El Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas va publicar dilluns passat, 9 de maig, les dades corresponents al deute viu de les administracions locals corresponent a l’any 2015.
Pel que fa a l’Ajuntament d’Igualada, aquesta xifra contempla el deute del propi Ajuntament, el dels seus organismes autònoms i el del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), que l’any 2014 va passar a consolidar el seu deute amb el del consistori segons la legislació estatal. Altres empreses també de titularitat municipal amb activitat de mercat com són SIMA –aparcaments– i PIMHA –habitatge– queden fora d’aquesta relació.
Tal i com fan palès les dades del ministeri, Igualada va passar dels 47’9 milions d’euros de deute a 31 de desembre de 2014 als 43’6 milions d’euros a final de 2015. Aquests 4’3 milions de reducció, doncs, suposen una disminució del 9% pel que fa al deute del consistori en un any i situen el percentatge d’endeutament de la corporació en un 83,9%. A dia d’avui, al mes de maig de 2016, el departament municipal d’Hisenda estima que aquest percentatge ja es troba al voltant del 80%, amb la voluntat, segons l’alcalde, Marc Castells, que es pugui assolir en els propers mesos la xifra del 75%, objectiu del deute de les administracions locals fixat per les lleis d’estabilitat pressupostària.
Des de l’any 2012, el deute ha baixat aproximadament en 14 milions d’euros. Això també suposa que, en aquests anys, s’ha reduït en un 23% un altre indicador molt significatiu, el del deute per habitant, que ha passat de ser de 1.463’1 euros per cada igualadí el 2012 a 1.126’4 euros el 2015. Castells afirma que “ara fa uns anys ens vam fixar com a objectiu tornar la bona salut financera a aquesta institució, alhora que manteníem la qualitat en la prestació de serveis i apostàvem per l’impuls de la ciutat; en aquesta línia venim treballant i en aquesta línia seguirem fent-ho perquè, tot i que ja veiem clarament la llum al final del túnel, encara hi ha feina a fer”.
El 2015, l’Ajuntament va destinar al voltant del 16% del seu pressupost a aquesta tasca: 7’3 milions d’euros. Aquest any 2016, l’esforç és similar i s’hi destinen també 7 milions d’euros, 5’9 al retorn de deute i 1’1 als interessos que se’n deriven, fet que significa que, en conjunt i des de fa quatre exercicis, el consistori ja ha hagut de comprometre pràcticament 30 milions d’euros a aquesta fi.