2 de febrer de 2019

Un nou equip per governar Igualada

Un dels aspectes de la política igualadina que recentment ha començat a generar debat i opinió és si el projecte liderat per Marc Castells ja comença a estar esgotat, i si, per tant, ja és l’hora d’apostar pel suport de noves propostes per a la ciutat i per a nous lideratges per a governar-la.

Des d’Esquerra Igualada, en cap moment deixem de reconèixer les bones aportacions del lideratge i equip de l’actual alcalde. La dinamització d’activitats, el foment de l’autoestima, l’ampliació d’estudis universitaris. Són millores importants, però, al mateix temps cada cop hi ha més persones que les valoren com a insuficients. És inqüestionable que més enllà de la repetició d’eslògans com “ciutat de la indústria i el coneixement”, en vuit anys, el govern d’en Marc Castells ha estat incapaç de preparar el futur d’Igualada d’una manera planificada i organitzada. No hi ha res que transformi i modernitzi més una ciutat que l’aprovació i l’aplicació d’un nou pla urbanístic. Dissenyar, acordar i aplicar a 20 anys vista reformes urbanístiques, millores d’avingudes, de carrers, de places, la mobilitat sostenible i saludable, etc. Per on creixerà Igualada, on atraurà la indústria tecnològica i el disseny, com creem habitatge social, com relliguem tots els barris, com augmentem els pulmons verds. Han passat vuit anys i el govern municipal ha estat incapaç de fer-ho. El mateix podem dir respecte el canvi del model productiu. Al final d’aquests vuit anys, s’han anunciat dues inversions industrials per al 2020, i ha estat per iniciativa, sobretot, de l’alcalde de Castellolí. És molt bona notícia, però això no canviarà el model productiu ni ens aproparà a ser una ciutat capdavantera en la nova indústria. No s’ha apostat amb fermesa per potenciar el nostre clúster TIC, per vincular-hi la capacitat creativa del nostre clúster del disseny, per desenvolupar una 4a revolució industrial pròpia. No hem contribuït a que, cada any, 6 o 7 pimes igualadines fessin un salt endavant en competitivitat i possibilitats de creixement, mitjançant importants ajuts econòmics a fons perdut per finançar els seus projectes de recerca i desenvolupament, a canvi que contractessin personal qualificat. No s’ha incorporat suficient coneixement i personal qualificat a les pimes. Tampoc en el sector del petit i mitjà comerç. Pocs joves qualificats desenvolupen el seu projecte professional (i a vegades vital) a Igualada i, malauradament, no podem parlar de que som una ciutat capdavantera i emergent en l’aspecte econòmic. Finalment, ha estat un govern, sobretot els darrers quatre anys, amb un insuficient compromís amb la igualtat d’oportunitats. L’oferta municipal d’habitatges de lloguer a preu assequible (lloguer social) es manté en només 34 pisos des de fa d’una dècada, quan tenim més de 2.000 habitatges buits en mans de grans tenidors que s’haguessin pogut transformar en lloguer assequible. No tenim unes beques justes per facilitar l’accés als estudis universitaris i professionals. No hi ha un Projecte Educatiu de Ciutat que minimitzi el fracàs escolar i construeixi una educació excel·lent en igualtat d’oportunitats per a tothom. Tampoc s’han reduït les desigualtats entre els igualadins i igualadines, ni s’ha minimitzat la concentració de la pobresa en determinats barris.

Queda molt per fer. Estem d’acord en què governar una ciutat mitjana com Igualada és una gran responsabilitat. Com ja vaig avançar el passat mes de juliol, a nivell personal, he anat veient que cada cop m’és més difícil de fer compatible la meva dedicació professional al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya amb el que requereix fer bé la tasca de cap del grup d’ERC i també de regidor d’ERC. Així, el proper mes de juny posaré fi a una trajectòria de dedicació a la política municipal de 12 anys com a alcalde en un poble petit com Jorba i de 4 anys més com a regidor del primer grup de l’oposició a una ciutat mitjana com Igualada, sempre treballant al costat d’uns immillorables equips de regidors/es i de col·laboradors/es d’ERC. Ara formaré part dels equips que ajuden des de fora. A Igualada, sota el lideratge de l’Enric Conill, com a nou candidat a l’alcaldia per ERC, i amb l’acord de Executiva Local, s’està bastint un nou equip de candidats/es a regidors/es molt potent, amb molta preparació i capacitat, ben transversal i representatiu de la societat, un equip preparat per fer que la nostra ciutat faci el necessari pas endavant. És el moment d’un nou equip per governar Igualada.

Josep Maria Palau 

ERC Igualada

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: