El Desfolca’t, festival de música tradicional i popular de Calaf i l’Alta Segarra, celebra la 30a edició aquest divendres 17 i dissabte 18 de juny amb un cartell de luxe format per bandes com Luar Na Lubre, Ebri Knight, Korrontzi, Electrogralla, Itzipa, Pasquines, Moonshine Wagoon, Orquestrina Trama, La Portàtil FM i una mostra de música tradicional en homenatge a Jordi Fàbregas. La cita estival de Calaf torna al format pre-pandèmia per omplir de música els espais més emblemàtics del municipi.
La programació
Després de tres dècades, el Desfolca’t s’ha consolidat com una de les cites ineludibles de la música popular i tradicional a Catalunya. Enguany torna al format habitual i aposta per oferir activitats per a tots els públics i gratuïtes, per mantenir el vincle i el treball en xarxa amb les associacions que participen al festival i alhora presentar una programació de qualitat i que compta amb la presència d’artistes de gran nivell i ressò internacional, així com propostes emergents locals.
Amb més de 35 anys de trajectòria, la banda gallega Luar Na Lubre farà parada al Desfolca’t per presentar Vieiras e vieiros, historias de peregrinos, un disc que recull l’empremta artística, cultural i natural del Camino de Santiago, a través de les històries i llegendes dels pelegrins. Per la seva banda, els concerts de Korrontzi són un gran homenatge a la música popular basca, així com als sons ancestrals i tradicionals de la seva terra, amb un aspecte més modern i contemporani. La seva música es basa en la trikitixa i altres instruments tradicionals com la txalaparta o l’alboka.
Els maresmencs Ebri Knight combinen a la perfecció la tradició i les arrels, la rebel·lia i la sonoritat festiva. Després de desenes de cançons que han fet tremolar places i festivals d’arreu, presenten el seu cinquè disc d’estudi, Carrer, on exploren noves sonoritats i parlen de la realitat que ens ha acompanyat aquests últims anys. En el cas d’Electrogralla, el projecte de Roger Andorrà ha trencat les fronteres de la música folk per reconvertir-la des del respecte i l’admiració. Es tracta d’una proposta nova i transgressora que fa evolucionar el so de la gralla cap a nous paisatges sonors propis de la música electrònica i ho demostra al nou disc, Empelt.
L’aposta del Desfolca’t és donar veu any rere any a propostes emergents en el terreny del folk i la música tradicional. Itzipa són un grup que gira al voltant de dues veus, acompanyades de guitarra, contrabaix i percussió, i que presentaran la intimitat i sensibilitat que desprenen les cançons del seu debut, Estatz. Pasquines es mouen entre la cançó d’autora i la música tradicional i fan d’allò més íntim i més propi, cançó, poesia i lluita. Al Desfolca’t presentaran el seu primer disc, A Sol i Serena. Provinents de la Cerdanya i l’Alt Urgell, Orquestrina Trama són un grup de joves vinculats a la música i la cultura tradicional del Pirineu. Ens faran reviure melodies i cançons que, amagades rere les muntanyes, defineixen una forma de viure i entendre el món.
L’històric grup de folk La Portàtil FM oferirà el seu repertori més ballable en format trio, amb Clara Ayats (violí i veu), Francesc Marimon (acordió diatònic) i Marcel Marimon (guitarra i veu). Amants dels ritmes festius, Moonshine Wagon és sinònim de festa, diversió i ball a ritme de heavy-bluegrass. La banda basca ha fet gires per Europa i Amèrica de manera autogestionada i han publicat quatre referències discogràfiques.
Record a Jordi Fàbregas
El Desfolca’t també vol recordar la figura de l’enyorat Jordi Fàbregas. El músic de Sallent va ser un dels pioners en la recuperació de la música d’arrel al nostre territori i va estar molt implicat en el Desfolca’t des dels inicis. És per això que el festival vol homenatjar-lo en aquesta edició amb una mostra de música tradicional protagonitzada per músics amics: Conya Marinera (Havaneres de Calaf), Meritxell Gené, Marc del Pino i Josep “Pepon” Vilarrubla, Blai Casals, Roger Andorrà i Pau Benítez i La viu viu (Cati Plana, Eduard Casals, Marc Figuerola i Jordi Maria Macaya).
Taller de pandereta a càrrec de Víctor Pedrol
El Desfolca’t, festival de música tradicional i popular de Calaf i l’Alta Segarra, celebra enguany la 30a edició i amplia la programació amb una proposta formativa per als amants de la percussió. Aquest dissabte 18 de juny ofereix un taller col·lectiu de pandereta pensat per a aquells que s’inicien amb l’instrument.
L’acordionista i percussionista Víctor Pedrol, amb més de 25 anys de trajectòria musical, impartirà el taller que se centrarà en el treball del so, pulsació i forma d’agafar l’instrument; la distinció dels ritmes binaris i ternaris i execució amb l’instrument; l’execució de ritmes binaris (2/4), ternaris (3/4) i compostos (6/8), i l’execució del redoblament i integració en els diferents ritmes anteriors.
La formació serà de 10:30h a 13:30h al Casino de Calaf. Les places són limitades i les inscripcions es poden realitzar a través del www.desfolcat.cat. El preu del taller és de 20 euros i el pagament s’efectuarà el mateix dia. L’organització disposarà de panderetes per tothom..
30 anys del Desfolca’t
Ara fa uns 30 anys un conegut veí de Calaf, en Joanet de les colònies, i un grup d’amics van anar de festival a Arsèguel, a la trobada d’acordionistes del Pirineu, i allà va començar tot. Van tornar i l’any següent van organitzar la trobada internacional d’acordionistes i música popular de Calaf, que va ser el 27 de juny del 1992. A partir d’aquí, el festival va anar evolucionant i va anar creixent el teixit de la música popular i tradicional a Calaf i la comarca.