1973 – Es construeix un gran dipòsit a Carme per servir l’aigua a Igualada i la Conca, i arriba l’aigua a Calaf
1

10 de juliol de 2020

L’any 1973 va ser un any important per a dues poblacions de la comarca en el què es refereix a l’aigua. De sempre, l’Anoia no ha estat gaire afavorida per comptar amb reserves d’aigua potable, d’aquí els esforços de moltes generacions per a intentar solucionar-ho, bàsicament portant-la des d’altres llocs, i exprement al màxim l’aqüífer Carme-Capellades, en el cas de la Conca d’Òdena.

Construcció del dipòsit regulador d’aigües del pou de les Comes, a les Esplugues de Carme. AFMI6846.

Precisament a l’any que ens ocupa aquesta setmana, es va iniciar la construcció del dipòsit regulador d’aigües del pou de les Comes, a Carme, per a servir-la posteriorment a Igualada, on hi ha un altre dipòsit que pot arribar a emmagatzemar fins a 18.000 m3 d’aigua, com 20 vegades l’aigua de la piscina del complex de l’Infinit.

Recordem que, fins fa ben poc -amb l’aigua del Ter-Llobregat i la Llosa del Cavall- a Igualada i la Conca només es bevia aigua de l’aqüífer, a través d’una xarxa de grans canonades que transporten l’aigua des dels Pous de les Comes i Cal Cubé, i complementàriament desde la riera de Carme, principal afluent del riu Anoia. L’aigua dels pous arriba a una potabilitzadora situada a la Pobla de Claramunt de la que sortirà neta i preparada per poder beure-la, amb canonades que transporten l’aigua fins a diversos dipòsits de regulació, un d’ells el situat a Igualada, al polígon de les Comes.

Calaf, el dia de la portada d’aigües i la visita de Joan A. Samaranch. Foto de Jordi Torner.

D’altra banda, a Calaf, el llavors president de la Diputació de Barcelona Antoni Samaranch -el mateix que amb els anys seria president del Comitè Olímpic Internacional i atorgaria els Jocs a Barcelona el 1992- va visitar la vila per inaugurar al portada d’aigües. Va ser un acte molt multitudinari i esperat, doncs solucionava un problema endèmic dels calafins en dècades.

Un grup de nois igualadins, dirigits per Josefina Pàmies i Jaume Travesset, van carregar un pilar de l’antiga Moixiganga en un acte popular al centre de la ciutat, que va organitzar el periòdic “Igualada” amb motiu del seu número dos mil.
AFMI7604. Amadeu Caballé.
Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?