Un article de
Veuanoia

Ja la tenim aquí!
J

27 de maig de 2016

La lliga del Barça?, sí!; però no és d’això que volia parlar. La Constitució catalana! Ja la tenim aquí! D’acord, és una proposta elaborada per 17 persones que, a més a més, han recollit milers d’aportacions ciutadanes. És un text relativament curt -en relació amb una altra que patim- que han presentat a la Presidenta del Parlament  i l’han ofert perquè se’n faci l’ús pertinent. Que quedi clar, no tenim encara Constitució catalana, prou que ho sabem i tanmateix els independentistes vam rebre amb alegria aquell acte senzill i alhora solemne de presentació a la M.H. Presidenta Carme Forcadell; i també hem agraït l’esforç de tanta gent per posar en solfa un text de cent quaranta-vuit articles que, d’una manera o altra, n’estic segur, marcaran la constitució final que un dia esperem votar. Tot plegat ens anima i ens alimenta de cara als temps decisius que hem de viure.

No cal dir que la rellevància de la presentació “en societat”  ha provocat desqualificacions dels desqualificadors d’ofici, és a dir, dels representants dels partits unionistes, com el cas de Meritxell Batet, la nova cara del PSC que parlava de frivolitat “ i de muntatge” constitucional català; ella que està obcecada a treballar a favor de la reforma constitucional espanyola!; i de tertulians compulsius que arriben a qualificar la Constitució Catalana -el procés del text- de chupi guai. Un lloc comú per a tots els qui arrufen el nas davant la presentació d’aquest articulat és que no té cap raó de ser (d’existir), atès que la funció d’elaboració d’una constitució correspon només al Parlament i que aquest episodi no va gaire més enllà  d’una pura anècdota. Gràcies per l’aportació. Tots sabem que no és cap text tancat, ni “vàlid”, però vull pensar i espero no errar-me que la futura Constitució comptarà amb bona part dels continguts i sobretot de l’esperit d’aquesta proposta que ha comptat amb grans especialistes entre els quals el jutge Santi Vidal i la seva proposta pionera, la que va presentar fa mesos en un llibre escrit a quatre mans amb Marina Llansana i que ha confluït en aquest recull.

No es tracta de repassar el text amb l’articulat, i no ho faré tenint present, a més,  el bon article signat per JM Carreras la setmana passada en aquestes pàgines sobre el projecte de Constitució presentat pels membres de “Constituïm”; no me’n sé estar, però, de remarcar-ne punts rellevants al meu entendre: subratllo l’oficialitat del català i  l’aranès i la gran sensibilitat mostrada per totes les llengües, amb menció especial al castellà: Una qüestió, la de l’oficialitat de les llengües, que ja ha aixecat polseguera a partir del conegut Manifest Llengua i República (“Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent”)impulsat pel Grup Koiné. Un altre punt que crida l’atenció i que porta la marca catalana és un article dedicat a l’Institut Internacional de Pau i Treva de Catalunya, un instrument al servei de la seguretat i de la pau (no s’hi parla d’exèrcit); article inclòs en el Títol segon. Defensa, seguretat i protecció que recull la naturalesa de la defensa de Catalunya i de l’aspiració a ser una nació de pau…

Un altre aspecte gens menor per a aquest servidor de vostès és el del reconeixement de la nacionalitat catalana a tots els ciutadans dels Països Catalans que ho demanin: un primer pas institucional  de restitució històrica dels territoris de l’àmbit lingüístic català. També em crida l’atenció -ja apareix en el preàmbul- el caràcter ecològic que s’hi propugna, amb la Secció 6. Drets i deures ecològics, que consta de dos articles dedicats a drets i responsabilitats envers el medi; em sembla que és una novetat en els textos constitucionals occidentals, de la mateixa manera que ho és la incorporació d’un article  dedicat a garantir l’accés a la societat de la informació i a promoure la formació, la recerca i la innovació al servei del benestar i la cohesió socials (art. 51 Tecnologies de la informació i comunicació)

Fins a 148 articles que cobreixen, no cal dir, tots els àmbits propis de les constitucions: Drets i llibertats, Principis econòmics, les Funcions de la República (la separació de poders), Organització territorial, Processos electorals , Participació ciutadana i la Reforma Constitucional.

Celebrem-ho! És una bona notícia per al Procés. No som babaus, ja sabem que aquesta constitució no serà la “bona”, però és un bon pas per facilitar els que han de venir fins que el Parlament faci la seva proposta, la de veres, la que se’ns proposarà a referèndum. I no en dubteu, hi reconeixereu molta lletra i també l’esperit que plana en aquesta Proposta de Constitució per a la República Catalana.

Francesc Ricart

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta