6.8 C
Igualada
Diumenge, febrer 28, 2021

Investigadores del Campus Igualada-UdL creen un cuir biodegradable adobat amb residus de pi

L’equip de recerca A3 Leather Innovation Center, del Campus Universitari Igualada-UdL, ha dut a terme una investigació per aprofitar els residus de l’explotació forestal del pi (com la poda, les pinyes, la pinassa i l’escorça), per extreure’n els tanins que permetran fer un adobat de la pell completament ecològic. El resultat, articles de cuir biodegradables, és a dir, que un cop queden en desús es descomponen sense deixar residus químics.

L’A3 Center ha desenvolupat aquesta recerca juntament amb l’empresa adobera Combalia S.A, que ja produeix mitjançant aquests tanins articles de pell d’alta qualitat com cinturons i carteres. El centre de recerca i l’empresa igualadina estan treballant per poder llançar aquest producte al mercat que, segons apunta la directora de l’A3 Center, Anna Bacardit, es pot convertir en “una bona opció per la industria d’adobats, que cada cop busca solucions més sostenibles”.

Amb aquesta recerca, l’A3 Leather Innovation Center no només es focalitza en crear un cuir sense químics, sinó que la sostenibilitat es converteix en el gran eix d’un projecte que busca afavorir el manteniment dels boscos mediterranis –actuant com a element de prevenció de riscos naturals, com per exemple, els incendis– i evitar la tala d’arbres i l’extracció d’escorça principalment de països d’Àfrica i sud Amèrica, que posteriorment s’importa. En aquest sentit, la investigació apunta que si es subtituissin el 50% dels extractes vegetals d’importació per l’extracte de pi autòcton, s’utilitzarien 35 tones de biomassa forestal anuals només a Igualada. D’aquesta manera, la recerca de l’A3 Center aposta per aprofitar aquests residus ja existents als boscos mediterranis per tal d’aconseguir cuir ecològic, biodegradable i de quilòmetre zero.

A Catalunya un 64% de la superfície és forestal, fet que suposa un total de més de dos milions d’hectàrees de boscos. Des de la dècada dels 50, però, els boscos han experimentat un descens de la població, una disminució d’activitats com el pasturatge de bestiar i un abandonament progressiu de les terres pels agricultors. Aquest abandonament humà, sumat a la manca de gestió de les àrees forestals, ha provocat un augment de l’estoc de biomassa als boscos. Tot i tenir aquests recursos a l’abast, a dia d’avui les matèries primeres utilitzades per l’adob vegetal són principalment d’importació.

No obstant, en els darrers anys ha incrementat la demanda de cuirs adobats i processats de manera més respectuosa pel medi ambient, especialment entre aquelles marques que produeixen articles de luxe, que volen allunyar-se de l’ús del crom però també d’aquells processos d’adobament vegetal que contribueixen a la desforestació i a la contaminació ambiental.

El grup de recerca A3 Leather Innovation Center
L’A3 Leather Innovation Center és un grup de recerca Tecnio de la Universitat de Lleida (UdL), especialitzat en la cadena de producció de la pell. Les seves instal·lacions estan ubicades al Campus Universitari Igualada – UdL, a Igualada (Barcelona).

La recerca de l’A3 Center es focalitza en la innovació, la qualitat i el medi ambient fent èmfasi en la sostenibilitat dels processos de fabricació i en l’aplicació de noves tecnologies i materials avançats.

Entre les seves recerques més destacades, trobem el projecte NANOPELLTECH, un producte pioner per tractar pell i teixit moqueta amb nanopartícules i obtenir un material dotat de cinc propietats que el fa únic: ignifugant, antibactericide, autoreparant, autonetejant i amb termocontrol; o la recerca GRAPETAN, amb la descoberta d’un producte per adobar pells que s’extreu dels pinyols de raïm, posant en valor un residu de les vinyes, fins ara inutilitzable, per aplicar-lo en els processos d’adobat de la indústria de la pell. El resultat són articles de pell basats en el concepte “green leather”, pell sostenible adobada amb productes naturals.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord de La Veu amb Mercat de Casa

La Veu de l’Anoia i Mercat de Casa han arribat a un acord per promocionar conjuntament els seus productes. Recordem que Mercat de Casa és...

La Brigada Municipal amplia la flota de vehicles elèctrics

La Brigada Municipal d’Igualada ha ampliat la seva flota de vehicles elèctrics amb la incorporació de dos turismes Renault Zoe i dues furgonetes Nissan...

L’Hospital demana que no es deixi d’assistir al cribratge del càncer de mama tot i la pandèmia

Amb l'arribada de la pandèmia, des de l'Hospital d'Igualada han notat com hi ha dones que no assisteixen a les cites per fer-se una...

La “Vac-Auto”, l’administració de vacunes dins del cotxe, ja ha arribat a l’Anoia

L’evolució de la campanya de vacunació contra la covid-19 a l’Anoia s’està accelerant. Afortunadament, ja s’han administrat prop de 7.400 vacunes (a 21 de...

Enric Grima, nou president de la Jove Cambra d’Igualada

El passat dissabte dia 20 de febrer, la Jove Cambra Internacional d’Igualada va celebrar l’assemblea de traspàs JCI Igualada 2021, en aquesta ocasió telemàticament....
Compartir