13.2 C
Igualada
Diumenge, febrer 28, 2021

Envelliment actiu, receptes per aplicar cada dia. Com cuidar el cos i la ment

MARTA HERMIDA i MARIA JOSÉ SOTO - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catL’envelliment forma part de la vida i s’ha de viure com una etapa amb nous reptes i oportunitats. Amb el pas del temps hi ha canvis i és necessari mantenir actius el cos i la ment. Des de l’Hospital de Dia Sant Jordi d’Igualada us donem uns consells per a poder aplicar en el vostre dia a dia.

Respecte a la ment, cal tenir en compte que amb l’edat el cervell envelleix i les capacitats que tenim per memoritzar o resoldre problemes es tornen més lentes i dificultoses. La capacitat de concentració es torna més fràgil i susceptible a distraccions i això fa que ens costi retenir informació. Per això requerim més temps i esforç per fer el que fèiem abans.

• Conclusió: A mesura que ens fem grans hem d’intentar, sempre que puguem, fer les coses a poc a poc i d’una en una i especialment aquelles que requereixin de memorització.

Respecte al cos, aquest envelleix i la seva capacitat per adaptar-se a les noves situacions i regenerar-se es fa més lenta. Sovint apareixen limitacions i dolor, i això pot fer que comencem a viure el nostre cos com una font de molèsties i deixem de parar atenció a totes les experiències i sensacions agradables que també ens aporta. Tot això pot fer que ens sentim insegurs i que progressivament inhibim el moviment i la expressió física.

• Conclusió: Atenció! Precisament el MOVIMENT pot fer que tot aquest procés sigui més lent i que aprofitem al màxim les capacitats del nostre cos en cada etapa. Acompanyat d’una alimentació equilibrada, del descans necessari i d’una actitud positiva i de relació amb els altres.

Consells i recomanacions per ajudar a la ment:
1. Deixar sempre els objectes personals al mateix lloc
2. Abans de sortir de casa revisar si portem tot el que necessitem.
3. En anar a comprar, al metge, etc., fer-se una llista
4. Si truquen per telèfon i deixen algun encàrrec: apuntar-ho.
5. Escriure tots els dies: una notícia interessant, el diari, algun esdeveniment important , una poesia, etc.
6. Llegir com a mínim una pàgina cada dia
7. Fer un full d’exercicis al dia: mots encreuats, sudoku, etc.
8. Exercicis de memorització: tancar els ulls i dir què hi ha a l’habitació, intentar repetir una cosa que llegim o ens diuen, evocar paraules de la mateixa categoria o que comencin per una lletra, etc.
9. Fer un full de càlcul al dia
10. Fer les coses d’una en una a l’hora de cuinar, netejar, etc. Exemple: si cuina i truquen al telèfon, apagar el foc.
11. En situacions d’estrés, procurar relaxar-se

Consells i recomanacions per ajudar el cos:
1. Doblegar i estirar les cames varies vegades abans de sortir del llit. Si li costa arrencar a caminar, doblegar i estirar les cames abans d’aixecar-se de la cadira.
2. Aixecar-se del llit sempre de costat. Doblegar les cames i mantenir l’esquena recta si s’ha de plegar alguna cosa de terra o aixecar un pes.
3. Pujar i baixar escales almenys un cop al dia.
4. Aprofitar els parcs que disposin d’aparells per fer gimnàstica. Si et fa vergonya o mandra, busca algú que ho faci amb tu.
5. Ballar és el millor exercici del món. Per la salut cardiovascular i per mantenir la coordinació. El que més t’agradi, a casa tot sol, o a la pista de ball.
6. Cantar, i si ho pot fer en veu ben alta millor, per mantenir la capacitat pulmonar i la força de la musculatura respiratòria.
7. Fer gimnàstica en grup algun cop per setmana. Busca un grup de la teva edat. Et serveix la gimnàstica dels centres cívics, el tai-txi, etc.
8. Si saps seure a terra i tornar-te a aixecar de forma segura, fes-ho un cop al dia. Millor en companyia.
9. Per evitar lesions, si has de fer una tasca que impliqui cert risc, concentrat en el que fas i fes-ho amb calma. Si pots, busca algú que t’ajudi.
10. Si has d’ajudar algú a moure’s, demana sempre la col·laboració d’alguna altra persona i la de la persona que ajudes.
11. Si t’agrada, ves a fer-te un massatge de tant en tant. Millor de tot el cos.

I finalment, recorda aquest savi proverbi japonès: Només en l’activitat desitjaràs viure 100 anys.

MARTA HERMIDA, neuropsicòloga
MARIA JOSÉ SOTO, fisioterapeuta

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord de La Veu amb Mercat de Casa

La Veu de l’Anoia i Mercat de Casa han arribat a un acord per promocionar conjuntament els seus productes. Recordem que Mercat de Casa és...

La Brigada Municipal amplia la flota de vehicles elèctrics

La Brigada Municipal d’Igualada ha ampliat la seva flota de vehicles elèctrics amb la incorporació de dos turismes Renault Zoe i dues furgonetes Nissan...

L’Hospital demana que no es deixi d’assistir al cribratge del càncer de mama tot i la pandèmia

Amb l'arribada de la pandèmia, des de l'Hospital d'Igualada han notat com hi ha dones que no assisteixen a les cites per fer-se una...

La “Vac-Auto”, l’administració de vacunes dins del cotxe, ja ha arribat a l’Anoia

L’evolució de la campanya de vacunació contra la covid-19 a l’Anoia s’està accelerant. Afortunadament, ja s’han administrat prop de 7.400 vacunes (a 21 de...

Enric Grima, nou president de la Jove Cambra d’Igualada

El passat dissabte dia 20 de febrer, la Jove Cambra Internacional d’Igualada va celebrar l’assemblea de traspàs JCI Igualada 2021, en aquesta ocasió telemàticament....
Compartir