8.8 C
Igualada
Divendres, 8 desembre 2023

Un article de

Les coves del Salnitre acullen la IX edició del Gong, el festival de les noves sonoritats
L

Publicitat

El Gong, el festival dedicat a les noves sonoritats, celebra la XI edició el dissabte 23 i el diumenge 24 de juliol a les Coves de Salnitre de Montserrat, a Collbató. Aquest any el festival està dedicat a l’Índia, ja que els quatre espectacles que es presenten estan inspirats en les sonoritats, els instruments i l’esperit hindú.

L’escenari principal del festival és l’interior de les Coves de Salnitre, la sala anomenada ‘La Catedral’, -per les seves dimensions-, que esdevé un auditori natural amb una excel·lent acústica a causa de les formes sinuoses de les seves parets.

La terrassa del Gong és un espai obert a la mateixa muntanya des d’on es té una magnífica panoràmica del Parc Natural de Montserrat, amb totes les comoditats per poder gaudir d’una estona de relax abans i després del concert de Les Coves.

PROGRAMACIÓ

A l’interior de la Cova de Salnitre  

salnitresEl dissabte 23 de juliol, a l’interior de la Cova, a les 21.00 h-, es podrà veure l’estrena mundial de Parvata, -muntanya en sànscrit-, un espectacle de dansa i música clàssica hindú creat seguint la inspiració de l’interior de la cova a càrrec del grup Güngur, associació que promou l’art i la dansa de l’Índia. Concretament, Parvata és un espectacle de dansa Odissi, originària de l’estat d’Odisha, situat al nord-est del país, interpretat amb música de sarod, tabla, pakhawaj i veu, acompanyat de la dansa de set ballarins. Un espectacle hipnòtic gràcies als ghunghroos -cascavells en sànscrit-, un so simbòlic que executen els ballarins amb cops de peu.

El diumenge 24 de juliol, també a l’interior de les Coves de Salnitre, a les 21.00 h, es presentarà PI-27, el nou projecte musical nascut de la col·laboració del grup TA HA Di -un maridatge musical entre l’ancestral didjeridú, la tradicional tabla hindú i el nou hang- i un quartet de cordes de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). PI-27 fusiona l’acústica antiga i moderna i els timbres d’orient amb els d’occident.

A la Terrassa del Gong

El Gong també organitza dos concerts a la Terrassa del Gong (a les 22.30 h). El dissabte 23 de juliol el festival comptarà amb Let the Silences Speak, una audició que posa l’èmfasi en l’estela de silenci que deixa la música i no tan sols en la mateixa música, a càrrec de Spirit Bird, format per Farran Sylvan James i David Sitges. Un repertori multiinstrumental de violí barroc, copa de cristall, cants harmònics, bol tibetà i guitarra espanyola que posarà de manifest que la música també pot ser vista com un recurs que té el silenci per fer-se més audible i present.

salnitreAbans del concert, a les 19.30 h la pianista i compositora Lola Pérez presentarà TA, el seu nou treball inspirat en la muntanya de Montserrat.

El diumenge 24 de juliol el Gong tancarà amb Astralic, el viatge, un concert de paisatges sonors que fusiona instruments com el didjeridú, la flauta indígena i els tambors amb cants sagrats i mantres, a càrrec del trio Astralic Tree. Un concert que submergeix l’oient en un espai sonor ple de textures que convida a tancar els ulls i deixar-se seduir per la màgia dels sons.

Abans del concert, a les 20.00h. la monja benedictina Teresa Forcades oferirà una xerrada titulada “Montserrat: natura, cultura i espiritualitat”. La conferència forma part de les activitats de la I edició de la fira Montserrat Inspira, que se celebra en paral·lel al Gong 2016 al poble de Collbató.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies