28.9 C
Igualada
Dijous, juny 30, 2022

Aquest mes començaran les obres d’ampliació del Parc Central, amb un biollac i un parc d’skate

Aquest mes s’iniciaran les obres d’ampliació del Parc Central, amb la construcció de la primera fase de la zona ubicada entre el carrer Itàlia (on hi ha el bar Idò) fins l’Hospital. Aquest espai és de 33.000 metres quadrats (l’actual parc de gespa és de 25.000) i la primera fase n’ocuparà 20.000, els més propers al carrer Itàlia. Aquesta part del Parc Central serà molt diferent, amb la presència d’un llac amb animals vius, i d’una zona esportiva per practicar l’skateboard. Les obres duraran uns vuit mesos, i és previst que s’obri al públic cap al mes de febrer de l’any que ve. La segona fase -que arribarà fins el carrer Guimaraes, al costat de l’Hospital- es farà més endavant.

Procés participatiu
El Parc d’Skate i el biollac és el resultat del procés participatiu que ha comptat amb la col·laboració de 1.289 infants i adolescents d’Igualada que s’han imaginat com havia de ser i què havia de tenir aquest nou parc d’Igualada.

El Parc d’skate tindrà dues zones una més gran de Bowl ( va ser la opció més votada) i una altra d’Street. Els bowls són la tipologia més actual per competicions internacionals. Amb més de 700m2 i 65 metres de longitud total de bowl, serà un dels millors de l’Estat i més grans de Catalunya.

La zona Street dilueix el concepte d’skatepark com espai purament esportiu per retrobar els orígens als carrers. Amb més de 1000m2 serà una de les skateplaces més grans i innovadores del país.

El projecte contempla la construcció d’un biollac de 1.586 m2. Esdevindrà un lloc de trobada i aprenentatge per a un públic extens de ciutadans, que podran gaudir de diferents escenaris amb l’aigua com a protagonista i una gran biodiversitat inusual a entorns urbans.
El plantejament del biollac versa al voltant de dues temàtiques: el cicle de l’aigua i els elements de biodiversificació.

Al voltant de la bassa principal, discorre un canal de recirculació per gravetat fins l’entrada de la bassa pels dos extrems, evitant així zones d’aigües estancades, millorant la qualitat de l’aigua i oxigenant aquesta.

A l’altre extrem de la bassa, podrem trobar-hi el “bosc inundat”, una zona d’aigües poc profundes, sobre les quals es generen illes parcialment enfonsades a l’aigua amb arbrat que redueix la temperatura de l’aigua, la cosa permet que aquestes illes esdevinguin zones de refugi de fauna i cria. El nou parc s’entendrà com una illa climàtica que serà un refugi per fauna i flora alhora que contribuirà a baixar la temperatura d’aquesta zona de la ciutat.

Perimetralment al bosc inundat trobarem “el jardí de papallones”. Un altre element present al projecte es tracta de “l’hotel d’insectes”. El refugi de biodiversitat es tracta d’una àrea plantació d’arbres multitronc de mida petita i gran, que genera zones d’ombra ideals com a refugi per a petits mamífers i amfibis.

Marc Castells: “El Parc Central és un model d’èxit”
L’alcalde Marc Castells ha explicat a La Veu que “el Parc Central ha estat un model d’èxit i el que farem és continuar amb un canvi radical. El camp del Parc Central es va dedicar a un espai diàfan i lliure per poder fer activitats amb molta participació de gent. I aquí convertirem aquest parc en una illa climàtica, i també hem tingut en compte un procés participatiu on infants i adolescents varen demanar-nos com que féssim unes determinades infraestructures esportives”.

Castells afegeix que en aquesta ampliació “hi haurà molta vegetació, molts arbres, gairebé dos-cents, i aquest biollac que generarà aquesta illa climàtica. Ara tothom pot veure que allò és un espai molt àrid. Es convertirà en una zona d’una altíssima biodiversitat. Serà la culminació d’un model que volem per a la nostra ciutat, que és aquesta Igualada verda”. Per a l’alcalde l’objectiu és que “la ciutat tingui el verd com un element definitori de la qualitat de vida”.

L’empresa adjudicatària de les obres va signar dimarts el contracte i ara tenen quatre setmanes per començar les obres. “Hi haurà un gran moviment de terres perquè es faran unes grades idèntiques a les que hi ha en el Parc Central seguint la línia d’arbres que separen el polígon industrial de les Comes”. L’espai es complementarà també amb jocs infantils grans, adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. “Volem fer un gran parc lúdic d’oci, i que sigui sobretot molt agraït per a la ciutadania per tal de passejar hi i estar-hi bé”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Igualada suma 45 nous contenidors de roba de Càritas

Igualada compta des d’aquest mes amb 45 nous contenidors de roba vinculats al projecte de Càritas gestionats per la Fundació Formació i Treball. Així...

Poble Actiu denuncia la manca de places de llar d’infants públiques

Durant les darreres setmanes l’Ajuntament d’Igualada ha publicat el llistat amb la puntuació i l’ordre de preinscripció de les llars d’infants. Des de Poble...

Calaf i Pujalt adapten la frontera entre municipis per facilitar els tràmits administratius

Calaf va celebrar el Ple ordinari del mes de juny aquest dilluns dia 27 amb un ordre del dia que incorporava sis punts.  Després d'aprovar...

Igualada celebra aquest divendres el Certament de Música Jove

La setzena edició del Certamen de Música Jove d’Igualada tindrà lloc aquest divendres 1 de juliol al pati del Museu de la Pell. Un...

Una nova plaga perjudica la collita d’ametlla de la Conca d’Òdena

La vespeta de l’ametller (Eurytoma amygdali) és una plaga poc coneguda per als que no estan immersos en el món de l’ametller, que causa...
Compartir