3.3 C
Igualada
Diumenge, gener 23, 2022

Enxampen a un veí d’Igualada amb 8.000 fòssils espoliats

Els Mossos d’Esquadra han intervingut 8.244 fòssils espoliats en diversos jaciments paleontològics de Catalunya en els darrers anys. Segons un comunicat de la policia catalana, les peces haurien estat sostretes presumptament per un home de 70 anys conegut com “el senyor dels crancs” perquè majoritàriament tenia crustacis decàpodes de quatre espècies diferents. Els fets es remunten al de març, quan els Agents Rurals van enxampar l’espoliador amb divuit fòssils de crancs que acabava d’extreure del jaciment del Paratge del Clot Sant Romà, a Bellprat. Arran d’aquests fets es va entrar i escorcollar el seu domicili d’Igualada on van trobar milers de fòssils. La jutgessa del cas ha prohibit a l’home entrar a cinc jaciments catalans.

La investigació va començar el 2016 quan es va detectar que havien fet diversos espolis al jaciment del Paratge del Clot Sant Romà. Per aquest motiu els Agents Rurals feien inspeccions rutinàries freqüentment per prevenir aquesta conducta delictiva.

D’aquesta manera, el 9 de març de 2019 van sorprendre un espoliador a qui li van intervenir divuit fragments de fòssils de crancs que acabava d’extreure del jaciment i que tenien una antiguitat d’entre 35 i 45 milions d’anys. A banda, també se li va comissar una targeta de memòria amb fotografies d’extraccions similars. Segons la investigació policial, l’home, de 70 anys i nacionalitat espanyola, cometia delictes similars com a mínim des del 1996.

A principis de maig del 2019 la Fiscalia de Patrimoni Històric va demanar una entrar i escorcollar el domicili de l’espoliador d’Igualada per recuperar el material que sortia a les fotografies. L’operatiu, dut a terme per la policia catalana, es va fer el 26 de juliol i va permetre recuperar milers de fòssils mil·lenaris. Els agents també van recollir mapes, documentació dels jaciments paleontològics afectats i diapositives que, a contrallum, permetien visualitzar clarament fotografies de jaciments, fòssils enterrats i posteriorment extrets del subsòl, dades dels emplaçaments i dates dels espolis. El seu estudi va permetre determinar que havia espoliat jaciments a les demarcacions de Barcelona, Lleida i Osca.

Arran de les proves la Fiscalia de Barcelona, especialitzada en patrimoni històric, va demanar que l’home no es pogués apropar als jaciments saquejats i la jutgessa d’Instrucció 1 d’Igualada va adoptar la mesura que no permet a l’espoliador entrar als del Clot de Sant Romà de Bellprat, de Roca Llarga – Els Mollons de la Pobla de Claramunt, de Prats de Carreu a Coll de Nargó (Alt Urgell), de la Valleta a Vilaseca de Seròs (Segrià) i de Salàs de Pallars – Sensuí a La Pobla de Segur (Pallars Jussà).

La investigació i les actuacions policials han conclòs que el valor dels danys ocasionats i el material intervingut supera els 140.000 euros.

Actualment els fòssils decomissats són en dipòsit judicial als magatzems del Departament de Cultura, ja que totes les restes arqueològiques i paleontològiques són de titularitat pública i patrimoni públic.

Les extraccions sense una metodologia científica malmeten el jaciment i comporten la pèrdua d’informació històrica de forma permanent. Aquesta pèrdua d’informació i els danys als jaciments són delictes amb penes que poden arribar als tres anys de presó.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La Residència Pare Vilaseca inicia la teràpia amb nines

La Residència Pare Vilaseca, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada, està constantment cercant noves intervencions que permetin la millora de la qualitat de vida...

Montserrat Argelich: “Seran uns Tres Tombs ben lluïts i molt emotius per a tota la ciutat

Montserrat Argelich ha participat des de ben petita als Tres Tombs: des de dalt d’un carro, vestida de pagesa, dalt del cavall del carro...

L’Editorial: La festa dels Tres Tombs

Fa dos-cents anys de la fundació l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. El 1856 es va constituir la segona colla i d’ací que hi hagi...

L’A3 Leather Innovation Center ofereix el primer curs massiu en línia de Tècnic en Adoberia que es fa a Europa

L’A3 Leather Innovation Center de la Universitat de Lleida, al Campus Universitari d’Igualada, ofereix un nou curs massiu en línia de Tècnic en Adoberia,...

La bandera gremial dels “Tonis” de 1822

Enguany l’Antic Gremi de Traginers celebra el seu Bicentenari, o sia els dos-cents anys de la seva existència. El testimoni d’aquesta festa és la...
Compartir