Almenys 16.000 anoiencs marxen cada dia a treballar fora de la comarca
A

29 d'octubre de 2021

Almenys 16.000 anoiencs marxen cada dia a treballar fora de la comarca. Així es desprèn de l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball, que elaboren conjuntament la Cambra de l’Anoia i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

La situació no és nova, perquè ja es coneixia la tendència, però sí que ho és que la xifra cada vegada és més alta. I això que aquí, ara mateix, hi ha més llocs de treball i nombre d’afiliats a la Seguretat Social que abans de la pandèmia, amb xifres que no es veien des del 2009, però són més els que es lleven cada dia per agafar el bus, tren o cotxe i marxar a treballar a fora, que els que es queden a la comarca. La conclusió és evident: l’Anoia s’està convertint -i sobretot la Conca d’Òdena- en un “territori dormitori”.

El delegat de la Cambra de Barcelona a l’Anoia, Xavier Badia, explica que “nosaltres ja és sabut que apostem per la indústria a la comarca. Estic segur que si anéssim a preguntar a cadascun dels aturats que hi ha a l’Anoia, si volen més indústria, ens dirien que sí. Aquesta és una reflexió que tots ens hauríem de fer”, deia l’empresa pocs dies després de conèixer el resultat de la consulta a Jorba, on es van mostrar contraris a la construcció d’un polígon industrial.

Badia afegia en roda de premsa que “és veritat que s’està recuperant l’activitat econòmica a la comarca, però no al mateix ritme que ho fa Catalunya. Creix més que el nombre de treballadors que marxen a treballar a fora, que els que es queden. Perdem oportunitats cada dia que passa”.

Les xifres parlen per sí soles. El teixit empresarial de l’Anoia ha tancat el tercer trimestre amb 3.046 empreses, un 0,7% més que l’any anterior (1,4% al conjunt de Catalunya) i un 0,6% menys que al trimestre anterior (evolució habitual per a un mes de setembre). Si es compara la dada de setembre 2021 amb els nivells previs a la pandèmia (setembre 2019), aquesta encara es troba un 5,2% per sota (un -6% en el cas de Catalunya). La indústria ha disminuït un 2,7%.

Afiliats a la SS i autònoms
El nombre total de llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l’empresa i autònoms) a la comarca ha augmentat un 3,1% el 30 de setembre de 2021 respecte a un any enrere, fins als 34.785, una evolució menys intensa que al conjunt de Catalunya (3,7%). Aquest creixement anual està influenciat, això sí, per la disminució d’afiliacions que es va produir a partir del març de 2020 a causa de l’aplicació de l’estat d’alarma.

Tanmateix, si es compara la xifra de llocs de treball de setembre de 2021 amb els nivells previs a la pandèmia, aquesta dada és la segona més elevada des del juny del 2009 (només per darrere de la del trimestre anterior) i se situa un 1,4% per sobre del nombre del mateix mes del 2019. Cal tenir present, però, que les dades a partir de la crisi sanitària (març 2020) inclouen les persones que estan en ERTO i que continuen donats d’alta com a afiliats que cotitzen, malgrat que no estiguin laboralment actius.

Segons el tipus de règim d’afiliació s’observa una evolució més positiva al setembre de 2021 respecte al setembre de 2020 entre els assalariats (3,8%) que els autònoms (0,9%).
Si s’atén a la residència padronal de l’afiliat, en lloc de la seu de l’empresa, els afiliats han augmentat un 3% a la comarca respecte a un any enrere, fins a les 50.920 persones a finals de setembre de 2021, la segona xifra més elevada des del 2012 (inici de la sèrie disponible), només per darrere de la del trimestre anterior. Respecte als nivells previs a la pandèmia, la xifra d’afiliats residents ha crescut un 2% (setembre 2019) i s’han registrat creixements a totes les variables analitzades, excepte entre les persones de 30 a 44 anys que encara no han assolit nivells anteriors a la crisi (-5,4% menys).

Si es comparen els afiliats de empreses amb la seu social a l’Anoia (34.785) i els afiliats empadronats a la comarca (50.920), el nombre és superior en el segon cas (un 46% més, 16.135 persones). El motiu de la diferència és el que us dèiem: molts treballadors residents a l’Anoia es traslladen a una comarca diferent.

Segueix baixant l’atur

Quant a les xifres d’atur, el nombre d’aturats ha estat de 7.414 persones a 30 de setembre, la segona xifra més baixa per a aquest mes des del 2009. En termes interanuals, el ritme de descens s’intensifica per cinquè mes consecutiu, un 15,1% menys que el mateix mes del 2020 (amb efectes de l’estat d’alarma), això sí, menys intens que el registrat pel conjunt de Catalunya (-20,9%).

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta