27.6 C
Igualada
Divendres, juliol 1, 2022

Un estudi de la Generalitat alerta del risc d’inundació a Igualada i la Conca pel canvi climàtic

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a informació pública, durant un període de 3 mesos, el Pla de Gestió del Risc d’Inundació (PGRI) i el seu Programa de Mesures per als propers sis anys, tal i com determina la Directiva europea per a l’avaluació i gestió del risc d’inundacions (2007/60/CE).

El pla contempla un apartat en el que s’analitza l’impacte del canvi climàtic a totes les conques hidrogràfiques del país, entre elles la del riu Llobregat, a la qual pertany el riu Anoia. I les dades i els mapes resultats no deixen lloc a cap dubte: Igualada i la Conca d’Òdena surten molt mal parats en els dos escenaris estudiats, anoments RCP 4.5 (de menor impacte) i RCP 8.5 (major). Ambdós escenaris preveuen un “increment probable altament significatiu” d’inundacions com a conseqüència del canvi climàtic, tant a 10, 100 com a 500 anys vista.

Valoració qualitativa total de l’increment probable en el risc d’inundació a causa del canvi climàtic per als dos escenaris possibles RCP 4.5 (esquerra) i RCP 8.5 (dreta) per un període a 100 anys vista. Font: DGA a partir de l’estudi “Impacto del cambio climático en las precipitacions màximes en España” (CEDEX, 2021) i de les dades de Corine Land Cover, Inventari Nacional d’Erosió de Sòls (INES), Estadística General d’Incendis Forestals (EGIF) i SIOSE (2021).

Precisament el Pla té un clar enfocament per estudiar els efectes del canvi climàtic en les inundacions fluvials i abordar mesures d’adaptació.
Aquesta planificació, que serà vigent durant el període comprès entre el 2022 i el 2027, defineix les accions i mesures per a gestionar i reduir el risc d’inundacions a les conques internes, on la Generalitat de Catalunya té plenes competències en la matèria.

Millorar el coneixement i la gestió
El Pla és un instrument de planificació multisectorial que inclou tots els aspectes de la gestió del risc d’inundació, habilitant una tasca de coordinació entre diversos organismes i, per tant, incorpora mesures en matèria d’aigües, costes, protecció civil, ordenació del territori i urbanisme, protecció ambiental, assegurances i agricultura, que són competència de diverses administracions sectorials.

Així mateix, el Pla defineix una sèrie d’objectius generals, com la millora de la capacitat predictiva davant d’avingudes, incrementar la percepció del risc d’inundacions i millorar en el coneixement de les estratègies d’autoprotecció entre la població, incrementar la coordinació entre administracions, reduir el risc, millorar la resiliència i disminuir la vulnerabilitat dels elements ubicats en zones inundables, entre d’altres.

El Programa de mesures del Pla de Gestió del Risc d’Inundacions defineix una inversió total superior als 140 milions d’euros, 127 dels quals seran aportats per l’ACA. La resta d’inversions aniran a càrrec de la Direcció General de la Costa i el Mar (9,5 MEUR), els titulars de les infraestructures (més de 3 MEUR), entre d’altres.

Les actuacions previstes en els propers sis anys consistiran en mesures per a prevenir el risc d’inundacions (ordenació territorial, reducció de la vulnerabilitat dels béns afectats, millores en el drenatge urbà), mesures de protecció (gestió de la conca, actuacions a les lleres, gestió de l’aigua superficial), actuacions de preparació davant d’inundacions (predicció d’avingudes, Plans de Protecció Civil, accions de conscienciació i preparació), i altres accions centrades en a promoció de la innovació i la recerca.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Visitanoia, una altra proposta per promocionar el turisme

La sectorial de turisme de la Unió Empresarial de l’Anoia que aglutina i representa a les empreses del sector ha presentat la creació d’una...

La Síndica de Greuges d’Igualada va atendre 130 casos durant el 2021

La Síndica de Greuges, Rosa Maria Sánchez, ha presentat públicament la memòria de la tasca duta a terme durant l’any 2021. La presentació, s’ha...

Més de la meitat dels anoiencs no s’ha posat la tercera dosi de la covid-19

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de...

L’editorial: Confiar en la vacuna

L’Anoia acumula 679 morts per covid-19 des que va iniciar-se la pandèmia, el mes de març de 2020. Una xifra preocupant, prou com perquè...

Llegendes, cançons populars, dansa i tradicions d’arreu dels Països Catalans arriben a Tous

Sant Martí de Tous es convertirà un any més en l’epicentre de les llegendes. La 13a edició del festival de Llegendes de Catalunya començarà...
Compartir