L’Ajuntament del Bruc alerta d’activitat “il·legal” a la pedrera de les Roques Blanques
L

4 de juny de 2016

pedrera brucL’Ajuntament del Bruc ha alertat aquesta setmana als Mossos d’Esquadra i als Agents Forestals de la Generalitat en detectar activitat a la pedrera i planta d’asfalt de les Roques Blanques -prop del túnel i al llindar amb Castellolí-, que des de feia mesos estava sense cap moviment. Aquests instal·lació, que gestiona l’empresa Graves Alou SL, comptava inicialment amb l’autorització de la Direcció General de Mines de la Generalitat, però no compta amb la llicència d’activitat que ha d’atorgar l’Ajuntament.

L’alcalde bruquetà, Enric Canela, ha explicat que “l’Ajuntament va decidir fa temps una suspensió de llicències precisament per protegir aquesta zona natural, es va instar a la Direcció General de Mines per tenir-ho en compte, i ara ens trobem que, sorprenentment, l’empresa ha iniciat activitat a la zona. De seguida ho hem notificat als Mossos d’Esquadra i als Agents Rurals per a que facin el que considerin convenient”. El  govern municipal també dubta que l’empresa Graves Alou SL hagi tirat endavant les condicions que li va imposar la Generalitat per a atorgar-li l’autorització inicial.

D’altra banda, la plataforma “Salvem el Bruc”, que sempre s’ha oposat a aquest projecte, ha iniciat també mobilitzacions davant l’inici d’activitat a la pedrera.

El juliol del 2014, el tema ja estava candent. El grup d’ICVEUiA al Parlament trobava llavors “incomprensible com es pot haver autoritzat una Pedrera amb una superfície d’explotació d’unes 31 hectàrees situada a tocar del PEIN Roques Blanques, zona 2EPA i Xarxa Natura 2000, i en els entorns del Parc Natural de les Muntanyes de Montserrat, que tindrà un fort impacte ambiental i paisatgístic sobre l’entorn protegit”.

Pel que fa a la planta d’asfalt, ICV-EUiA explicava que “es vol situar dins de la zona d’extracció, amb la previsió d’instal·lació de grans dipòsits d’emmagatzematge d’asfalt, de gasoil, generadors, xemeneia etc., el que no farà més que agreujar l’impacte mediambiental i paisatgístic que afectarà els nuclis de població més propers com la Guàrdia, Montserrat Park, Can Martí de Piera i les masies de la zona, pel que s’han de considerar incompatibles amb la salut pública del ciutadans”. Ja llavors, fa dos anys, es demanava a la Generalitat “revisar i suspendre la implantació i execució del projecte”. Passat el temps, pel que sembla, han tornat les excavadores.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta