Igualada recupera el Servei d’Ocupació (INEM) gairebé 30 anys després
I

10 de febrer de 2018

Igualada recuperarà l’Inem. Una de les “pèrdues” de la ciutat de les que moltes vegades se’n parlava, fa anys, per demostrar la decadència del poder polític igualadí per mantenir serveis públics dins del terme municipal -el mateix que va passar amb les oficines de la “Telefònica” o la “Fecsa”, que van marxar a Manresa- passarà ben aviat a la història. El Servei d’Ocupació de Catalunya (el SOC, l’equivalent a l’Inem) depenent de la Generalitat ultima, segons ha pogut saber La Veu, el trasllat de Vilanova del Camí a Igualada, concretament en una de les plantes de l’edifici que havia acollit la fàbrica tèxtil Cíclope, al Passeig Verdaguer. En principi, l’oficina del SOC Anoia estaria situada on, fins fa uns mesos, hi havia la botiga de “Mobles La Fàbrica”.

Es tracta d’un immoble amb molt espai, i molt ben situat, a quatre passes dels Jutjats i també de l’oficina de la Seguretat Social, d’Hisenda, l’estació de tren i autobusos, i també de la futura oficina de l’Agència Tributària de Catalunya al carrer Sant Carles.

Espai de lloguer

El passat estiu, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya va treure a licitació un contracte per llogar un espai a Igualada on traslladar l’oficina del servei a l’Anoia, que des d’abril de 1990 s’ubica en un edifici de Vilanova del Camí, a la plaça dels Horts.

El concurs va estar obert fins el mes de setembre i l’objectiu era traslladar el servei a un immoble d’entre 1.300 i 1.500 metres quadrats de la capital de l’Anoia. L’import màxim que contempla el plec de clàusules és de 2,70 euros per metre quadrat al mes, IVA a banda.

Amb aquesta premissa, el valor màxim de licitació és de 294.030€ amb IVA inclòs, en concepte de lloguer de l’espai fins el 31 d’agost de 2022, tot i que la concessió admet la possibilitat de cinc pròrrogues anuals posteriors.

[publicitat]

Altres demandes que feia el SOC per a la seva nova seu és que no hi hagués barreres arquitectòniques, que tingués entrada de llum natural, que fos una planta diàfana i flexible i que hi hagués facilitats d’aparcament a l’entorn.

Fonts del SOC han indicat a La Veu que l’edifici Cíclope “va ser l’opció que ha agradat més” d’entre les que es van rebre, si bé, de moment, el tràmit d’adjudicació definitiva encara no s’ha fet.

El retorn de l’oficina del SOC a Igualada és una reinvindicació dels agents socioeconòmics del territori, i també del propi personal i direcció de la delegació que hi ha hagut a Vilanova del Camí els darrers 28 anys, ja que, amb l’increment de població i de la taxa d’atur, a més dels serveis que s’ofereixen, tot plegat provoca importants problemes d’espai a l’oficina. S’han arribat a donar casos de gent que perdia el torn perquè la fila de persones esperant, arribava pràcticament al carrer i es no podia sentir l’avís per megafonia.

A finals d’any o inicis del 2019

Les mateixes fonts del SOC han indicat que, una vegada sigui efectiva l’adjudicació, caldrà iniciar el procés per a redactar el projecte d’obres i la seva posterior licitació. Tot plegat podria fer possible que el trasllat fos efectiu a partir de finals d’aquest any.
El SOC disposa d’una xarxa d’oficines de treball i punts d’autoservei (PAS) per atendre als usuaris, i des d’on es poden realitzar tràmits com mprimir certificats i informes, cercar cursos, informació i sol·licituds de prestacions, renovar l’atur, cercar ofertes de feina, canviar dades personals o la situació administrativa, entre d’altres assumptes.

La pèrdua de l’INEM, un cop dur per a Igualada l’abril de 1990

“Igualada perd l’oficina de l’INEM”, titulava el bitsetmanari Igualada el dimecres 28 de març de 1990. La Veu de l’Anoia, pocs dies després, titulava “Adéu a l’INEM”, en dues mostres clares del cop que va suposar per a la ciutat, un motiu que va ser excusa per molts debats polítics i socials durant molts anys.

 

De fet, l’exalcalde de Vilanova del Camí Joan Vich, quan li preguntem avui per aquell trasllat a la seva localitat, recorda que “vam ser més hàbils que Igualada”, llavors governada per Manuel Miserachs, que hauria estat massa lent davant les peticions que li havia fet el llavors director d’Inem a Catalunya, Pedro Miquel Acevillo. L’oficina existent al carrer Òdena, ben a prop de l’avinguda Barcelona, s’havia fet petit, i Vilanova hauria ofert una alternativa més aviat que ningú…

Avui, la mateixa raó -l’espai- és a punt de retornar l’oficina a la capital de l’Anoia.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?