Gran acord a l’Anoia en els protocols en matèria de seguretat industrial

9 d'abril de 2018

A través de la UEA Química, Bombers i Universitat s’han presentat les primeres Fitxes Operatives sobre Elements de Risc (FOER), unes eines que sorgeixen fruit de l’acord pioner entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya –mitjançant la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS)-, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i el Consorci Escola Tècnica d’Igualada (CETI). Un conveni que permet millorar i incrementar les mesures i els protocols en matèria de seguretat industrial i l’eficàcia dels cossos operatius en cas d’una emergència, agilitzant i facilitant la resposta operativa en cas de futures intervencions.

La presentació, que s’ha celebrat en una de les empreses que conformen la UEAQuímica, ha anat a càrrec de Moisès Galan –Sotinspector del Cos de Bombers i Cap de l’Àrea d’Operacions de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud-, Grau Baquero –Sotsdirector d’estudis de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada- i Xavier Bustos – membre de la UEA Química-. Els tres agents implicats han valorat molt positivament el resultat de l’elaboració de les fitxes FOER, unes fitxes que aporten informació operativa sobre distribució dels materials de l’empresa, localització dels hidrants, punts d’accés, entrades i sortides, localització dels materials inflamables, els corrosius, la descripció dels productes químics que emmagatzema o manipula l’empresa, la localització d’aquests… entre altres factors. Mitjançant aquest apropament del cos de bombers a les empreses i amb l’important coneixement tècnic que aporta la universitat s’han elaborat uns documents molt més complets del que es tenia fins ara de les empreses del sector i s’assegura així una actuació més ràpida i molt més acurada dels efectius dels bombers en cas d’una emergència.

Moisès Galan, Sotsinspector del Cos de Bombers i Cap de l’Àrea d’Operacions de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, ha destacat que gràcies a les fitxes FOER “es pot actuar amb major coneixement davant dels accidents químics” i que “permeten identificar l’escenari de risc”. A més, Galan també ha remarcat altres beneficis que aporten les fitxes com ara la reducció del temps d’intervenció i la identificació de productes perillosos. Per la seva banda, Grau Baquero, Sotsdirector d’estudis de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, ha qualificat d’aquesta iniciativa de “molt positiva”perquè ajuda a crear una vinculació amb el món laboral i el dels estudiants, ja que les fitxes FOER han estat elaborades per alumnes de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada. Aquestes consten de diverses pàgines que contenen la informació més essencial de cada instal·lació, els accessos, els principals productes emmagatzemats i les seves característiques en cas d’incidència per poder ser consultada amb celeritat de camí a l’empresa.

La UEA Química fa un pas més cap a la transparència del sector

Les fitxes FOER no només permetran que els cossos operatius puguin intervenir de forma ràpida, sinó que també, contribueix en fer “un pas més cap a la transparència que volem per les nostres empreses i el nostre sector”, ha afirmat Xavier Bustos. El portaveu de la UEA Química també ha ressaltat la implicació des de la sectorial amb la universitat i el cos de bombers i que reflecteix “el compromís del sector amb la societat de ser una indústria més neta, més segura i respectuosa”. A més, també ha destacat que se seguirà treballant per fer les fitxes de la resta d’empreses del sector químic de la comarca.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, malgrat la posició contrària del govern municipal d'Igualada, s'acabarà pujant el rebut de l'aigua?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta