Canvi d’hora aquesta matinada: a les 3 seran les 2

21

Aquesta pròxima matinada, entre dissabte i diumenge acaba l’horari d’estiu i comença l’horari d’hivern: a les 3.00 hores seran els 2.00 hores. Això implica que es podrà dormir una hora més.

El canvi d’hora d’estiu a hivern es produeix l’últim diumenge d’octubre a tot Europa, d’acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d’Hora, que és d’obligat compliment amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi energètic, encara que això podria canviar abans de 2020, ja que la Comissió Europea ha proposat eliminar-lo i el Govern s’ha mostrat “bastant d’acord”.

Concretament, la Comissió Europea ha deixat la decisió en mans dels governs i els ha demanat celeritat en la presa de decisió per aconseguir que l’últim canvi d’hora en el bloc comunitari passi el 2019 i que tingui lloc sense ocasionar problemes com a conseqüència de la manca de coordinació entre les capitals.
Segons el calendari plantejat per la Comissió Europea, l’últim canvi d’hora obligatori tindrà lloc el 31 de març de 2019 i de Estats membres que desitgin tornar a l’hora d’hivern realitzaran una darrera modificació el 27 d’octubre.

A partir d’aquesta data no es podran fer més canvis. Per a això, l’Eurocambra i el Consell de la UE -la institució en la qual estan representats els països- han d’acordar i aprovar la normativa com a molt tard al març de 2019. Segons estimacions de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE ), el potencial d’estalvi en il·luminació podria arribar al voltant de 300 milions d’euros, l’equivalent al 5 per cent del total. D’aquesta quantitat, 90 milions correspon al potencial de les llars espanyoles, fet que suposa un estalvi de 6 euros per llar i 210 milions restants s’estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.