El ple municipal reprova Marc Castells per la seva gestió en el projecte fallit del Mercat de la Masuca
E

2 de març de 2024

El ple municipal ordinari de febrer va aprovar per unanimitat la modificació del termini de les concessions de les parades del mercat municipal de La Masuca, tal com era previst. Recordem que el govern municipal va decidir fer un nou projecte de remodelació del mercat, de manera que els actuals paradistes -als qui s’esgotava la concessió les properes setmanes- disposaran ara d’una pròrroga mentre durin les obres. El punt va tornar a obrir el debat sobre el projecte fallit del mercat, amb gairebé dues hores de discussió.

Després, el ple va aprovar també una moció presentada per ERC per reprovar al govern municipal per la “mala gestió del projecte del nou Mercat Municipal de La Masuca i pels més de 200.000€ invertits”. Va comptar amb els vots favorables de Som-hi PSC, ERC i Poble Actiu-CUP, que són majoria, i en contra del govern de Junts per Igualada, amb la qual cosa es va aprovar. Una situació del tot insòlita en els darrers anys a l’Ajuntament, sobretot utilitzant el terme “reprovació”, molt dur en política.

ERC presenta una moció contra la gestió de Castells en el mercat i acaba aprovant-se

Segons la moció, “fa uns dies vam saber que l’alcalde Marc Castells es va reunir amb els i les paradistes del mercat municipal per anunciar-los que finalment el projecte del nou mercat no es feia i que es “començava de zero”. Aquest canvi de rumb, després d’anys defensant el projecte del mercat que finalment ara es rebutja i amb més de 200.000€ gastats, implicarà la remodelació de la planta baixa del mercat, amb un projecte totalment diferent a l’inicial”.

La moció també apunta que “el govern va condicionar la continuïtat dels paradistes atès que els demanava una quantitat molt elevada de diners per poder seguir tenint una llicència i parada al mercat arran de la reforma de 12 milions d’euros. Aquest elevat cost de diners que se’ls va exigir pot haver suposat l’adeu de paradistes que no podien afrontar el cost tan elevat que se’ls demanava o que per circumstàncies personals consideraven que no podrien amortitzar la inversió que se’ls exigia. En qualsevol cas, el que abans els van exigir i ara ha canviat”.

Finalment, la moció destaca que “el govern municipal ha demostrat, una vegada més, que ha fet una molt mala planificació i una evident mala gestió, també de recursos públics amb els més de 200.000€ gastats i llençats en el projecte”.

Duríssim atac de Jordi Cuadras a l’alcalde, a qui li demana “una profunda reflexió” sobre el comerç local

La moció volia també mostrar “suport als paradistes”, tant els actuals com també aquells i aquelles que el van haver d’abandonar perquè no podien assumir el cost que els exigia el govern municipal per fer el projecte del nou mercat que ara el mateix govern rebutja.

El cap de l’oposició Jordi Cuadras, va carregar contra el govern de Junts pel “fracàs i improvisació” en el projecte de reforma del Mercat i va remarcar que el govern de Junts ha portat els paradistes al límit: “La nul·la planificació i previsió del govern de Marc Castells fa que estiguem a només 24 dies del tancament de les parades si avui no s’aprova la renovació de les llicències al Ple. No és seriós actuar d’aquesta manera portant-ho al Ple en temps de descompte i amb les inseguretats que podia provocar si el tràmit no tirés endavant. És un capítol més de la manca de respecte del govern pels paradistes que són els que es juguen els seus diners i el seu patrimoni”.

Jordi Cuadras demana una profunda reflexió a Marc Castells sobre el comerç de la ciutat: “Passegi per la rambla de Sant Isidre i compti quants establiments han tancat el darrer any, passegi un dia de cada dia pel centre i veurà en quin estat es troba, compti quants solars buits hi ha a la rambla Nova”. També posa d’exemple les zones blanques: “Les zones blanques poden ser útils per tenir aparcaments però són el gran símptoma que Igualada no va bé. Si la nostra ciutat anés bé, els propietaris de tots aquests solars preferirien construir-hi i invertir-hi en lloc de cedir el terreny per aparcar-hi cotxes. És un gran indicador que hi ha coses que no van bé i això hauria de fer reflexionar al govern”.
Igualada Som-hi afirma que Junts no té projecte pel mercat perquè ara comença de zero i lamenta que el govern parli com si acabés d’arribar: “Porten 12 anys governant Igualada i després de tres mandats plens de promeses pel Mercat que ara han incomplert, han evidenciat que no tenen projecte pel Mercat. Si necessiten començar de zero és que no tenen projecte”.

El portaveu de Poble Actiu, Pau Ortínez, va indicar que “el govern s’ha equivocat, i avui tenia ocasió de fer autocrítica i ser humil, assumint l’error. Però no ho fa. S’han gastat uns diners que no serviran per a res. Aquest era un projecte faraònic econòmicament”.

L’alcalde Marc Castells va defensar la posició del govern, amb arguments ja explicats a La Veu. Va insistir que “no hem fet mai cap projecte a la ciutat que tingui aquesta complexitat. No té sentit gastar-se dos milions en un trasllat provisional del mercat. Venen temps difícils i creiem que no cal fer volar coloms, per això hem estudiat i repensat el projecte, i comptem amb un ajut de cinc milions d’euros de la Diputació”.

En el plenari es van presentar també altres mocions, una de presentada per Poble Actiu en suport a la pagesia en lluita i de promoció de polítiques per la sobirania alimentària a Igualada, aprovada per unanimitat.

Monbus Hispano, altre cop al plenari
Finalment es van presentar dues mocions sobre Monbus la Hispano Igualadina. Una de presentada per Junts per Igualada, per iniciar els tràmits per instar el requeriment davant la Generalitat, previ al recurs contenciós administratiu davant la jurisdicció contenciosa administrativa per inactivitat de la Generalitat, en relació a les irregularitats en la prestació del servei de transport de bus interurbà d’Igualada-Barcelona. Es va aprovar amb els vots favorables de Junts per Igualada, Som-hi i l’abstenció de la resta de grups.

ERC també va presentar-ne una de seva perquè l’Ajuntament es querelli contra la Hispano Monbus per posar en risc la seguretat dels usuaris i usuàries. Va comptar amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció de Junts per Igualada.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta