Igualada confia que el “Brexit” no afectarà la participació del seu soci anglès, Basingstoke, al projecte europeu RetaiLink
I

22 de juliol de 2016
visita_igualada_basingstoke
El coordinador de RetaiLink a la ciutat anglesa, Daniel Garnier, amb el regidor de Comerç Pere Camps i la regidora de Dinamització Econòmica, Àngels Chacón.

La xarxa de ciutats RetaiLink, liderada des de l’Ajuntament d’Igualada, compta amb un soci anglès, Basingstoke, entre les deu ciutats europees que la conformen. El projecte, que s’engloba en el programa europeu URBACT i està finançat des del Fons de Desenvolupament Regional (FEDER), es planteja ara quin impacte tindrà el Brexit sobre la participació britànica.

El projecte RetaiLink, en marxa des del setembre del 2015, té dos anys per endavant, i finalitza el maig del 2018. Aquest període coincidiria amb els dos anys de transició que preveu el govern britànic per sortir de la Unió Europea. La coordinadora del projecte i primera tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica d’Igualada, Àngels Chacón, espera que el Brexit no afecti la participació del soci anglès. Chacón, que ha contactat recentment amb la contrapart britànica per a conèixer com estan passant els dies posteriors al referèndum, destaca que “els resultats tan ajustats també han deixat una part molt important de la població decebuda”.

Des de la ciutat de Basingstoke, el tinent d’alcalde Terri Reid exposa: “seguint el resultat del referèndum, hi haurà un període de transició d’almenys dos anys per dur a terme les negociacions de la sortida de la Unió Europea”. Durant aquest temps, “es continuarà treballant amb normalitat, i Basingstoke està compromès a participar al 100% en el projecte RetaiLink, i a treballar al costat d’Igualada i la resta de socis per desenvolupar estratègies que donin suport als nostres centres urbans i als nostres comerciants”.

Des de la seu del secretariat d’URBACT, a Paris, recorden que de les 20 xarxes de ciutats com RetaiLink que actualment estan en actiu, n’hi ha quatre que estan sent liderades per una ciutat del Regne Unit. “Hem quedat xocats i tristos per la notícia, ningú s’esperava que guanyaria l’opció del Brexit”, apunta la coordinadora financera d’URBACT. En aquests moments hi ha incertesa de cara al futur. “Sabem que hi haurà canvis, però no sabem ni com, ni quan, ni qui ha de prendre la decisió”, afegeix la mateixa font.

La Lead Expert de RetaiLink, Mireia Sanabria, apunta que “el Regne Unit és un dels països amb més experts i que més recerca du a terme sobre el paper del comerç al centre de la ciutat i com estimular la vitalitat al centre de les ciutats”, l’eix temàtic de RetaiLink. “Hi ha molts instituts i experts britànics que dediquen temps, esforços i recursos a aquesta qüestió”, per això, “esperem que la contribució dels anglesos continuï, per què en traurem molt a nivell de projecte”, afegeix.

URBACT ja acull ciutats de països externs a la Unió Europea

Actualment, el programa URBACT ja està obert a països que no són membres de la Unió Europea, com Noruega i Suïssa. Per exemple, Oslo forma part de sub>urban, un projecte centrat en millorar la integració dels diferents barris i suburbis d’una ciutat, en què també hi participa Barcelona; Kristiansand és membre de Gen-Y-Cities, una xarxa que vol ajudar les ciutats a atraure talent relacionat amb les TIC, i el comtat de Vestfold és un dels socis de Vital Cities, que estudia com estimular la pràctica de l’esport i hàbits saludables des del planejament urbanístic. Tot i que en aquest moment no hi ha cap soci de Suïssa a les xarxes en actiu, sí que s’ha comptat amb ciutats helvètiques com Lugano o Lausanne en convocatòries anteriors d’URBACT.

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta