Quan un concepte irromp de nou dins el debat polític-científic i es parla sobre ell en diferents àmbits de l’administració i del món empresarial, s’organitzen jornades i es creen grups de treball intersectorial, significa que existeix un interès evident en les repercussions i les oportunitats que aquest nou concepte pot tenir en el teixit empresarial del país.
I és que, quan es parla d’Economia Circular, es fa referencia a tot el que té a veure amb els residus, els materials utilitzats, l’aigua consumida, les energies renovables, les aigües residuals, l’eficiència energètica, l’anàlisi del cicle de vida o l’ecodisseny. De ben segur que podríem descriure cada un d’aquests conceptes per separat i arribar a un consens en relació al que s’ha realitzat i les perspectives de futur de cada un d’ells de forma individual. Aspectes, tots ells, llargament treballats i consolidats, en major o menor mesura, des de fa temps. Per tant, és l’Economia Circular un nou paradigma dotat d’un contingut ja conegut, reconeixible i implementat en molts dels nivells de funcionament de les empreses? Podríem definir-ho així. Sí, pot ser un bon resum i un primer punt d’aproximació encertat.
Potser l’enfocament més adequat es centraria en anar més enllà de les oportunitats a títol individual de cadascuna de les empreses o entitats i la seva interrelació amb cadascun dels aspectes descrits, i ampliar el rang de visió cap una estratègia col·lectiva, tant en les relacions contínues que es produeixen entre ells i les organitzacions, com en les oportunitats d’integració d’actuacions entre diferents organitzacions. Tot cercant interaccions, punts en comú i una simbiosi industrial que potenciï els efectes acumulatius derivats del flux continu de coneixements, materials, residus i energia.
Sinèrgies d’aquest tipus són implementables a tots els nivells entre empreses i organitzacions, i Grup Carles Enginyeria compta amb una expertesa notable en diverses experiències d’Economia Circular a la comarca. Només cal modificar l’enfocament individual establert i elevar la mirada cap a una visió més integradora i col·lectiva. La transferència de coneixement i informació resulta indispensable per tancar els cercles d’oportunitats i reptes que l’Economia Circular ens posa sobre la taula. És l’hora de pensar globalment i actuar.
Raul Antúnez, Consultor en Economia Circular a Grup Carles