Funerària Anoia: “Tractem els difunts del Covid-19 com si fossin la nostra família”
F

17 de març de 2020

La situació és dura per a tots aquests dies dins de la zona de confinament. Hi ha espais, però, on impera el contacte diari amb malalts o els seus contactes. I no parlem pas de l’Hospital en aquesta ocasió. A Funerària Anoia treballen aquests dies al 100%, en una situació del tot inèdita, i que intenten portar amb la màxima dignitat possible. És evident que molts dels seus esquemes habituals de treball s’han fet miques d’un dia per l’altre, perquè el contacte dels qui han perdut la vida pel Coronavirus amb els seus familiars és impossible.

Dos equips de treball
Joan Gabriel, al capdavant de la funerària, va de bòlit. Aquests dies, es funciona diferent. “Ningú no està preparat per a un confinament”, ens explica. “Des del primer moment tenim dos equips de treball. Un és a casa des de quan va començar tot, de manera que així tenim la garantia que està net, no infectat per la malaltia. Un altre equip som els que estem al peu del canó. Demà dimecres al vespre acabarem i ens substituiran els que són casa. Nosaltres ens confinarem per espai de deu dies. De moment estem tots bé”. La situació dels primers dies era caòtica. “Pensa que no ens deixaven treure un difunt cap a la Pobla de Claramunt, li deien al company que si sortia, no podria tornar a entrar. Al final es va poder arreglar”, ens diu. “Cada dia al matí ens autoorganitzem, és la millor manera de portar-ho el màxim de bé possible. Volem que els que han perdut la vida se’n vagin amb la tota la dignitat possible”.

Funerària Anoia disposa d’una persona que no surt del crematori, ubicat a costat del Cementiri Nou de les Comes. “No té contacte físic amb ningú, simplement dur a terme els crematoris, evidentment amb totes les mesures de protecció”. L’equip actiu de l’empresa recull els difunts a l’Hospital “i d’aquí se’ls porta directament o bé al crematori, o bé al cementiri. No hi ha contacte amb familiars, molts d’ells estan en quarantena. És molt trist. Per això intentem tractar els difunts amb tot el carinyo possible, com si fossin la nostra família”.

Com que les persones més properes als difunts no es poden desplaçar, moltes gestions es fan online. “Els enviem els papers per correu electrònic, i ens els tornen signats”, diu Joan Gabriel. Són mesures extremes.

Professionals i valents
A més, hi ha persones que moren i no estan infectades. En aquests casos, de moment, Funerària Anoia habilita les habituals sales del tanatori per un període màxim de dues hores. També es fan petites cerimònies de comiat, però amb un màxim de 20 persones. En Joan Gabriel passa les hores del dia com tots. Reflexiu, qüestionant-se moltes coses, però confiant en els qui tenen en les seves mans el nostre futur. “Els professionals de l’Hospital, i de l’àmbit sanitari en general a la comarca, són molt grans. I també tot el nostre personal. Estan demostrant una professionalitat immensa, i una valentia molt forta. Posa-ho, i ben gros”, em diu Joan Gabriel. És clar que sí!

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta