22.5 C
Igualada
Dimarts, octubre 4, 2022

“El secret del meu èxit és potenciar les dues grans virtuts dels gossos: la seva capacitat d’aprendre i la seva capacitat d’estimar”

Entrevista a Màrian Guerrero, treballadora de l’Hospital Veterinari de Catalunya com a Educadora canina de gossos de família

Les casualitats de la vida em van portar a conèixer el món del gos i me’n vaig enamorar. Els gossos són criatures espectaculars, fidels, sensibles i no et fallen, ni et jutgen ni t’abandonarien mai. Pur amor. Estic titulada per la UAB com a Tècnic en Ensinistrament Caní entre moltes altres titulacions del meu constant aprenentatge. Treballo a l’Hospital Veterinari de Catalunya com a Educadora canina de gossos de família i el meu objectiu és fer que les famílies visquin felices amb els seus gossos.

Quan vas iniciar-te en l’educació d’animals?
Em vaig iniciar en el món caní ara fa més de sis anys. Vaig conèixer una persona que portava molts anys en el món de l’ensinistrament caní i al seu costat vaig tenir l’oportunitat de conèixer les bases d’aquesta professió i veure passar molt gossos amb diferents patologies i participar de la seva rehabilitació i educació.

Ensenyes gossos únicament o altres animals domèstics?
Em dedico bàsicament als gossos, tot i que també dono pautes bàsiques en problemàtiques senzilles com habituació a nous entorns o a nous animals en gats.

Amb què et bases per educar a un gos. Quins són els pilars bàsics per a tenir un gos obedient.
La meva manera d’ensenyar a un gos es basa en potenciar dues grans qualitats d’aquests: les seva capacitat d’aprendre i la seva capacitat d’estimar. Per a mi, un vincle adequat d’amor i respecte entre el gos i el seu guia amb una comunicació efectiva entre tots els membres de la família farà créixer aquest gos equilibrat i sense dubtes marcarà un camí de felicitat, entesa i tranquil·litat. Per a mi són els fonaments bàsics de l’aprenentatge cognitiu-emocional.

Els ha afectat el confinament als animals? En quins aspectes?
Sí, els ha afectat i molt. Començant pels cadells als quals no s’ha pogut portar a terme un procés de socialització saludable pel gos, barrejat amb un aprenentatge confús de la comunicació no verbal al no poder generalitzar l’aprenentatge de les expressions facials de les persones que es van trobant i no formen part del seu àmbit més proper, i una cosa molt important, el fet de no haver après a gestionar el saber estar sol, ja que acostumen a estar amb membres de la família a casa durant tot el temps. Els gossos adults pel seu cantó també s’han detectat múltiples problemes conductuals, que en alguna mesura ja tenien abans del confinament en menor nivell i que el fet del confinament els ha agreujat. Ansietat per separació, pors i fòbies a ambients urbans, persones desconegudes i a altres gossos, i un augment considerable de sociopaties són dels problemes conductuals més importants amb els que ens estem trobant els educadors i les famílies.

Per què és tan important sociabilitzar a un gos?
L’època per excel·lència de socialització d’un gos es durant el transcurs del segon mes i tercer de vida i és bàsic i imprescindible que es faci correctament perquè aquest gos pugui créixer sa i equilibrat. El procés de socialització aporta experiències de tot tipus pel gos, contacte amb altres gossos, amb altres persones que no són del seu nucli familiar i vivències de diferents experiències com ara diferents ambients urbans, rurals i de platja, exposició a diferents sorolls, textures i experiències vitals. Aquest procés fa madurar al gos i normalitzar situacions que viurà al llarg de la seva vida evitant les pors i fòbies i capacitant al gos per tenir una bona actitud davant tots els esdeveniments diaris. Per això és tan important assistir a un Curs de Cadells, ja que és una font de moltes experiències en un entorn controlat per un professional.

Amb quin problemes més freqüents et trobes?
Alguns dels problemes més freqüents són que el gos tiba de la corretja al passejar, que no fa cas quan el crides o que borda constantment en els passejos quan es creua amb altres gossos. Problemàtiques més greus com ansietat per separació, fòbia a sortir de casa i interactuar amb estranys i gossos desconeguts i per desgràcia hi ha un augment molt significatiu de sociopaties, és a dir, gossos que a casa tenen situacions d’agressivitat cap als seus amos, ja sigui perquè aquests el volen treure de la boca alguna cosa que han agafat, o els volen fer fora del sofà o qualsevol situació domèstica que crea conflicte cada cop més greu entre el gos i la seva família. En aquest cas és molt important detectar a temps aquest comportament i anar a un professional a què ens ajudi, doncs com més avançat i greu sigui el problema més difícil serà el tractament.

Què aconsellaries als propietaris?
El meu consell sempre és que aprenguin a educar al seu gos. Els gossos no coneixen el nostre llenguatge per la qual cosa es passen la vida intuint què és el que volem d’ells. Una bona comunicació i entesa és la base per tenir una bona relació. Sobretot, no renyar ni castigar al gos constantment, això fa que el vincle es trenqui entre ells, l’educació canina ha avançat moltíssim i ja no és necessari educar al gos per submissió i a la força. Està més que demostrat que l’aprenentatge de forma positiva sempre és més efectiu, durador al llarg del temps i es generalitza molt millor.

Diuen que per a una família és ideal tenir un gos. Quins beneficis els pot aportar?
Un gos aporta molt equilibri a la família, és un membre que sempre està al teu costat sense judicis ni hores pel que contribueix a l’equilibri mental de la família. Gràcies als gossos moltes persones deixen de ser sedentàries perquè han de treure el gos a passejar i també amplien els seus coneguts amb la possibilitat de conèixer altres persones amb gossos. També aporten seguretat, no oblidem que els gossos protegeixen per defecte el seu territori i ens avisa quan senten alguna cosa no familiar. Per als nens és molt positiu, els dona el sentit de responsabilitat, cura i respecte cap a un altre ésser viu. Hi ha estudis que també han demostrat que les persones que conviuen amb gossos tenen el sistema immunològic més fort.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Georgina Gabarró es guanya el bitllet per a les finals de les Golden Series

El passat diumenge 2 d'octubre es va celebrar la Mitja Pirineu 21K, la modalitat més curta de l'esdeveniment Salomon Ultrapirineu. Amb aquesta prova es...

Comencen les obres per posar gespa al camp de futbol de Fàtima

Les obres per instal·lar gespa artificial al camp de futbol de Fàtima ja han començat i serà una realitat durant el primer trimestre del...

Gairebé un miler de persones gaudeix del Mercat de Lletres d’Igualada

Gairebé un miler de persones van gaudir dissabte passat de les propostes literàries i culturals de l’11è Mercat de Lletres d’Igualada, que un any...

La jornada d’Aviació Adaptada torna a ser un èxit

L’aeròdrom d’Igualada-Òdena va acollir aquest dissabte 1 d'octubre a desenes de persones amb algun tipus de discapacitat, als seus acompanyants i al públic en...

Matí de retencions a l’A-2 a Òdena direcció Barcelona per l’accident d’un camió

L'accident d'un camió a l'autovia A-2 a l'altura d'Òdena en direcció Barcelona està provocant cues de fins a quatre quilòmetres en aquest punt. Segons...
Compartir