Bellprat presenta la 9a edició de la Vila del Llibre, la més ambiciosa
B

3 de juny de 2016

 

bellprat firaBellprat, Vila del Llibre 2016 (4 i 5 de juny de 2016) ha presentat el programa d’activitats de la seva novena edició, la més ambiciosa fins a la data, en la qual ja han confirmat la seva assistència 60 autors i 35 editorials que presentaran més de 60 novetats literàries.

 

Com cada any, el festival obrirà les centenàries cases dels veïns convertides en llibreries de segona mà, una proposta singular i única a Catalunya, i els carrers s’ompliran amb un mercat del llibre que oferirà títols per a tots els públics. A més, s’han programat cinc exposicions, l’Any Llull tindrà presència a través d’un espai específic d’anàlisi de la seva obra, se celebraran contacontes i tallers infantils per gaudir en família i hi haurà diversos espectacles teatrals i musicals. Com a novetat, s’ha habilitat una zona especialment
dedicada al llibre d’artista i a la creació literària més avantguardista.

La padrina de l’edició d’enguany serà la Montserrat Carulla, i durant l’acte inaugural està previst lliurar el testimoni a la Paeria de Cervera, que ja treballa amb Viladelllibre. CAT per esdevenir la segona Vila del Llibre de Catalunya a partir del setembre.

 
Novetats editorials
En aquesta edició s’han estructural 12 taules de debat en les quals autors consagrats i novells compartiran escenari per donar detalls sobre com encaren els seus processos creatius. Encapçalen el cartell destacats autors com Màrius Serra (Res no és perfecte a Hawaii), Najat El Hachmi (La filla estrangera), Martí Gironell (Strappo), Jordi Cervera (Vegetals), Josep Maria Bunyol (Jo també veia Bola de Drac), el dramaturg Víctor Alexandre (Abans que pugi el teló), el jutge Santiago Vidal i Marina Llansana (Una constitució per a Catalunya) o el cantautor Cesk Freixas (Alè de taronja sencera), entre d’altres. Amb ells, hi haurà també més de 50 autors amb propostes que van des de la literatura infantil fins a la novel·la negra, la poesia, la lingüística, la història o els viatges.

bellprat fira 2La proposta literària es completa amb les llibreries de segona mà habilitades a les ca· ses dels veïns, un punt verd de recollida i venda de llibre usat que oferirà més de 20.000 títols, la VI Trobada d’Intercanvi de Punts de Llibre, i un mercat d’editorials i llibreters amb la presència de Barcino, Edicions Sidillà, Cossetània, Gregal, Voliana Edicions, Pagès Editors, Dédalo o Abacus, entre d’altres. A més, gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 5 biblioteques visitaran la Vila per adquirir exemplars per a les seves col· leccions per un valor de 2.000 euros.

 
Exposicions

De la mateixa manera que les llibreries de segona mà, les exposicions envaeixen espais habituals per als estris del camp o el ramat. En destaca la d’originals del Premi Nacional d’Il·lustració (2008) Arnal Ballester, qui a més serà a Bellprat per comentar la seva obra; l’exposició de retrats i caricatures del narrador, po· eta i dramaturg originari de Cervera Manuel de Pedrolo; una mostra organitzada per l’Institut Català de la Dona ti· tulada “Artistes catalanes en el dibuix i la pintura”, i la instal·lació de l’artista visual i cineasta independent Laura Ginès.

 
Activitats per a tota la família

En col·laboració amb la Biblioteca Central d’Igualada, el festival de Bellprat oferirà una zona de lectura, joc i descans perquè totes les famílies es puguin divertir amb els llibres. Així mateix, hi haurà més de 10 propostes de contacontes, en Teo visitarà Bellprat i els nens podran participar en diversos tallers creatius.

 
Literatura d’avantguarda

Enguany ‘Bellprat, Vila del Llibre’ oferirà a Cal Pinyota un espai especialment dedicat al llibre d’artista i la creació literària artesanal. Pere Pich, il·lustrador, explicarà la seva experiència documentant les biblioteques mil·lenàries de Chingetti (Mauritània) i la seva incalculable col·lecció de manuscrits àrabs, i Frederic Girós rescatarà la tècnica xilogràfica del matemàtic, poeta i astrònom Omar Khayyam. A més, l’estudi creatiu Stay Hungry Stay Foolish convocarà a una “Fuga Creativa”, un taller per a la creació d’un llibre d’artista a través de la tècnica de landing art.

 
Arts Escèniques

De les propostes sobre l’esce· nari en destaca la representa· ció de l’obra Abans que pugui el teló, escrita per Víctor Alexandre i protagonitzada per Jaume Pla, actualment l’actor català en actiu més veterà. Hi haurà també espai per a reci· tals poètics, microteatre, i la música.

 
La xarxa de Viles del Llibre de Catalunya

Després de Bellprat, Cervera serà el segon booktown de Catalunya, inaugurant així la Xarxa que agruparà tots els espais de Catalunya que apostin per revitalitzar·se econòmi· cament i socialment a través del llibre. La Vila del Llibre de Cervera s’inaugurarà el setembre de 2016 i celebrarà la seva fira anual el 22 i 23 d’octubre d’aquest mateix any.

Inicialment, arrencarà amb la creació d’un punt verd per a la recollida, la classificació i la valoració de llibres de segona mà, gestionat de manera conjunta amb entitats socials de la zona, la celebració d’un mercat del llibre de manera mensual i l’habilitació d’un espai de tallers i experiències literàries (tertúlies i trobades amb autors, presentació de títols, microteatre…). Durant l’any 2017, la proposta s’ha marcat com a objectiu tornar l’esplen· dor al Carrer Major, avui amb la majoria de locals tancats al públic, promovent la instal·la· ció de comerços relacionats amb el món del llibre i els seus oficis (llibreries, enquaderna· dors, estudis creatius…).

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta