7 C
Igualada
Diumenge, gener 24, 2021

Xarxers manipuladors

Jaume Singla

 

Fa uns dies vaig publicar un tuit criticant la passivitat d’Europa davant el drama humà dels immigrants que moren ofegats al Mediterrani i traient la conclusió que si davant aquesta tragèdia humana, els estats de la Unió Europea es fan l’orni, els catalans no podem esperar que la solució al conflicte amb Espanya ens vingui d’Europa.

Inicialment la piulada no va tenir un ressò gaire important però a les 24 hores es va desfermar un allau de respostes insultants que em va sorprendre per la seva virulència. Menys bonic em varen dir de tot. Des de lazi/nazi a supremacista; des de victimista a oportunista. Durant unes hores em vaig alarmar pensant que tal vegada havia comès un error d’apreciació que molestava a molta gent. Almenys això es desprenia del fet que eren molts els perfils diferents els que m’increpaven.

A poc a poc, però, i a base de llegir amb atenció els tuits crítics, vaig veure que tot i ser inicialment persones diferents, escrivien amb el mateix estil i tots invariablement tenien la bandera espanyola al seu perfil personal. Això em va fer veure que, possiblement, al darrere de la campanya –vaig rebre centenars de tuits insultants- hi havia un grup reduït de persones. O almenys no serien tants com perfils diferents atacaven.

La demostració de la maniobra no va tardar gaire a arribar. Es publicaren un seguit de tuits on únicament hi havia una lletra. En entretenir-me a llegir seguides les lletres de cada piulada, vaig veure que composaven la paraula SUBNORMAL. (Un mot que a Catalunya fa dècades que no utilitzem).

Em va semblar estrany que desenes de tuitaires es posessin d’acord en posar –i per ordre- cadascun d’ells una sola lletra per escriure una paraula tan llarga que només es podia llegir es publicava en l’ordre correcte. És un exercici molt complicat de fer. La resposta em va arribar a les poques hores, en forma de captura de pantalla amb els nou tuits –tots ells des de perfils diferents- que formaven la paraula. Això només es possible fer-ho, si es fa des d’un únic ordinador.

Als que sigueu tuitaires –i a l’Anoia en tenim de molt bons- no us alarmeu si de sobte us comencen a insultar des de comptes diferents.
Entre els impostos que paguem, les compres que fem les empreses de l’Ibex, els beneficis que ens furta la banca, els peatges de les autopistes… l’unionisme té molts diners per contractar manipuladors que es mouen per la xarxa que amb els seus insults barroers, fakes i amenaces de tot tipus, pretenen fer-nos por.

Doneu tranquils les vostres opinions i no feu cas als insults que us facin, al capdavall i pel que fa a Catalunya, són una minoria que té molts altaveus.
Nosaltres som més i ells ho saben i per això fan trampes… o ho intenten.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Un estudi diagnostica la prostitució a l’Anoia i la Catalunya Central

L’exercici de la prostitució i el seu abordatge ha estat una qüestió de constants debats polítics, socials i acadèmics en els últims anys. Amb...

Igualada Mentoring posa en contacte a 40 mentors i autònoms

El programa de suport per a micropimes i autònoms, impulsat conjuntament per l’Ajuntament i la Unió Empresarial de l’Anoia, l’Igualada Mentoring, ja està en...

Superar obstacles

Quina primeria d’any! En el camp d’allò més concret i local l’aferrament de la pandèmia continua condicionant del tot la nostra vida, amb les...

L’Orquestra Terres de Marca: tot una incansable i exitosa trajectòria des del 2010

La meva personal i especial vinculació amb el municipi de Castelldefels m’ha permès, recentment, de poder participar d’una forma directa i -com no- entusiasta...

Teatre, música i dansa en la nova temporada del Teatre Municipal l’Ateneu

El dia 7 de febrer comença la temporada del primer semestre de 2021 de teatre, música i dansa del Teatre Municipal Ateneu, amb l’obra...
Compartir