10.6 C
Igualada
Dimecres, abril 14, 2021

Igualada i l’Anoia recorden amb molts actes els fets de l’1-O

L’Ateneu Igualadí serà l’escenari, dilluns vinent 1 d’octubre, dels actes de commemoració del primer aniversari de la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya, organitzats per un grup de voluntaris que van participar en l’organització dels comicis referendaris a Igualada, amb el suport de l’entitat igualadina.

Fou, precisament, l’Ateneu Igualadí, l’escenari d’un dels capítols emblemàtics de la històrica jornada de l’1-O quan, davant l’amenaça de l’atac de les forces policials espanyoles que s’apropaven a la capital de l’Anoia després d’haver desplegat la seva violència als municipis de les comarques veïnes i alguns anoiencs com Sant Martí Sesgueioles per evitar la celebració del referèndum, es van traslladar totes les urnes repartides a la trentena de col·legis electorals a l’edifici de l’Ateneu Igualadí, on van ser custodiades per centenars d’igualadins.

Els actes començaran a 2/4 de 8 del vespre, al Teatre Municipal l’Ateneu, amb un parlament a càrrec del periodista i escriptor Francesc Canosa. Seguidament, es descobrirà una placa commemorativa de l’1 d’octubre, amb la participació dels Moixiganguers d’Igualada.

A 1/4 de 9, el cantautor valencià Pau Alabajos oferirà un recital musical, preàmbul dels missatges adreçats pels presos polítics i exiliats. Seguidament es projectarà el vídeo commemoratiu de l’1 d’octubre a Igualada. En el transcurs de l’acte es farà la petició per dedicar un espai de memòria de l’1d’octubre a la ciutat. La commemoració finalitzarà, a 2/4 de 10 de la nit, amb l’actuació de les corals igualadines. L’acte serà conduït pel periodista igualadí Xavier Dàvila.

Més actes a Igualada i a molts pobles de l’Anoia
No seran aquests els únics actes que es faran en el nostre territori. A Igualada mateix n’hi ha previstos molts més, i a la comarca en molts municipis s’han organitzat activitats, la majoria -però no totes- recollides a 1octubre2018.cat.

CONCA D’ÒDENA
Igualada
Diumenge 30 de setembre
A les 21.00 h (de l’Ateneu al Foment): cercavila i encartellada.
Dilluns 1 d’octubre
A les 19.30 h, a l’Ateneu: Hi vam ser! Acte de commemoració de l’1-O.
A les 21.30 h: Marxa “Som República” (caminada de l’Ateneu al Foment).
A les 22.00 h, al Foment: Sopar “Som República”.
Dimecres 3 d’octubre
A les 19.30 h, a la Biblioteca: presentació del llibre «Més operació urnes» amb Laia Vicens. Presentat per Marina Llansana.
Dijous 4 d’octubre
A les 19.30 h, a l’Ateneu, projecció del documental «1-O».
Divendres 5 d’octubre
A les 19.30 h, al Foment: presentació del setmanari «La República» amb Carles Ribera (director). Presentat per Laura Farreras.
Durant tot el mes d’octubre, al Teatre de l’Aurora, exposició Presos polítics a l’Espanya contemporània. Reproducció de l’obra de Santiago Sierra.

Vilanova del Camí
Diumenge 30 de setembre
A les 7 de la tarda, conversa amb la periodista igualadina Laia Vicens, coautora amb Xavi Tedó del llibre Operació urnes, i amb l’igualadí Joan Mangues, militant de les JERC.

Sta. M. Montbui
Diumenge 30 de setembre
A les 7, a l’IES Montbui, projecció del documental sobre l’1-O i col.loqui.

La Pobla de Claramunt
Diumenge 30 de setembre
A les 10 del matí, xocolatada amb coques d’aportacions de famílies, taller de creació i decoració de postals i creació d’un mural. A les 2 dinar de carmanyola i a les 6 de la tarda, fotografia conjunta del mural i cloenda de la jornada. Al parc de Sant Procopi.
Dilluns 1 d’octubre
A les 7 de la tarda, a la plaça 1 d’octubre, lectura del manifest i lliurament de la plaça commemorativa a l’Ajuntament. Recreació simbòlica del referèndum de l’1-O 2017.

Castellolí
Dilluns 1 d’octubre
A les 7 a La Cooperativa. Butlletes per escriure les vivències personals del 1-O. Es guardaran en una urna i es farà un llibre que reculli la jornada a Castellolí. A les 8 inauguració del carrer 1 d’octubre i la Coral d’Aulí cantarà el Cant dels Segadors. Sopar popular per a tothom.

Jorba
Diumenge 30 de setembre
A les 7, davant l’escola, “Paraules i Imatges” de l’1-O.

L’Espelt
Dissabte 29 de setembre
A les 7 de la tarda pintada d’un mural commemoratiu.. A les 8 del vespre, projecció del documental “La revolta de l’1” amb imatges inèdites. Cap a les 10 del vespre, Sopar Groc.

ANOIA SUD

Capellades
Diumenge 30 de setembre
A les 7 de la tarda, xerrada a Cal Ponet de la periodista Elba Mansilla i l’exdiputat al Parlament, Joan Garriga.
Dilluns 1 d’octubre
A les 7 de la tarda, cassolada que acabarà davant Cal Ponet, per la inauguració de la plaça 1 d’octubre.
Sota l’organització del Comitè de Defensa de la República, es proposen pel cap de setmana activitats diverses amb sopar, dormir, esmorzar, mural, exposició i concert vermut.

El Bruc
Dilluns 1 d’octubre
De 18 a 21 h, a l’escola, projecció de fotos i inauguració del carrer 1 d’octubre. Recompte de vots de record.

Piera
Dilluns 1 d’octubre
A les 7, al Casal per a Joves i Grans. Exposició fotogràfica, documental d’imatges, lectura del manifest, desitjos i cant dels Segadors.

Hostalets de Pierola
Diumenge 30 de setembre
De 10 a 12, xocolatada i manualitats. A les 8 del vespre, sopar popular amb visionat d’imatges de l’1-O.
Dilluns 1 d’octubre
A les 8, inauguració de la placa d’homenatge a la plaça de Cal Figueres.

La Llacuna
Diumenge 30 de setembre
A les 2, lectura del manifest i dinar de carmanyola. Plaça Major.

ALTA ANOIA

Calaf
Diumenge 30 de setembre
A les 11, a la sala d’actes municipal, taula rodona “alcaldes i alcaldesses de l’Alta Segarra” i presentació del llibre “1-O, un dia mil emocions”, que recull la jornada a l’Alta Segarra. Després performance “Arrels de la República” i dinar popular amb una projecció continuada de diversos documentals d’1-O.
A les 17.40 descoberta del mural “El mandat de l’1-O”.

Pujalt
Divendres, 28 de setembre
A 2/4 de 7, presentació del llibre “Pujalt i la base d’instrucció del XVIII cos d’exèrcit”. Una hora més tard, projecció: 13 dies d’octubre.
A les 9 del vespre, inauguració de la Plaça 1-O i projecció del documental “Tossudament alçats”. Concert amb els Trenkaband i VentEndis.

Castellfollit de Riubregós
Dissabte, 29 de setembre
A 2/4 d’11 del matí, xocolatada popular, obertura de l’acte amb Jordi Pessarrodona, seguiran Vivències dels habitants de Castellfollit i concert del cantautor Albert Fibla.
Prats de Rei
Dissabte, 29 de setembre
A les 7 de la tarda, al Ravalet, xerrada l’1-O un any després, amb Núria Vinyals. Seguidament “Vam votar”, vivències d’aquell dia; havent sopat concert amb la Isabel i el Guillem.

St. M. Sesgueioles
Dilluns 1 d’octubre
A 2/4 de 8 de la tarda, exposició de fotografies de l’1-O de Xavi Calvet i Stan de Zoysa.
A 2/4 de 9 del vespre, canvi de nom del c/ Marinada pel c/ 1 d’octubre. La vetllada acabarà amb un sopar. El centre dels actes serà La Fàbrica.
Dissabte 6 d’octubre
A 2/4 de 8 de la tarda, xerrada amb Ramir de Porrata-Dòria, empresari i economista, i a les 9 del vespre, sopar. Aquest dia també es podrà veure l’exposició de fotos de l’1-O.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Sant Martí de Tous aconsegueix la distinció de Vila Florida

Sant Martí de Tous s’ha adherit al projecte Viles Florides promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis...

La gimnàstica per a gent gran a través de Canal Taronja segueix fins a l’estiu

L’Ajuntament d’Igualada, conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Anoia, segueixen oferint a través de Canal Taronja dues sessions setmanals de gimnàstica que permeten fer...

Cribratge massiu per detectar positius al Campus Igualada-UdL

El Departament de Salut i els campus de Vic i Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el campus...

Igualada incorpora 8 noves audio-descripcions de punts turístics

L’Adoberia Bella, l’Ateneu Igualadí, el Gasogen de Cal Pasqual, el Cementiri Nou d’Enric Miralles, el Casino Foment, Cal Boyer, Cal Font i l’Anella Verda...

Es liciten les obres de millora de la xarxa d’aigua de Sant Genís

L’Ajuntament de Jorba ha iniciat el procediment de licitació de les obres de millora de la xarxa d’abastament d’aigua de Sant Genís. L’objectiu d’aquesta...
Compartir