13.9 C
Igualada
Dimarts, abril 20, 2021

La UEA i el Campus Igualada-UdL expliquen un cas d’èxit d’economia circular

La Unió Empresarial de l’Anoia, amb la col·laboració del Campus Igualada-UdL i l’empresa de fertilitzants Labin, van organitzar el passat dilluns 22 de març la primera sessió d’innovació en economia circular a la Universitat. Va ser en forma d’un taller participatiu amb els alumnes de l’assignatura optativa de Gestió de Recursos dels graus d’Enginyeria Química i Enginyeria en Organització Industrial i Logística. Aquesta sessió s’emmarca en el tàndem empresa-universitat, que va començar l’any 2018 a través de la taula de treball d’Economia Circular de la UEA.

Els estudiants van tenir l’ocasió de conèixer de prop l’activitat de la UEA com a representants del món empresarial, en el seu acompanyament en la innovació i transformació empresarial, especialment en el projecte UEA Circular, on de manera exclusiva s’estan visitant i acompanyant 50 empreses de l’Anoia en identificar i promoure projectes d’Economia Circular. Les empreses interessades en participar poden inscriure en aquest formulari. A data d’avui ja s’hi ha acollit 20 empreses i queden només 20 places.

La sessió de la universitat s’emmarca també en aquest projecte. A través d’un taller pràctic es va partir de l’exposició d’un problema real en el sector dels curtits: la generació de residus amb elevat contingut de nitrogen, com és el pèl, i a necessitat de donar-li una sortida ambientalment òptima, que inclogui l’aprofitament d’aquest nitrogen, tenint en compte la seva composició química, humitat, quantitats, així com les dificultats logístiques del seu transport. Els alumnes participants van discutir en grups sobre les millors solucions per a l’aprofitament d’aquest residu i del seu nitrogen, i van exposar les seves idees, que van destacar per la seva varietat i qualitat.

Joan Mateu, CEO de l’empresa de fertilitzants Labin hi va participar, afirmant que moltes de les idees dels estudiants eren bones, recordant que les solucions industrials en economia circular a part d’un benefici ambiental també han de ser econòmicament viables. Va exposar el procés que va seguir l’empresa, que va incloure la realització de diferents proves per a mirar d’extreure el màxim del nitrogen del pèl, que finalment es va aconseguir fent un condicionat a través d’un procés tèrmic. El producte final és un adob granulat que conserva el 100% del nitrogen natural, sense generar nous residus i a un cost assumible.

Els alumnes van aprendre també que molt sovint l’èxit d’un projecte va acompanyat de petits “fracassos”, que ajuden a acotar els camins i arribar a trobar la solució.
La trobada va incidir en la importància del contacte entre la universitat i l’empresa, no només per l’aprenentatge conjunt sinó perquè en experiències com la d’aquella sessió i contactes més directes a través de pràctiques i treballs de final de grau, faciliten que els alumnes puguin visualitzar sortides professionals de qualitat dins la comarca, com el cas d’un estudiant del Campus UdL que ha acabat treballant a l’empresa Labin.

En aquest sentit, i en el marc de les accions que des de la UEA i la UDL, de manera conjunta, es fa per apropar el món empresarial a la universitat, ambdues entitats van animar als alumnes a realitzar pràctiques i treballs de final de grau en empreses de la comarca.

Així s’espera que aquest tàndem empresa-universitat contribueixi a formar i retenir els professionals del futur, i que aquests coneguin les empreses de la comarca i les seves necessitats de transformació en economia circular.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Castellolí invertirà 70.000 euros en el manteniment de camins forestals

L’Ajuntament de Castellolí aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals 2021-2026, un document que planifica el manteniment de camins forestals al municipi en els...

Orpí denuncia abocaments massius de deixalles als boscos del municipi

L'Ajuntament d'Orpí denuncia que en els darrers temps s'està produint un increment de deixalles en els boscos del municipi. "A part de l'abocament de...

S’obren les inscripcions del Concurs d’Aparadors de la Mostra Igualada

Fins al 4 de maig tots els comerços d’Igualada que ho vulguin poden inscriure’s al 9è Concurs d’Aparadors de la Mostra d’Igualada. L’activitat està...

S’estabilitza el nombre de grups confinats als centre educatius anoiencs

Si la setmana passada hi havia 23 classes aïllades a les seves cases, aquesta setmana en son 24 al conjunt de l'Anoia. Això sí,...

S’obre, al costat del Parc Central, un nova zona d’esbarjo per a gossos

Des d’aquest dilluns 19 d’abril, Igualada compta amb una nova zona d’esbarjo per a gossos situada al costat del Parc Central, entre el Carrer...
Compartir