Aigua de Rigat digitalitza el control de les captacions d’aigües subterrànies

24 de febrer de 2023

Aigua de Rigat –companyia gestora del servei d’abastament d’aigua a Igualada, Òdena, Vilanova del Camí, Copons, La Pobla i la Torre de Claramunt– ha finalitzat el desplegament del sistema Aquadvanced® Well Watch per a la gestió avançada de les captacions d’aigües subterrànies. Aquests pous són la font natural des d’on s’obté aigua per abastir els municipis de l’Anoia gestionats per Aigua de Rigat.

Aquest software de monitoratge de les captacions d’aigües subterrànies desenvolupat per
Agbar, grup al qual pertany Aigua de Rigat, permet disposar de paràmetres en temps real: flux, pressió, nivell, energia consumida i producció d’indicadors de rendiment de la bomba i del pou. A través d’aquesta informació, el gestor pot conèixer la situació dels recursos de l’aqüífer, controlar l’eficiència de la captació i el rendiment de l’extracció de l’aigua. Mitjançant la digitalització, aquesta gestió avançada permet elaborar plans de prevenció per tal de reduir les interrupcions del subministrament de les captacions i les desviacions de costos d’operació per la pèrdua del rendiment de l’explotació.

L’any passat, Aigua de Rigat va instal·lar aquest sistema per controlar els pous de Les Comes, l’aigua dels quals té el seu origen en l’aqüífer Carme-Capellades, i que abasteix una part d’Igualada. La dependència de la pluja i la pressió a la qual estan sotmesos els pous fa que requereixin un seguiment continu per al seu manteniment, rendiment i optimització. A més, amb aquest control s’ha evitat un possible sobrecost en la despesa energètica.

Des d’aleshores, el sistema de gestió avançada s’ha instal·lat a 2 pous més, al pou de les Pinedes i al pou La Malesa, i s’ha assolit la xifra de cobertura del 95 % de les captacions, amb un total de 5 captacions monitorades en temps reals de diferents punts de l’aqüífer.

Amb l’aplicació d’aquest nou sistema, Aigua de Rigat pot planificar les operacions de manteniment i reduir l’afectació en la ciutadania i en les instal·lacions. Així mateix, aquesta eina de control ajuda a preservar les explotacions, disposar de dades, prolongar la vida útil dels equips, optimitzar el consum energètic i permet analitzar l’evolució de l’aqüífer en diferents punts.

La digitalització en el sector de l’aigua és estratègica per tal de controlar en temps real tots els elements que formen part dels sistemes de captació i distribució, així com dels indicadors de qualitat de l’aigua. Disposar de dades permet actuar amb anticipació, optimitzar la gestió i, en definitiva, ser eficients en la gestió d’un recurs fortament amenaçat pel canvi climàtic, fet que es fa evident en períodes de sequera com l’actual.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, amb les últimes pluges, caldria afluixar les restriccions per sequera?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta