L’Ajuntament donarà beques de 500€ i 800€ a tots els universitaris igualadins

549
Foto: Pere Virgili.

Finalment hi haurà beques municipals per a estudiants universitaris igualadins. Seguint les passes d’altres municipis del país, finalment l’Ajuntament va aprovar dimarts una dotació econòmica per a permetre aquests ajuts, que seran de 500 a 800 euros per a cada estudiant, en funció dels crèdits matriculats, però la xifra pot baixar si la demanda supera la partida destinada a aquesta iniciativa.

La decisió ha estat molt ben rebuda per tots els grups municipals, si bé amb matisos, especialment a les JERC i a les CUP. En el cas dels republicans, interpreten la iniciativa com una victòria seva, ja que han estat molt insistents en demanar beques d’estudis superiors, i, fins ara, el govern municipal sempre s’havia mostrat poc inclinat.

Fa uns dies, les joventuts d’ERC explicaven que “com ha passat amb la Hispano, el govern hauria d’admetre que s’ha equivocat i faci d’una vegada les beques que els joves d’Igualada necessiten”. La proposta republicana, però, era diferent de la finalment aprovada, ja que es demanava una partida pressupostària fins als 350.000€ i oferir unes beques transport d’entre 916€ i 183€ al 80% dels estudiants d’Igualada, depenent del seu nivell de renda familiar”. El que varia, finalment, és la quantitat econòmica, i també el destí, ja que serà, en principi, per a tots els estudiants.

Les JERC recorden que el govern “ha mentit reiteradament canviant l’excusa cada cop que es feia públic que el que deien no era cert”. Primer el govern de la ciutat assegurava que no podien tenir accés al nivell de renda familiar a l’hora de donar les ajudes, però segons les JERC es va demostrar que “ho podien demanar ja que quan un estudiant demana una beca del Ministeri o de la Generalitat precisament demana a l’AGAUR un informe de renda familiar per saber la quantitat que podrà rebre” i per tant “l’ajuntament podia fer servir el mateix informe”. Posteriorment es va assegurar que “no tenia prou personal per fer-ho malgrat que l’ajuntament sigui l’empresa més gran d’Igualada” i les JERC van recordar que “ajuntaments com Vilanova ho fan amb una sola persona”. Després assegurava que “donar beques a universitaris era incompatible i podria fer perdre a l’estudiant en qüestió altres beques com la de la Generalitat i del Ministeri” però les JERC van recordar que “jurídicament això només és així si les beques en qüestió tenen la mateixa finalitat que les del Ministeri o de la Generalitat, però canviant la finalitat de les beques municipals ja es solucionava, com fan molts municipis catalans”.

La CUP lamenta manca de criteris per a donar les beques

Per la seva banda, la CUP ha lamentat “la manca de criteris de renda en les bases per a fixar la quantitat econòmica a percebre per part dels estudiants és una qüestió de manca de voluntat política, i no pas una dificultat tècnica”. La tinent d’alcalde, Àngels Chacón, va argumentar ara fa un any que seria molt dificultós fer un sistema d’ajuts per rendes, però el cupaires li recorden que “quan l’Agència Catalana certifica els nivells de renda per a les beques emet els seus informes, i aquests poden ser adquirits per l’Ajuntament”. En aquest sentit, la CUP Igualada manifesta el seu desacord amb el fet que cada estudiant de grau o postgrau rebi entre 500 i 800 euros en funció dels crèdits matriculats però sense tenir en compte la capacitat econòmica de la seva unitat familiar i reclama al govern de Castells que apliqui criteris de renda a l’hora d’atorgar els ajuts: “no és tolerable que, per manca de voluntat de política, apliquin un sistema de beques segons el qual, siguis fill de Botín o d’un aturat, es puguin obtenir els mateixos ajuts”.