Com podem estalviar combustible?
C

6 de maig de 2022

Amb el preu del gasoil i de la gasolina pels núvols, omplir el dipòsit s’ha convertit en un luxe. Perquè sigui una mica més rentable i puguis estalviar benzina, et presentem una sèrie de consells que t’ajudaran en el teu dia a dia.

  1. Consulta diferents aplicacions per al mòbil que t’indiquen en temps real quines gasolineres són més barates prop del lloc on et trobes.
  2. Revisa la pressió dels pneumàtics. Si circules amb unes rodes baixes de pressió, el consum del cotxe augmentarà.
  3. Si condueixes amb un cotxe molt carregat, s’incrementarà el consum de combustible. També ho incrementa l’ús de vaques, porta bicis o cofres, ja que perjudiquen l’aerodinàmica arribant a incrementar el consum en un 20%.
  4. Arrenca el motor del cotxe sense trepitjar l’accelerador: en els motors de gasolina pots iniciar la marxa immediatament després de l’arrencada; en els motors dièsel, espera uns segons abans de començar a moure’t.
  5. La primera marxa és només per a l’inici. Canvia a segona velocitat 2 segons després d’haver arrencat. Comença a conduir lentament i evita accelerar bruscament.
  6. Sigues conscient de quan vols anar frenant: quan soltes l’accelerador, pràcticament es deté el subministrament de combustible. Es redueix fins a un 2 %.
  7. Condueix sempre amb una distància de seguretat adequada (està prohibit enganxar-se darrere d’un camió per a evitar la resistència del vent i així estalviar gasolina).
  8. Si estarem parats durant un temps prolongat, atura el motor. Els cotxes gasten entre 0,5 i 1 litre de combustible per hora quan estan parats.
  9. Intenta portar el motor a baixes revolucions, sense apurar la caixa del canvi.
  10. Gasta més combustible posar l’aire condicionat? El recomanable és que, si circules per una ciutat, vagis amb les finestretes baixades. En carretera, millor viatjar amb les finestres tancades i l’aire condicionat connectat.

Falsos mites sobre l’estalvi de combustible
Amb l’actual pujada del preu del combustible, és possible reduir el consum adoptant algunes mesures en conduir. Però circulen mites i mitges veritats sobre com fer-ho. Desmuntem aquí les més habituals.

Anar sempre amb la marxa més llarga. És una simplificació extrema. Portar el motor baix de revolucions i haver de trepitjar l’accelerador més del normal farà que gastem més gasolina. En realitat del que es tracta és d’utilitzar una marxa més llarga quan sigui possible. Per exemple, no fa falta esperar a 3.500 rpm per a canviar de marxa en un gasolina, o més de 2.000 rpm en un dièsel.

Es pot canviar de marxa des de 2.500 rpm (en un gasolina).

Posar punt mort en les baixades. És un fals mite, i, a més, és molt perillós. En termes d’estalvi de combustible, el motor estarà en ralentí, per la qual cosa continuarà consumint.

No usar l’aire condicionat i obrir les finestretes. És veritat que l’aire condicionat és un dels sistemes auxiliars que més energia gasta. Però no fa falta apagar-lo i obrir les finestretes. En carretera, amb les finestretes obertes, l’aire es fica en el cotxe, per la qual cosa necessita més esforç per a avançar i, per tant, més combustible per a trencar la resistència a l’aire i aconseguir la velocitat que volem. Estalviarem, d’una banda, per a gastar per un altre. En realitat, més que apagar l’aire condicionat, es tracta d’utilitzar-lo de manera adequada.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta