Aquest diumenge, 17 de novembre la Coral de Santa Maria celebra el seu 80è aniversari. Són molts anys ja… Com va començar tot plegat?
– (Lleonard). Era l’any 1939, tot just acabada la guerra “incivil”, després de la persecució iconoclasta que va destruir temples i esglésies. Un grup de noies, sota la direcció d’una joveníssima professora Maria del Rio Montfort, es va aplegar per col·laborar en el culte i dignificar els càntics religiosos i fer que en les cerimònies religioses la música fos agradable i atractiva per als fidels. Encoratjades pel rector de la Parròquia de Santa Maria, mossèn Amadeu Amenós Roca, portaren a terme una tasca excel·lent fent del cant religiós un servei. Nosaltres situem la dada d’inici el maig de 1939, en què diàriament es cantava l’anomenat “Mes de Maria”.
Modest en els seus començaments, el Cor va creure que la seva missió estava acomplerta en quedar reduïda en els estrets àmbits dels temples igualadins. Però ben aviat van anar expandint-se en ser sol·licitades a altres localitats del nostre país, i fins i tot més enllà, aconseguint un palès reconeixement avalat amb nombrosos primers premis (durant dotze anys consecutius) i l’admiració de públics i auditoris selectes. Arran d’això, sense deixar la música religiosa, el Cor es va anar nodrint d’altres gèneres lírics per a formar programes de concert. Així la cançó popular, el folklore i molt especialment el del nostre país, i al mateix temps les melodies orfeòniques dels grans mestres aconseguiren que les cantaires sabessin expressar tota l’emotivitat, i tota l’ànima que els comunicava l’experta batuta de la seva directora. Les principals localitats catalanes, d’altres de l’Estat espanyol, França, Portugal i Itàlia pogueren donar-ne testimoni.
Fins a l’any 2000 la coral va ser dirigida per la Maria del Rio Montfort, la seva fundadora, qui va passar el relleu a la Coni Torrents, que encara n’està al capdavant. Quins canvis ha viscut la Coral durant aquests prop de 20 anys?
– (Coni). Voldria remarcar la inestroncable continuïtat de la Coral en aquests vuitanta anys. El cor ha anat evolucionant en el temps i ara fa quinze anys es convertí en grup mixt. Jo vaig entrar a la Coral com a cantaire el 1965. Durant quinze anys vaig compartir la direcció amb la Maria, fins que per raons d’edat em va deixar el testimoni. Fa vint-i-sis anys que estic al capdavant de la Coral.
Des de la seva fundació han passat per la Coral de Santa Maria, quatre generacions i amb un total de tres-cents cantaires.
De totes maneres, malgrat la transformació lògica pautada pel temps, la Coral ha continuat sent fidel en tot moment, als objectius fundacionals que marquen els estatuts i que han d’estar el servei de l’Església i de la ciutat.
Quants cantors i cantores formen part de la Coral actualment?
– (Coni). Sempre ens hem mogut més o menys en les mateixes xifres: de trenta a quaranta veus.
Hi va havent relleu generacional de cantants a la Coral?
– (Coni). Ens mantenim en la xifra indicada. Som una coral adulta i sempre hem estat oberts a tothom, demanant evidentment unes mínimes qualitats d’afinació, fidelitat i concòrdia. No exigim cap altre tipus de preparació.
Quin tipus de gèneres musicals es treballen a la Coral?
– (Coni). Gairebé els mateixos de sempre. Principalment la cançó catalana i les partitures dels grans mestres. També treballem un ampli programa d’havaneres. El repertori és molt extens i hi ha molt per poder escollir.
Sempre he tingut la sort de poder comptar amb la inestimable col·laboració d’uns bons pianistes, primerament amb l’Isidre Solé Solernou, i actualment amb la meva germana Maite Torrents; i també en les actuacions a la basílica amb el qualificat organista Lluís Victori Boladeras. Aprofito per agrair-los l’excel·lent disponibilitat i col·laboració que ens ofereixen.
Amb quin criteri es fa la tria de les cançons que conformen cada concert?
– (Coni). Depèn sempre del tipus de públic a qui vagi adreçat, i també si l’actuació és a l’aire lliure o en un local tancat.
Cada quant són els assajos i on els dueu a terme?
– (Coni). Fem dos assajos per setmana: els dimarts i els dijous de 7 a 9 del vespre -i amb una rigorosa puntualitat- als locals de la parròquia de la Soledat. De totes maneres cal dir que en l’actualitat estem sofrint el parèntesi d’uns mesos, a causa de la meva malaltia i la del meu marit.
Diumenge celebreu l’aniversari fundacional. Quins actes s’han preparat?
– (Lleonard). La commemoració ja va començar en estrenar el curs 2018-19. El programa ha estat molt variat. En aquesta ocasió, la junta directiva ha volgut que fossin especialment els i les cantaires -que són els que treballen- els qui frueixin singularment de la celebració. Ara estem preparant amb molta il·lusió la nostra festa patronal de la Immaculada; cantarem en la missa solemne del diumenge 8 de desembre a la basílica. Com que la Coni en aquests moments no està en condicions de portar la direcció, dirigirà la Coral el bon amic Joan Martínez Colàs, un gran professional amb qui ja hem treballat en altres ocasions. Ens acompanyarà l’habitual organista de la basílica Lluís Victori Boladeras.
Quines són les principals activitats que du a terme la Coral al llarg de l’any?
– (Lleonard). Moltes. A part de les actuacions en les festes religioses, celebrem el pre-Nadal, el Dijous Llarder i un original Concurs de disfresses capilars; la Missa i el dinar de Pentecostès; el Recital Poètic que ja porta quatre edicions; les arrossades i concerts en diferents pobles de la comarca; la sardinada; el festival de fi de curs; i un llarg etcètera. Cada any celebrem prop d’un centenar d’activitats.
Igualada compta amb un nombre important de corals i cors, tan masculins, com femenins o mixtos. Teniu bona relació entre vosaltres?
– (Lleonard). Tenim contactes, més sovintejats amb alguns grups que amb d’altres. De fet el 2016 vàrem organitzar un Cicle de Tardor a l’auditori de la Biblioteca Central, amb diverses entitats i professionals de la música que va suposar un èxit rotund.