Jordi Marcé és el regidor de Dinamització Econòmica i Comerç de l’Ajuntament d’Igualada. Hem volgut saber de quina manera, a nivell municipal, s’està treballant la lluita contra la previsible mala situació econòmica que ens ve al damunt, especialment en el sector del comerç i les petites empreses.
L’Ajuntament està planificant com es podrà donar suport als col·lectius més afectats pel covid-19 a nivell econòmic, per exemple al petit comerç?
Des de el mateix dia 12 al vespre ja ens vam posar en contacte telefònic els 4 regidors de promoció econòmica i comerç dels quatre municipis confinats, i el dia 13 ja vam començar a treballar conjuntament amb altres entitats de la comarca com la UEA, les associacions de polígons, AEPIC i els polígons dels plans, les associacions de comerç i tècnics municipals. La primera mesura que vam implantar va ser un punt d’informació empresarial, on anem actualitzant la informació per tal de solucionar dubtes a empreses, professionals i autònoms; dubtes que generen els nous reials decrets i les diferents ordres o recomanacions de Protecció Civil.
També des del primer moment ens hem preocupat i hem fet gestions amb el Ministeri per protegir els treballadors. Quan diem que ens preocupem per l’empresa i el comerç, incloem les persones que hi treballen. En aquesta reivindicació pel tema de les baixes hem sumat esforços amb els empresaris i amb els sindicats.
Paral·lelament, vam treballar per implementar mesures per pal·liar els efectes negatius que podien ocasionar aquestes ordres i decrets, i vam aconseguir la circulació de mercaderies i la implementació del portal www.concaconnectada.cat. També hem treballat i seguim fent-ho per reclamar a l’estat i al Govern de la Generalitat ajuts per pal·liar els efectes econòmics negatius que patiran les empreses el dia després, cercant tots els suports necessaris (patronals, sindicats, Cambra de comerç, etc.). I també per fer propostes de possibles mesures excepcionals en matèria tributaria o econòmica que els ajuntaments puguin implementar i fer, alhora, propostes d’ajuts que siguin complementaris al establerts per altres administracions.
Com ajuntament hem aplicat algunes mesures que ja han estat comunicades, que fan referència a les taxes d’ocupació de via pública (terrasses), escombraries, ajornament de l’IBI i de l’impost de circulació i el no cobrament de serveis no prestats.
Ja es parla d’una forta crisi després del Covid-19…
Estem treballant en noves propostes i estem atents a les demandes del col·lectius, empreses, autònoms i associacions de comerç per detectar necessitats actuals i futures. Sabem que ens afectarà la quarta onada, una crisi econòmica que afectarà el teixit productiu i comercial de la Conca i de la comarca.
Donem especial rellevància a propostes de dinamització comercial. D’entrada, per als comerços que ara estan obertes i per això ja hem iniciat una campanya de comerç de proximitat que tindrà varies fases. També estem treballant en l’ampliació de la pàgina web de Comerç Igualada per donar informació de tots aquells comerços que estan oberts i que ofereixen el servei a domicili. El Mercat de la Masuca ha engegat el servei de T’ho Portem a Casa, que esta tenint molt èxit. Un altre projecte que estem treballant molt intensament és una aplicació que uneixi tot el comerç de la Conca sota un sol paraigües, la Conca Comerç, una aplicació amb funcionalitats molt interessants i innovadores per als usuaris i els comerços.
Volem potenciar el nostre comerç i incentivar el consum local. A més, hem accelerat el procés per acabar la pàgina web d’Igualada Turisme, un projecte que ja teníem encaminat, però del qual ara potenciarem la posada en marxa.
L’experiència acumulada després de la crisi del 2008 creus que servirà en aquesta ocasió per a que l’impacte sigui menor?
Es una situació totalment diferent. La crisi del 2008 va venir provocada per paràmetres econòmics i aquesta crisi actual té un nou paradigma, l’emergència sanitària. Tot i així, diria que Igualada i la Conca tenen una cosa clau per sortir-ne, que és la cultura empresarial i emprenedora, que ja va ser la base per reconstruir la indústria amb la crisi del 2008. De fet, a Igualada la vam començar a patir abans, a partir del 2005, amb la liberalització del tèxtil. Aquesta base de cultura empresarial ens servirà per reindustrialitzar-nos també aquesta vegada. Hem de sortir ràpids i forts d’aquesta situació.
A nivell empresarial, teniu constància de si l’impacte a nivell d’ERTO’s ha estat molt elevat?
Més enllà de les xifres concretes, parlem diàriament amb el món industrial, des del primer minut. Els tempos són claus. Hem de passar de tenir la radiografia a parlar amb cada cas, a trobar solucions per recuperar totes les empreses que el minut abans de l’emergència sanitària estaven fortes. Igualada partia d’un polígon industrial actiu, on hi treballen més de 3.000 persones. Estem invertint en modernitzar el polígon, una inversió de 2M que ha de permetre ser més competitius, estem fent aliances amb els sectors econòmics…
Què podeu fer, dins de les vostres possibilitats, a nivell d’administració local?
Ja hem fet alguna intervenció, tal com et deia en la primera pregunta, però estem valorant la possibilitat d’aplicar més mesures. En tot cas, també hem de valorar quines mesures han pres les altres administracions i també estudiar com les podem complementar. Estem treballant intensament amb associacions empresarials i associacions de comerç de la ciutat i de la comarca per determinar quines són les necessitats d’empreses, autònoms i comerços i quines mesures serien necessàries.
Creus que s’hauran de modificar els pressupostos, si cal?
La situació és especial. Per tant, caldrà prendre mesures especials. És aviat per valorar con afectarà el pressupost municipal, però crec que al nostre alcalde no li tremola el pols a la hora d’aplicar les mesures que cregui necessàries.
Crec que hem de establir una estratègia comuna entre els municipis de la Conca. L’alcalde, en aquest sentit, ja ha parlat de l’Aliança per la Conca. Cal recordar que vam ser els primers en ser aïllats i que hem patit un confinament perimetral, amb totes les seves conseqüències. Per tant, reclamarem a les administracions supramunicipals tot el suport possible, perquè aquesta singularitat en els perjudicis també s’ha de veure reflectida en la singularitat en les solucions per superar-los.