10.5 C
Igualada
Dimarts, octubre 26, 2021

Enric Conill: “Els igualadins pagarem molt car aquests deu anys de “pa i circ” de Marc Castells”

ERC, amb cinc regidors, el millor resultat que ha aconseguit mai a Igualada des de 1979, és la principal força de l’oposició a l’Ajuntament. L’arquitecte Enric Conill encapçala la formació republicana que, durant els darrers anys, ha estat la més crítica amb la gestió de l’equip de Marc Castells. En aquesta entrevista el líder d’Esquerra a Igualada parla de passat, present i futur.

Dos anys de mandat, i deu de govern del mateix color. Quina valoració en feu?
No ha estat un mig mandat normal, i és complicat. La crisi de la covid ha trastocat els plans a tothom, i a tot arreu. De tota manera, tant en la gestió del dia a dia, com també de la pròpia pandèmia, aquests dos anys només han fet que consolidar el que ja teníem… Els igualadins pagarem molt car aquests deu anys de “pa i circ” de Marc Castells. I més ara, quan tenim una crisi que s’ha transformat de l’àmbit sanitari cap al social i econòmic.

La política hauria d’estar al marge de la gestió de la pandèmia, però hem vist que no ha estat així. Com ho heu vist, a l’Ajuntament? S’ha treballat bé?
Distingiria dues reaccions. Crec que la primera reacció, quan calia establir mesures imprescindibles, va ser bona, i amb absoluta lleialtat per part de tothom, govern i oposició. El que considerem que podria haver estat millor és la resposta a llarg termini, en aquelles competències que realment són de l’Ajuntament, com la injecció de recursos públics als sectors més afectats. Aquí, si ho comparem amb altres municipis similars, s’hagués pogut treballar més bé. Es van engegar taules de l’àmbit social i de l’econòmic que pràcticament han quedat en un no res… Les propostes dels grups no s’han traslladat en una realitat tangible, tampoc. Un cop controlada la primera emergència, crec sincerament que l’Ajuntament hagués pogut fer molt més. Tot i això, en els primers mesos es va actuar bé, sobretot amb la unitat amb els municipis de la Conca.

Ara que hem vist el que ha costat que Junts i ERC es posessin d’acord per governar el país, molts igualadins encara es pregunten com és possible que no hi hagués una entesa a Igualada després de les municipals entre les dues forces independentistes. És impossible?
En l’àmbit independentista ens entenem perfectament. Coincidim al cent per cent, i totes les actuacions les fem conjuntament. El que passa és que, vistos els vuit anys anteriors de govern a Igualada, nosaltres tenim un programa que està molt allunyat del que planteja el PDeCAT. Per exemple, les nostres polítiques d’habitatge, o de planificació urbanística… Nosaltres tot això li vam dir, a Marc Castells. Però la seva resposta ver ser “primer vosaltres voteu-me per alcalde, i després ja en parlarem”. Home, si tinguéssim programes molt semblants, podríem arribar-ho a fer, això. Però aquesta no és la realitat, de manera que no podíem votar i esperar a veure el què. Hem de defensar el nostre programa.

Quan era a l’oposició l’exalcalde Josep Maria Susanna, deia que Jordi Aymamí era un alcalde “encantador de serps”, que aconseguia captivar tothom sense fer res. Vostès diuen de Marc Castells, moltes vegades, que ven “fum”, o que només ofereix “pa i circ”. Com s’explica, doncs, que tots dos han guanyat tres eleccions consecutives?
Bé… és evident que la gestió del dia a dia es va fent. Castells va guanyant eleccions, sí, però a cada bugada va perdent un llençol. El que hi ha després de les últimes eleccions municipals és que s’està construint una alternativa forta, i que les forces d’esquerra que tenim programes similars som majoria. Si analitzem fredament la ciutat, sense apriorismes polítics, l’evolució que ha viscut Igualada en els darrers anys és molt menor. La de fa 10 anys i la d’avui és pràcticament igual, però la societat ha viscut un canvi brutal. I això, avui dia, és dramàtic, sobretot de cara al futur. Nosaltres pensem que cal deixar de fer política de cara a la galeria, per posar-se a treballar a fons en una transformació real de la ciutat, en tots els àmbits.

Em consta que heu picat molta pedra per arribar a totes les capes socials de la ciutat, amb la participació de molta gent voluntària. Us veieu capaços d’assolir l’alcaldia a les properes eleccions del 2023?
Anem creixent a poc a poc. Vaig arribar a un compromís amb ERC d’encapçalar el projecte durant dos mandats, i, sí, crec que anem pel bon camí per intentar assolir l’alcaldia a les eleccions del 2023. És veritat, com dius, que hem un treball molt dur per poder arribar a quanta més gent millor, però és una eina més per assolir aquest objectiu, perquè intentem representar el millor possible la societat igualadina, conèixer els seus problemes i articular solucions reals. Tenim possibilitats, sí.

Sí, però haurà de pactar amb algú. Vist el que em diu de la formació de Marc Castells, un acord d’esquerres ampli és possible? O l’entesa del PDeCAT amb els socialistes al Consell Comarcal els ha fet massa mal?
Crec que cal separar molt allò que passa en les diferents administracions. També podríem parlar de la Diputació, posats a dir. Hi ha una inèrcia de país, i la conseqüència a Igualada ja la coneixem. Sempre ho hem dit, hi ha un escalat de tres graons i el que passa a la Diputació es trasllada al Consell, i té reminiscències a l’Ajuntament d’Igualada amb acords puntuals que donen estabilitat. Això és així… Però també penso que hem de tenir una mirada el suficientment àmplia per a que això no ens condicioni per a res el futur d’Igualada. És molt possible que en el proper mandat hi haurà d’haver acords, i nosaltres tornarem a posar per davant el programa de govern amb el què ens presentarem a les eleccions, i també, és clar, els nostres principis ideològics.

[Segona part de l’entrevista] Enric Conill: “El govern municipal ha negat el problema de l’habitatge i això és una irresponsabilitat”

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Mor un motorista de 55 anys en una col·lisió frontal a la B-112 a Collbató

Un motorista de 55 anys va morir ahir diumenge en una col·lisió frontal al punt quilomètric 2 de la B-112, a l'altura de Collbató,...

La Torre engega la tercera edició dels pressupostos participatius

L'Ajuntament de la Torre de Claramunt obre a la ciutadania la decisió sobre a què destinarà 35.000 euros del pressupost municipal per tercer any....

Encatllats

CE EL CATLLAR 3 CF IGUALADA 2 Després de tres jornades, el CF Igualada arribava al Municipal d'El Catllar amb ganes de mantenir-se a la zona...

L’Events CB Igualada no abaixa el ritme

DRAFT GRAMANET 60 EVENTS CB IGUALADA 66 Els primers minuts del partit van ser marcats per l'encert per part de les blaves, que aconseguien deixar sense...

Estrena europea amb derrota

IGUALADA HC RIGAT 2 VALDAGNO 3 La pilota aturada va ser clau en l'estrena europea de l'Igualada HC Rigat. I això que els dos gols arlequinats...
Compartir