10.1 C
Igualada
Dimarts, 28 novembre 2023

Un article de

Jordi Puiggròs
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció

Ampliació: La Generalitat descarta Can Morera i treballa un projecte per crear nous grans polígons a l’aeròdrom i el sud de la Conca
A

Publicitat

El President de la Generalitat anunciava dilluns, en la seva visita a Igualada, que “en el marc d’un pla d’ordenament urbanístic especial, es facilitaran 300 hectàrees perquè es puguin destinar a activitat industrial per a noves tecnologies. Volem que la Conca d’Òdena sigui un dels principals pols d’atracció industrial del país”, va dir Quim Torra. L’anunci es va vincular de seguida per part d’alguns polítics i entitats, al projecte del polèmic macropolígon de Can Morera a Òdena, on ja s’ha parlat darrerament de voler-hi instal·lar empreses d’aquest tipus. Tot i això, de mica en mica es va anar filtrant que no era ben bé així. Just el contrari.

Can Morera, en principi descartat
Segons ha sabut La Veu de fonts contrastades, el departament de Territori, de comú acord amb els alcaldes de la Conca, ha descartat ja l’opció de Can Morera. El canvi de rumb es va produir definitivament el febrer, després que l’Ajuntament d’Òdena reiterés la seva posició frontal contra la ubicació del macropolígon en aquest espai.

A partir d’aquest moment, es va oferir als diferents municipis que presentessin propostes o idees sobre possibles ubicacions de sòl industrial de gran format, i la setmana passada, Territori ja va presentar als alcaldes una primera proposta plasmada en un mapa. Es tracta, com deia el President, de 300 noves hectàrees, però no són les de Can Morera.

Aeròdrom i el sud, i el polígon dels “adobers”
En aquesta primera proposta, figuren 180 hectàrees d’un gran polígon que s’ubicaria a l’entorn de l’aeròdrom, posició que defensa l’Ajuntament d’Òdena. Aquesta idea, de la que ja se n’havia parlat temps enrere amb anteriors alcaldes del municipi, comportaria una gran àrea industrial molt ben comunicada amb l’A-2 i la C-15, i pendent de la modificació del traçat de l’autovia i la construcció d’un millor enllaç que l’actual.

D’altra banda, es manté damunt la taula la ubicació ja present en la proposta actual del Pla Director d’Activitat Econòmica de la Conca d’aproximadament una vintena d’hectàrees entre Igualada i Jorba, al costat de l’A-2. És que s’havia anomenat inicialment “polígon dels adobers”… però que ja no tindrà l’adoberia com a referent.

Visualització aproximada dels nous espais industrials marcats al mapa, en verd, i la zona de Can Morera descartada.

Finalment, també s’observen 100 hectàrees més, en un espai anomenat “Vilanova Sud”, just al llindar del terme de Vilanova amb Montbui, a l’entorn del nou enllaç de la Ronda Sud amb Igualada. En principi, aquesta zona industrial no inclouria terme montbuienc, amb molta dificultat orogràfics, però no es descarta que hi sigui finalment.

Les gestions, que compten amb un alt consens entre tots els alcaldes, s’han de continuar debatent en els propers dies. Dilluns mateix tornen a parlar-ne, amb la intenció de tenir una proposta en ferm per poder endegar el procés de participació ciutadana molt aviat.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies