En Josep Pons és l’ànima de les Fira de les Bresques. Ell és l’encarregat de la seva organització, per a la qual ha comptat amb el suport de l’Ajuntament i dels molts vilatans. Amb ell parlem dels canvis que hi ha previstos per a l’edició d’enguany.
– L’Aplec de les Bresques s’ha reconvertit en la Fira de les Bresques. Per què es va optar a fer una fira a l’entorn del món de les abelles.
L’Aplec de les bresques ja havia estat un punt de trobada important dels apicultors de la comarca, per tant ja teníem la base, sols calia el desig de l’Ajuntament d’Orpí i trobar el grup humà per a tirar endavant aquest projecte, haig de dir que ha estat un plaer treballar amb un consistori jove i amb empenta.
– Què s’hi trobaran els visitants?
En primer lloc hi trobaran un entorn molt agradable, una situació de la Fira molt original i tots els segments que tenen com origen les abelles de la mel. Així doncs hi trobaran: – La pròpia mel, en diferents gustos que es podrà provar; plantes mel·líferes. – Complements i derivats de la mel. – Cosmètics a base de mel. – Begudes a base de mel, l’hidromel, que també es podrà tastar. – Tractaments d’apiteràpia. – També veurem una parada de fruita en què hi haurà els productes que hi ha amb abelles i què quedaria si les abelles ens deixessin (molt representatiu). – Tallers: d’ornitologia, de com fer caixes niu i com penjar- les, d’estampació de bosses, d’analítica d’aigües i de ruscs amb vímet – Un show cooking de productes a base de mel que també podrem provar. – I finalment una parada d’insecticides botànics, els que haurem d’utilitzar en un futur.
– D’un temps cap aquí s’està donant més importància a les abelles. Per què són tan importants?
Les abelles són molt més importants del que pensem. La producció d’aliments a nivell mundial i la biodiversitat terrestre depenen en gran mesura de la pol·linització, un procés natural que permet que es fecundin les flors i donin així fruits i llavors. Les abelles, i altres insectes pol·linitzadors, com les papallones i els borinots, són els responsables d’aquest procés i, no obstant això, les seves poblacions estan disminuint a passos de gegant. Entre d’altres factors, moren per l’agricultura industrial i el seu ús de plaguicides tòxics. És urgent, per tant , canviar el model de l’agricultura industrial per una agricultura ecològica.
– El món de l’apicultura és un gran desconegut. Hi ha força apicultors a la nostra comarca?
Hi ha pocs professionals a Catalunya, sols tenim 80.000 ruscs. A la comarca n’hi ha pocs. Un dels principals és Mas Buret que vindrà a la Fira. Jo crec que encara no ens hem adonat de la magnitud de la tragèdia, sense les abelles, la natura tal com la coneixem avui, desapareixeria i la qualitat de vida de l’ésser humà es reduiria enormement. Ni tan sols la nostra alimentació seria la mateixa, ja que moltes fruites i verdures podrien desaparèixer. Les abelles ajuden a la producció de gairebé el 75% dels cultius que mengem.
– Com podem saber si la mel que comprem és de bona qualitat?
Cal mirar sempre la procedència. Si la procedència és d’apicultura ecològica ha de portar el segell CCPAE. La resta és mel és de proximitat, responsable, integrada, etc. És important mirar l’origen. A Espanya hi ha 2.300.000 ruscs i molts apicultors són professionals. D’Espanya en ve molta, però hem de tenir en compte que al 2014, 7 de cada 10 Kg de mel van venir de la Xina (que té 367.000.000 de ruscs), on no s’apliquen els estàndards de qualitat i sanitat exigits als nostres apicultors, ja que a la Xina es fan tractaments amb fitosanitaris i antibiòtics a les abelles que aquí estan prohibits, cosa que suposa una competència deslleial, i comporta que el cost d’1 Kg de mel a Catalunya sigui de 2,69 euros i el cost a la Xina d’1,37 euros.
– Què hem de tenir en compte a l’hora de fer un jardí per facilitar la vida de les abelles?
Al jardí, pati o terrassa, és recomanable mantenir una bona diversitat de plantes, especialment si són plantes adaptades al nostre clima i que requereixen poca aigua. També és bo procurar que hi hagi plantes en floració al llarg de l’any (a casa nostra no és difícil), ja que insectes com les abelles puguin trobar aliment. Podem plantar flors com petúnies, margarides, boixacs o bé herbes com totes les aromàtiques. També hortalisses o fruiters, qualsevol d’aquestes Josep Pons: “sense les abelles, la natura com avui la coneixem, desapareixeria eleccions són correctes.
– I el món de la pagesia, què hauria de tenir en compte per respectar les abelles?
La Fira també va dirigida a tots els pagesos, ja que jo penso que a totes les explotacions agràries hi ha d’haver ruscs d’abelles, o propis o bé que un apicultor els instal·li. A la Fira s’hi trobarà tot el que es necessita per a protegir les abelles i no perdre productivitat als conreus.
– Si trobem un rusc a prop de casa nostra, què hem de fer?
Si coneixem un apicultor, li hem de fer saber, si no hem de trucar als bombers, ells l’aspiraran i el posaran en una caixa. Al Baix Llobregat molts bombers són alhora apicultors.
– Com es pot explicar als nens que les abelles no han de fer por?
Les abelles són vegetarianes. Si no les molestes no et picaran. Si t’apropes molt a un rusc et poden picar, t’has de quedar quiet. Les abelles tenen més por de nosaltres que nosaltres d’elles. I sempre has de pensar, et fa molt de mal quan et pica una abella? Doncs per l’abella és pitjor, ella es mor.