’acabi convertint en una comarca-dormitori, potser caldria estar-se de ser menys pretensiosos en triar què volem, i no perdre ni un minut més en assegurar millor el futur dels qui volen viure i treballar a l’Anoia. Una opció que, certament, caldria tenir en compte.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article:

L'Enquesta

Creus que el violador d'Igualada acabarà complint els 35 anys de condemna?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta