14.4 C
Igualada
Dissabte, març 6, 2021

El Parcmotor Castellolí es converteix en un dels primers circuits connectats d’Europa

Aquest matí s’ha celebrat la presentació del projecte Mobility Lab, desenvolupat per Cellnex Telecom, a les instal·lacions del Circuit Parcmotor Castellolí de Barcelona. L’operadora ha equipat el recinte amb la infraestructura i la tecnologia necessàries perquè els usuaris i els clients puguin desenvolupar nous productes i serveis en el camp de la mobilitat intel·ligent i la connectivitat de vehicles. L’experiència de la companyia en el sector de les telecomunicacions i la infraestructura de Castellolí ofereixen una solució complerta per provar vehicles connectats en un entorn controlat, segur i sostenible.

Totes les autoritats presenta a l’acte han destacat la importància del Circuit Parcmotor Castellolí, que marcarà un abans i un després en els circuits connectats a Espanya i a Europa i, concretament, han posat èmfasi en les activitats que es desenvoluparan en l’espai.

Ester Capella, consellera de Justícia i actual consellera d’Economia i Hisenda en funcions de la Generalitat de Catalunya ha destacat que “aquest projecte posa de manifest que Catalunya compta amb un ecosistema òptim per donar resposta al repte de la mobilitat autònoma i sostenible, i que és un àmbit en el que som capaços d’innovar i generar coneixement” .

El president del ParcMotor Castellolí, Xavier Bartrolí, ha exposat que “des que en vam assumir la gestió, la nostra filosofia ha pivotat en tres eixos: innovació, indústria i esport. Un dels nostres principals objectius ha estat convertir el circuit en un referent tecnològic i dotar-lo d’un ecosistema integrat d’innovació en l’àmbit del vehicle connectat i autònom. Aquesta fita s’ha convertit en una realitat. Comptem amb 100 hectàrees dedicades a totes les especialitats del motor, en un marc idoni per a la celebració de proves de competició, tests de vehicles, entrenaments d’equips, formació i activitats lúdiques per a tots els públics. Volem seguir sent un espai de referència, avantguardista i pioner; que es nodreix de la riquesa del territori i que també li aporta valor”.

Per part de Cellnex, el director Global d’Innovació i Estratègia, Òscar Pallarols, ha manifestat que “la posada en marxa d’aquest Mobility Lab ens permet desenvolupar i assajar, conjuntament amb els actors del sector de l’automoció, les tecnologies de connectivitat que impulsaran el vehicle autònom, i a més connectat, que serà clau per la mobilitat del futur tant en entorns urbans com interurbans. En aquest sentit – ha destacat Pallarols – el desplegament i densificació de infraestructures de telecomunicacions en els eixos viaris i les trames urbanes, seran determinants per facilitar la interacció i comunicació del vehicle amb d’altres vehicles i amb la resta d’elements de la infraestructura viària. En el Circuit Parcmotor, de la mà d’Octagon, comptarem amb un ecosistema innovador per a què tots els actors implicats treballem conjuntament en les solucions que faran realitat una mobilitat connectada”.

Des de l’àmbit local, l’alcalde de Castellolí, Joan Serra ha agraït l’acord de Cellnex i Circuit Parcmotor Castellolí i ha explicat que “l’aposta de Cellnex pel territori va molt més enllà ja que ens proposem transformar digitalment els municipis i la comarca de l’Anoia, posem tot un territori que ja és referent del motor a disposició de la connectivitat i la mobilitat per crear un ecosistema que permeti que les vies públiques, polígons, carreteres i camins rurals i el transport urbà siguin banc de proves de vehicle connectat i vehicle autònom ben aviat”.

Infraestructura i tecnologia del circuit

Cellnex ha dotat al circuit de connectivitat de banda ampla i ha desplegat una xarxa sense fils amb cobertura a tot el recinte, que permet la connectivitat entre vehicles. El traçat compta amb càmeres d’alta definició per al seguiment dels vehicles en pista i unitats embarcades en els propis vehicles per a la transmissió de dades de telemetria, vídeo i veu. A més, disposa d’una xarxa de IOT (Internet of Things), basada en tecnologia LPWA Sigfox, que permet la gestió i l’anàlisi de dades.

L’objectiu d’aquest nou projecte és que tots els agents vinculats a l’automoció i noves tecnologies puguin provar i desenvolupar en Circuit Parcmotor Castellolí noves i innovadores solucions tecnològiques i serveis de futur vinculats a la connectivitat (IOT, 5G i sobre el vehicle autònom), especialment dissenyats per a entorns no urbans o semi rurals.

Eficiència energètica

Totes les infraestructures desplegades per Cellnex Telecom al Parcmotor Castellolí operen sota la premissa d’una gestió energètica eficient i mediambientalment responsable, ja que s’autoabasteixen mitjançant energia eòlica i / o solar.

Aquest és un factor clau per a la pròpia companyia i per al futur del vehicle intel·ligent i elèctric, ja que el desplegament d’aquestes infraestructures a tot el territori requerirà energia per poder transmetre i fer arribar les comunicacions a qualsevol punt. Els equips desplegats a les carreteres hauran de consumir el mínim possible, ja que una gran part de les vies no està electrificada.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir